Kotitalousvähennystä saa ensi vuonna enemmän

Kotitalousvähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa ja vanhempien tai isovanhempien kodissa suoritetusta työstä, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Vähennyskelpoisia ovat kaikki ulkopuolisella firmalla teetetyt remonttityöt sisällä ja ulkona. Myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

Kannattaa huomioida, että kotitalousvähennystä ei voi saada sijoitusasunnossa tapahtuvasta remontoinnista eikä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavasta täydennys- ja lisärakentamisesta. Eivätkä vanhemmat voi tehdä lastensa asunnossa tehdystä työstä kotitalousvähennystä. Kuolinpesä voi saada kotitalousvähennystä sinä vuonna tehdyistä töistä, jolloin vainaja kuoli.

Kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta. Ennen työn tilaamista kannattaa varmistaa, että työn suorittaja on ennakkoperintärekisterissä sopimuksentekohetkellä. Ennakkoperintärekisterimerkinnän voi tarkistaa YTJ-yrityshausta. Työn osuudesta saa 60 % vähennystä, maksimin ollessa 3500 euroa verotettavaa kohti. Käytännössä pariskunta voi saada jopa 7000 euroa verovähennystä. Omavastuuosuus pysyy entisellään, 100 eurossa.

Myös tyypillisten kotitaloustöiden kotitalousvähennysosuus nousee. Tällöin vähennys on 60 % ja maksimi 3500 euroa henkilöltä. Muissa remonttitöissä vähennyksen määrä pysyy entisellään, jolloin korvausprosentti on 40 %, maksimissaan 2250 euroa.

Hallituksen esityksen mukaan vuosina 2022–2027 kotitaloudet saavat korotettua kotitalousvähennystä siirtyessään öljylämmityksestä ekologiseen energiamuotoon. Näitä ovat esimerkiksi maalämpö ja muut erilaiset pumppuratkaisut.

Nämä seikat estävät tuen saannin

Kotitalousvähennystä ei myönnetä, mikäli saat samaan työsuoritteeseen jotain alla olevista tuista:

• korjausavustusta, joka maksetaan joko valtion tai muun julkisyhteisön varoista
• energia-avustusta
• omaishoidon- tai lasten kodinhoidon tukea
• yksityisen hoidon tukea
• sosiaali- tai terveyshuollon palveluseteli, jonka on myöntänyt kunta
• palkkatukea, joka maksetaan työnantajana toimivalle kotitaloudelle

Veroviraston sivuilta löydät tarkempaa tietoa vähennykseen oikeuttavista töistä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.6.2016

Asumisen kulut haukkaavat yhä suuremman loven kukkaroon

POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan asuminen on yhä kalliimpaa ensi vuonna. Omistusasuntojen hinnat ja vuokrat nousevat koko maassa. Velallisen taloutta tukee kuitenkin alhainen korkotaso.

27.3.2018

Ruotsin asuntomarkkinat putoavat vielä, mutta eivät vaikuta Suomeen, ennustaa Danske Bank

Pohjoismaiden taloudet kasvavat kaikki hyvää noin parin prosentin vauhtia. Asuntomarkkinat viilentävät Ruotsin taloutta, mutta maan asuntomarkkinoiden ongelmat eivät ole leviämässä muihin Pohjoismaihin. Danske Bankin tuoreen Nordic Outlook -katsauksen mukaan Suomen talous kasvaa samassa tahdissa Pohjoismaiden kanssa tänä ja ensi vuonna.

21.10.2014

Rakentaminen jatkaa vähenemistään

Tänä vuonna rakentaminen supistuu 2 prosenttia, ja menossa on jo kolmas peräkkäinen vuosi kun rakentamisen määrä vähenee. Ensi vuodeksi Rakennusteollisuus RT ennakoi 0–1 prosentin laskua. Rakentamista kannattelee yhä korjausrakentamisen tasainen kasvu.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti