Kuka vastaa taloyhtiöiden piha-alueista?

Taloyhtiöiden pihat ovat juridisesti joko osakkaan tai yhtiön hallinnassa riippuen siitä, mitä yhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään. Jos yhtiöjärjestyksessä määrätään, että tietyt piha-alueet kuuluvat tiettyihin osakehuoneistoihin, ovat kyseiset pihat juridisesti osakkaiden hallinnassa. Osakkaalla on lähtökohtaisesti oikeus tehdä muutostöitä tällaisella pihalla, mutta muutostyöstä on ilmoitettava yhtiölle kirjallisesti etukäteen. Osakas vastaa hallinnassaan olevan pihan sisäpuolisesta kunnossapidosta samoin periaattein kuin huoneistonsa osalta.

Jos osakkaan huoneiston kohdalla oleva piha-alue on juridisesti yhtiön hallinnassa, ei osakkaalla ole oikeutta tehdä muutostöitä piha-alueella. Osakas tarvitsee tällöin aina yhtiön myöntämän luvan muutostyölleen. Yhtiöllä on lähtökohtaisesti oikeus vapaasti päättää myöntääkö se luvan vai ei, mutta yhtiön on kuitenkin kohdeltava osakkaita yhdenvertaisesti.

Monessa rivitaloyhtiössä on kunkin huoneiston kohdalla istutuksin tai aidoin rajattu piha-alue, mutta yhtiöjärjestyksessä ei mainita piha-alueita sanallakaan. Tällaisten pihojen osalta on vakiintuneesti tulkittu, että vaikka ne ovat yhtiön juridisessa hallinnassa, ovat ne kuitenkin kunkin huoneiston asukkaiden yksinomaisessa käytössä. Osakkaalla ei lähtökohtaisesti ole muutostyöoikeutta tällaisella pihalla, mutta osakas saa yleensä sijoittaa tavanomaisia irtaimia esineitä tällaiselle pihalle. Tällaisten pihojen osalta on tulkittu, että osakas vastaa esimerkiksi istutusten hoidosta ja nurmikon leikkuusta, vaikka pihan kunnossapitovastuu onkin yhtiöllä.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Niklas Lindberg

Kirjoittaja on lakimies ja varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

osakas piha

3.7.2023

Kuka vastaa osakkaan käyttöön rajatun piha-alueen hoidosta?

Yhtiöjärjestyksessä määrätään, onko osakkaan käyttöön rajattu piha taloyhtiön vai osakkaan hallinnassa. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa pihojen hallinnasta, on pihan kunnossapitovastuu yhtiöllä. Osakkaalla on kuitenkin aina hoitovastuu käytössään olevasta pihasta.

Tilaajille

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.