Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä.

Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan. Elinkaariajatteluun perustuvan palvelukonseptimme kulmakivinä ovat yrityksen alusta asti olleet ​​​katon tarkastukset, korjaukset, huollot sekä kattoremontit. Olemme urakoineet vuosikymmenien aikana valtavia määriä vedenpitäviä, kaksinkertaisilla ja tiivistetyillä saumauksilla tehtyjä konesaumattuja peltikattoja. Samaan aikaan olemme toteuttaneet menestyksekkäästi valtakunnallista korjaustoimintaa.

Kun kiinteistön katolla ilmenee katto-ongelmia, nousee usein esille kysymys: Voiko katon korjata vai tulisiko se uusia? Oikean vastauksen tähän kysymykseen antaa kattotarkastus, jolla saadaan todellinen tieto katon kunnosta. Perusteellisen tarkastuksen jälkeen on kohdekohtaisesti päätettävä, mikä on kustannustehokkain ratkaisu pitkällä aikavälillä.

Karkeana perussääntönä olen itse käyttänyt korjauskustannusten suhdetta uusimisen hintaan ja saavutettavaa laskennallista käyttöikää. Jos korjauskustannukset ovat alle 1/3 vesikaton uusimishinnasta ja näillä saavutetaan yli 10 vuoden kestoikä, suosittelen korjaustoimintaa. Tapauskohtaista harkintaa ei sovi unohtaa.

Mitkä ovat yleisimpiä korjauksia peltikatoille?

Kymmenien tuhansien kattojen tarkastushistorian perusteella tiedämme, millaisia ongelmia suomalaisilla katoilla useimmiten ilmenee. Lohduttava tieto on, että useissa tapauksissa peltikaton elinkaarta voidaan jatkaa täsmäkorjauksella eikä koko kattoa läheskään aina tarvitse uusia. Tyypillisiä peltikorjauksia ovat mm. paikalliset peltien vaihdot, piippujen ja muiden läpivientien juuripellityksien uusimiset sekä sadevesijärjestelmään tehtävät korjaukset.

TOP 3 – Tyypillisimmät kiireelliseksi luokitellut peltikorjaustarpeet rivipeltikatolla tarkastuksien mukaan

  1. Antenniputken läpiviennin uusiminen
  2. Saumausvirheiden korjaaminen peltisepäntyönä
  3. Tiivistyksen uusiminen

Paikalliset peltikorjaukset on usein mahdollista toteuttaa hyvinkin vanhoille katoille. Edellytyksenä korjaustoiminnalle on peltimateriaalin kestävyys, joka tarkastetaan katon kuntotarkastuksessa. Vesikatoille tehdyt, eri aikoina sykleittäin käytössä olleet, erityyppiset paksukalvopinnoitteet estävät peltikorjaukset. Paksun pinnoitteen alta vuotokohtien havainnointi on vaikeaa, eikä pellin uudelleensaumaus onnistu luotettavasti.

 

Peltisepäntyönä uusittuja juuripellityksiä.

 

Vesikourun saneeraus IKIKOURU®-menetelmällä.

 

Huoltomaalaus lisää katon kestävyyttä

Peltisepän tekemien peltikorjausten jälkeen vesikatto tulisi huoltomaalata. Kattotutkalla kattomaalaukset tehdään perinteisenä sivellintyönä. Perinteinen maalaustyö mahdollistaa tulevaisuudessa korjaustöiden lisäksi myös uudelleenmaalauksen n. 15 vuoden välein. Olemmekin maalanneet useita korjauskohteitamme jo toisen huoltomaalauskerran, joten korjatut vesikatot siis todistettavasti kestävät pitkään.

Perinteisen maalausurakan etuna on myös materiaalin mahdollinen kierrättäminen. Ohut maalipinnoite ei nosta purkukustannuksia tai estä teräksen kierrätystä tulevaisuudessa tehtävässä vesikattourakassa. Normaali maalaustyö sisältää pesun, ruostekohtien teräsharjauksen, välihuuhtelut, paikkamaalaukset ja 1-2 kerran pintamaalauksen.

Vesikaton sivellinmaalaus mahdollistaa tulevat korjaukset ja uudelleenmaalaukset.

 

Säännöllinen tarkastus ja huolto tuo vakautta vastikkeisiin

Korjattu ja huollettu vesikatto tulisi tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti. Näin saavutetaan maksimaalinen käyttöikä ja vältytään yllättäviltä vahingoilta kustannuksineen. Vastuullinen toiminta edellyttää todellisen tiedon vesikaton kunnosta, ympäristön kannalta vähimmän kuormituksen tuovan korjaus- tai uusimistavan valinnan ja jatkuvan huollon. Vastuullinen toiminta tuo mukanaan myös merkittävät kustannussäästöt.

Tutustu Kattotutkan kokonaisvaltaiseen palvelutarjontaan >>

 

Jouni Ahvenvaara
Markkinointijohtaja, Kattotutka Oy

 

 

 

 

 

 

 

Kattotutka Oy

Kattotutka on valtakunnallisesti toimiva suomalainen perheyritys. Vesikaton turvallisina ammattilaisina tarkastamme, korjaamme ja huollamme vesikatot – niin isoissa kuin pienissäkin kiinteistöissä.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.11.2016

Valaistuksen päivitys tuo säästöjä

Kunnissa ja yrityksissä satojen tuhansien eurojen vuosisäästöt ovat mahdollisia, kun vanhaa energiatehotonta valaistusta päivitetään uudempaan tekniikkaan. Motivan mukaan katse tulisi kääntää investointikustannuksista käyttökustannuksiin. Kiinteistöjen energiankulutuksesta valaistus haukkaa lämmityksen jälkeen suurimman osan ja kuntien sähkönkulutuksesta jopa kolmasosan.

8.11.2017

Järkevillä valaistusuudistuksilla jopa puolen miljoonan euron vuosisäästöt

Energiatehokas valaistusratkaisu ja hyvä valaistuksen ohjaus voi tuoda jopa 90 prosentin säästön valaistuskuluihin kunnissa ja yrityksissä. Kokonaiskustannuksiltaan edullisimman vaihtoehdon paljastaa investointivaiheessa toteutettu elinkaarikustannusten vertailu. Elinkaarikustannusten vertailu ei ole käytännössä aina helppoa, kun tarjouksia ja valaistusratkaisuja pyydetään useilta eri toimittajilta. – Tilaajien kannattaa olla tarjouksia vertaillessa tarkkana ja vaatia läpinäkyvyyttä laskelmilta, ettei taustalaskelmilla pelata ja saada oman yrityksen […]

15.9.2021

Asunnot aiempaa turvallisempia, terveellisempiä, ympäristöystävällisempiä ja pienempiä

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toteuttamassa selvityksessä tarkastellaan asuntotuotannon laatumuutoksia vuosina 2005–2020. Tehokkaan maankäytön, teknisten parannusten sekä asuntojen keskikoon pienenemisen lisäksi asuntotuotannon leimallisia muutoksia ovat viime vuosina olleet tilansäästö ja matalampi energiankulutus. Kasvaneeseen asuntojen kysyntään on onnistuttu vastaamaan kaavoituksella ja asuntopolitiikalla, mutta kehityksen kääntöpuolena on uuden asuntokannan yksipuolisuus.

22.6.2021

Kaupallinen yhteistyö

Innovatiivinen, kemikaaliton Bauer-vedenkäsittely säästää rahaa, energiaa ja ympäristöä

Käyttöveden mukana putkistoihin kertyy kalkkija ruostekerrostumia, jotka aiheuttavat virtaushäiriöitä ja ne havaitaan yleisimmin paineen ja lämpötilan vaihteluina. Kerrostumat epäpuhtauksineen heikentävät veden laatua ja siten kiihdyttävät putkistojen syöpymistä. Bauer Solutions Oy tarjoaa teknologiaa, jolla voidaan lisätä käyttövesi-, lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien käyttöikää huomattavasti.

Bauer Solutions