Kotitalousvähennystä saa ensi vuonna enemmän

Kotitalousvähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa ja vanhempien tai isovanhempien kodissa suoritetusta työstä, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Vähennyskelpoisia ovat kaikki ulkopuolisella firmalla teetetyt remonttityöt sisällä ja ulkona. Myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

Kannattaa huomioida, että kotitalousvähennystä ei voi saada sijoitusasunnossa tapahtuvasta remontoinnista eikä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavasta täydennys- ja lisärakentamisesta. Eivätkä vanhemmat voi tehdä lastensa asunnossa tehdystä työstä kotitalousvähennystä. Kuolinpesä voi saada kotitalousvähennystä sinä vuonna tehdyistä töistä, jolloin vainaja kuoli.

Kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta. Ennen työn tilaamista kannattaa varmistaa, että työn suorittaja on ennakkoperintärekisterissä sopimuksentekohetkellä. Ennakkoperintärekisterimerkinnän voi tarkistaa YTJ-yrityshausta. Työn osuudesta saa 60 % vähennystä, maksimin ollessa 3500 euroa verotettavaa kohti. Käytännössä pariskunta voi saada jopa 7000 euroa verovähennystä. Omavastuuosuus pysyy entisellään, 100 eurossa.

Myös tyypillisten kotitaloustöiden kotitalousvähennysosuus nousee. Tällöin vähennys on 60 % ja maksimi 3500 euroa henkilöltä. Muissa remonttitöissä vähennyksen määrä pysyy entisellään, jolloin korvausprosentti on 40 %, maksimissaan 2250 euroa.

Hallituksen esityksen mukaan vuosina 2022–2027 kotitaloudet saavat korotettua kotitalousvähennystä siirtyessään öljylämmityksestä ekologiseen energiamuotoon. Näitä ovat esimerkiksi maalämpö ja muut erilaiset pumppuratkaisut.

Nämä seikat estävät tuen saannin

Kotitalousvähennystä ei myönnetä, mikäli saat samaan työsuoritteeseen jotain alla olevista tuista:

• korjausavustusta, joka maksetaan joko valtion tai muun julkisyhteisön varoista
• energia-avustusta
• omaishoidon- tai lasten kodinhoidon tukea
• yksityisen hoidon tukea
• sosiaali- tai terveyshuollon palveluseteli, jonka on myöntänyt kunta
• palkkatukea, joka maksetaan työnantajana toimivalle kotitaloudelle

Veroviraston sivuilta löydät tarkempaa tietoa vähennykseen oikeuttavista töistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

12.10.2022

Asuntorakentaminen kannattelee rakennusalaa

Vahvana jatkuneen asuntorakentamisen vuoksi rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna parilla prosentilla. Rakennusalaa kurittaa kuitenkin jo kolmas kriisi lyhyen ajan sisällä: energiapulan aiheuttama inflaatio.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

13.5.2022

Hypo: Asuntokauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat

Yksiöiden hinnat laskevat jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää. Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti