Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön korjaushankkeen aikana kannattaa suunnata katse myös energiatehokkuuden parantamiseen, sillä taloyhtiön energiaremontti voi tuoda jopa 20 prosentin kustannussäästön. Energiatehokas rakennus on ympäristöystävällisempi, mutta samalla myös pienempi kustannuksiltaan. Ajoissa hyvin suunnitellut energiaremontit mahdollistavat kauaskantoisia positiivisia taloudellisia vaikutuksia taloyhtiölle.

Tilaa energiansäästökartoitus jo esiselvitysvaiheessa

Taloyhtiön kuntoarvion yhteydessä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota energiansäästöön. Energiatehokkuus ja siihen liittyvät säästötoimenpiteet sekä -potentiaalit voivat olla vaikeasti hahmotettavia asunto-osakkeen omistajille. Energiansäästökartoituksen avulla näihin päästään tarkasti kiinni, kun raportissa esitetyt säästetyt eurot auttavat hahmottamaan tilanteen ja mahdollisuudet paremmin.

Energiasäästökartoituksen avulla saadaan jokaisen kiinteistön lähtötilanne selville ja tämän myötä voidaan auttaa taloyhtiön hallitusta selvittämään taloyhtiön kustannustehokkaat energiansäästötoimenpiteet. Energiansäästökartoituksessa käydään läpi muun muassa nykyistä energiankulutusta ja vaihtoehtoja sen kehittämiselle tai uusimiselle sekä näiden vaihtoehtojen kustannukset ja takaisinmaksuajat.

Kartoitukseen voidaan sisällyttää energiatodistus, energia-avustuslaskenta, lämmöntuotannon ja uusiutuvan energian kannattavuusselvitys sekä U-arvon mittaus. Näistä saatavia tietoja voidaan käyttää hyvänä pohjatietona korjaussuunnitelmille.

Toimenpiteiden yhdistely tuo säästöä

Toimenpiteisiin ryhdyttäessä kannattaa aina olla suunnitelmallinen, jotta taloyhtiön arvo ja investoinnit kohdistuvat oikeisiin asioihin. Energiansäästötoimenpiteet ovat pääosin ainoita rakennuksen parannus- ja korjaustoimia, millä on takaisinmaksuaika. Toimenpiteiden vaikutus näkyy taloyhtiöllä ostoenergian säästönä.

Vaikka usein rajoitetun budjetin takia saatetaan toteuttaa vain yksi ennalta suunniteltu ja toivottu korjaustoimenpide, toimenpiteiden yhdistely säästää kustannuksia merkittävästi pitkällä aikavälillä.  Esimerkiksi putkiremontti on erinomaista aikaa lämmitystavan vaihdolle, vesikattoremontti aurinkopaneelien asentamiselle ja salaojaremontti sähköautojen latauspisteiden kartoittamiselle.

Energia-avustus auttaa korjaushankkeen kustannuksissa

Valtio jakaa vuodelle 2022, tai niin kauan kuin 40 miljoonan euron budjetti riittää, avustusta taloyhtiöiden energiaremontteihin. Energiaremonttien tukemisen lähtökohtana on parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta nykysäännöksiä paremmaksi. Avustus myös kannustaa hoitamaan useamman korjauksen kerralla.

Kun kiinteistö täyttää vaaditut edellytykset, voi taloyhtiö saada jopa 50 % avustusta hankkeen kokonaiskustannuksista. Energiansäästökartoituksen yhteydessä on mahdollista saada konsultointiapua energia-avustuksen kanssa, jotta hakukelpoisuus ja hakuprosessi ovat selvät.

Monissa taloyhtiöissä suunnitellaan nyt sähköautojen latauspisteiden toteuttamista. ARA myöntää myös latauspaikkojen toteuttamiseen avustusta. Avustusta voi hakea sähköjärjestelmän muutostöihin, jotka mahdollistavat taloyhtiön sähköautojen latausvalmiuden. Yhtiön tulee rakentaa latauspaikka vähintään viidelle autolle. Avustusta voi saada enintään 35 % toteutuneiden kustannusten summasta ja sen yläraja on 90 000 €.

Sähköautojen latauspaikkojen tarvekartoituksen avulla saadaan hyvät lähtötiedot sähköverkon suunnitteluun. Kartoituksessa selvitetään muun muassa kuinka monta latauspaikkaa kiinteistöön on mahdollista asentaa nykyisellä sähköjärjestelmällä tai pienillä parkkialueen sähköjärjestelmän muutoksilla.

Lue lisää Raksystemsin palveluista taloyhtiöille.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Raksystems

Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Tarjoamme sinulle erilaisia palvelukokonaisuuksia, joiden avulla takaamme kiinteistöomaisuuden arvon säilymisen ja terveellisen elinympäristön. Yli kolmenkymmenen vuoden toimintamme aikana olemme tehneet reippaasti yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä osallistuneet tuhansiin korjaushankkeisiin niin projektinjohtajan, suunnittelijan kuin valvojankin roolissa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

3.5.2023

5 vinkkiä taloyhtiön kevättalkoisiin

Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti