Mitä korjaushankkeen hankesuunnitteluvaiheeseen kuuluu?

Hankesuunnittelua ei turhaan sanota taloyhtiön korjaushankkeen tärkeimmäksi vaiheeksi, sillä sen aikana määritetään hankkeen perusta. Vaiheen lopuksi hankkeelle on määritetty sisältö ja laajuus, alustava kustannusarvio sekä toteutustapa. Hankesuunnittelu alkaa, kun esiselvitysvaiheen jälkeen järjestettävässä yhtiökokouksessa on päätetty vaiheen rahoituksesta ja taloyhtiön hallitukselle on annettu valtuudet hankkeen valmisteluun.

Vaiheen aikana luodaan korjaushankkeen perusta

Hankesuunnittelun aikaisiin tehtäviin kuuluu monenlaista. Tehtäviin lukeutuu esimerkiksi työryhmän henkilöinen valitsemista, kiinteistön nykytilan kartoittamista, soveltuvien korjausvaihtoehtojen ja -tapojen selvittämistä, hankkeen aikataulun laatimista, rahoitusvaihtoehtojen ja avustusten myöntämisen selvittämistä ja riskien arviointia.

Korjausvaihtoehtojen kartoittamisen aikana tehdään usein lisätutkimuksia. Toisinaan kuntotutkimuksissa selviää seikkoja, jotka estävät tai edesauttavat tietyn vaihtoehdon valitsemista. Esimerkiksi putkiston kuntotutkimuksessa voi selvitä, että kiinteistön putket ovat niin huonossa kunnossa, että ainoa keino putkiremontin toteuttamiseen on perinteinen malli eikä esimerkiksi sukittaminen. Projektipäällikkö ohjaa ja kilpailuttaa lisätutkimuksien toteuttamisen.

Mitkä ovat taloyhtiön tarpeet hankkeelle?

Hankesuunnitteluvaiheessa on tärkeää pohtia mitä remontteja taloyhtiön kannattaa tehdä samanaikaisesti, jotta investoinneille saadaan mahdollisimman hyvä vastine. Moni remonteista tulee kunnossapitotarveselvityksen pohjalta, mutta kokenut projektipäällikkö osaa asiantuntemuksellaan niputtaa ne teknisesti ja taloudellisesti järkeviin kokonaisuuksiin.

Pohdinta kannattaa laajentaa koskemaan myös taloyhtiön yleisiä tiloja. Esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä kannattaa miettiä ullakkorakentamisen mahdollisuutta ja putkiremontin yhteydessä yleisen saunan rakentamista. Osakkaiden näkemys remontin toiveista ja tarpeista saadaan selville esimerkiksi osakaskyselyn avulla.

Yhtiökokous hyväksyy hankesuunnitelman

Hankesuunnittelun tulokset kootaan alustavaan hankesuunnitelmaan, joka esitetään osakkaille infotilaisuudessa. Tilaisuudessa käydään läpi mihin tekniseen asiaan remontilla haetaan ratkaisua, mitä kaikkia vaihtoehtoja on tarjolla ja mitä ne osakkaille maksavat.

Infotilaisuuden päätteeksi taloyhtiön hallituksella on näkemys siitä, mitä korjaushankkeen vaihtoehtoa enemmistö osakkaista tulee kannattamaan. Seuraavaan hankkeen vaiheeseen siirrytään, kun hankesuunnitelma on lyöty lukkoon yhtiökokouksessa.

Hyvin tehty hankesuunnitelma, parempi lopputulos

Taloyhtiön kannattaa varata hankesuunnitteluvaiheeseen kuukausia aikaa. Yksi suunnittelukokous työryhmän kesken ei riitä, vaan niitä tarvitaan useita.

Hyvin tehty hankesuunnitteluvaihe vähentää korjaushankkeen kustannuksia ja parantaa lopputuloksen laatua. Lisäkulujen riski vähenee, kun pohjatyö on tehty hyvin. Huolellisesti toteutettu hankesuunnitelma tekee myös seuraavista korjaushankkeen vaiheista nopeampia ja sujuvampia.

Lue lisää Raksystemsin palveluista taloyhtiöille.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Raksystems

Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Tarjoamme sinulle erilaisia palvelukokonaisuuksia, joiden avulla takaamme kiinteistöomaisuuden arvon säilymisen ja terveellisen elinympäristön. Yli kolmenkymmenen vuoden toimintamme aikana olemme tehneet reippaasti yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä osallistuneet tuhansiin korjaushankkeisiin niin projektinjohtajan, suunnittelijan kuin valvojankin roolissa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Isännöitsijän vaihto

22.9.2023

Isännöitsijän vaihto toi kaivatun muutoksen

As Oy Ohjaajantie 10-12:n hallitus turhautui toimimattomaan yhteistyöhön isännöitsijän kanssa. He määrittelivät taloyhtiön tarpeet ja odotukset, ja kilpailuttivat isännöintiyrityksiä. Nyt taloyhtiön arki sujuu toimivan isännöinnin ansiosta.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

huoltokirja

24.11.2023

Sähköinen huoltokirja tuo ryhtiä kunnossapitoon

Huoltokirja tuo suunnitelmallisuutta yhtiön hallintoon, kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon. Monessa taloyhtiössä sitä ei kuitenkaan ole koskaan otettu käyttöön. As Oy Meri-Kampissa huoltokirjan tiedot löytyvät sähköisestä järjestelmästä.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.