Mitä korjaushankkeen hankesuunnitteluvaiheeseen kuuluu?

Hankesuunnittelua ei turhaan sanota taloyhtiön korjaushankkeen tärkeimmäksi vaiheeksi, sillä sen aikana määritetään hankkeen perusta. Vaiheen lopuksi hankkeelle on määritetty sisältö ja laajuus, alustava kustannusarvio sekä toteutustapa. Hankesuunnittelu alkaa, kun esiselvitysvaiheen jälkeen järjestettävässä yhtiökokouksessa on päätetty vaiheen rahoituksesta ja taloyhtiön hallitukselle on annettu valtuudet hankkeen valmisteluun.

Vaiheen aikana luodaan korjaushankkeen perusta

Hankesuunnittelun aikaisiin tehtäviin kuuluu monenlaista. Tehtäviin lukeutuu esimerkiksi työryhmän henkilöinen valitsemista, kiinteistön nykytilan kartoittamista, soveltuvien korjausvaihtoehtojen ja -tapojen selvittämistä, hankkeen aikataulun laatimista, rahoitusvaihtoehtojen ja avustusten myöntämisen selvittämistä ja riskien arviointia.

Korjausvaihtoehtojen kartoittamisen aikana tehdään usein lisätutkimuksia. Toisinaan kuntotutkimuksissa selviää seikkoja, jotka estävät tai edesauttavat tietyn vaihtoehdon valitsemista. Esimerkiksi putkiston kuntotutkimuksessa voi selvitä, että kiinteistön putket ovat niin huonossa kunnossa, että ainoa keino putkiremontin toteuttamiseen on perinteinen malli eikä esimerkiksi sukittaminen. Projektipäällikkö ohjaa ja kilpailuttaa lisätutkimuksien toteuttamisen.

Mitkä ovat taloyhtiön tarpeet hankkeelle?

Hankesuunnitteluvaiheessa on tärkeää pohtia mitä remontteja taloyhtiön kannattaa tehdä samanaikaisesti, jotta investoinneille saadaan mahdollisimman hyvä vastine. Moni remonteista tulee kunnossapitotarveselvityksen pohjalta, mutta kokenut projektipäällikkö osaa asiantuntemuksellaan niputtaa ne teknisesti ja taloudellisesti järkeviin kokonaisuuksiin.

Pohdinta kannattaa laajentaa koskemaan myös taloyhtiön yleisiä tiloja. Esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä kannattaa miettiä ullakkorakentamisen mahdollisuutta ja putkiremontin yhteydessä yleisen saunan rakentamista. Osakkaiden näkemys remontin toiveista ja tarpeista saadaan selville esimerkiksi osakaskyselyn avulla.

Yhtiökokous hyväksyy hankesuunnitelman

Hankesuunnittelun tulokset kootaan alustavaan hankesuunnitelmaan, joka esitetään osakkaille infotilaisuudessa. Tilaisuudessa käydään läpi mihin tekniseen asiaan remontilla haetaan ratkaisua, mitä kaikkia vaihtoehtoja on tarjolla ja mitä ne osakkaille maksavat.

Infotilaisuuden päätteeksi taloyhtiön hallituksella on näkemys siitä, mitä korjaushankkeen vaihtoehtoa enemmistö osakkaista tulee kannattamaan. Seuraavaan hankkeen vaiheeseen siirrytään, kun hankesuunnitelma on lyöty lukkoon yhtiökokouksessa.

Hyvin tehty hankesuunnitelma, parempi lopputulos

Taloyhtiön kannattaa varata hankesuunnitteluvaiheeseen kuukausia aikaa. Yksi suunnittelukokous työryhmän kesken ei riitä, vaan niitä tarvitaan useita.

Hyvin tehty hankesuunnitteluvaihe vähentää korjaushankkeen kustannuksia ja parantaa lopputuloksen laatua. Lisäkulujen riski vähenee, kun pohjatyö on tehty hyvin. Huolellisesti toteutettu hankesuunnitelma tekee myös seuraavista korjaushankkeen vaiheista nopeampia ja sujuvampia.

Lue lisää Raksystemsin palveluista taloyhtiöille.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Raksystems

Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Tarjoamme sinulle erilaisia palvelukokonaisuuksia, joiden avulla takaamme kiinteistöomaisuuden arvon säilymisen ja terveellisen elinympäristön. Yli kolmenkymmenen vuoden toimintamme aikana olemme tehneet reippaasti yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä osallistuneet tuhansiin korjaushankkeisiin niin projektinjohtajan, suunnittelijan kuin valvojankin roolissa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten taloyhtiön korjaushankkeen viestinnässä onnistutaan?

Laajat korjaushankkeet ovat taloyhtiöille suuria taloudellisia satsauksia, jotka vaikuttavat suuresti myös asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Mikäli korjaushankkeen viestintä on hoidettu huonosti, ei tarvittava tieto tavoita asianomaisia ja koko hankkeesta jää helposti huono kuva. Kuinka iso rooli ammattilaisilla on viestinnässä?

Raksystems

hankesuunnittelu korjaushanke

27.5.2022

Hankesuunnittelu säästää kuluja

Kun taloyhtiö valmistautuu korjausurakkaan, kannattaa ennen urakan aloittamista tehdä hankesuunnitelma. Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen kertoo, mitä hankesuunnittelussa kannattaa muistaa.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

16.2.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä taloyhtiön korjaushankkeen toteutussuunnitteluvaiheessa tapahtuu?

Korjaushankkeen toteutussuunnitteluvaihe alkaa heti, kun taloyhtiö on hyväksynyt hankesuunnitelman. Vaihe alkaa suunnittelijoiden valinnalla ja päättyy konkreettisiin suunnitelmiin. Mitä muuta vaiheeseen kuuluu?

Raksystems