Kotien valvontakameroita käytetään myös perheen väliseen viestintään

Kotien ja kesäasuntojen kameravalvontajärjestelmiä käytetään myös muuhun kuin turvallisuuteen ja omaisuuden suojaamiseen liittyvään kontrolliin. Kameroita käytetään esimerkiksi, kun perheestä ja kotieläimistä halutaan pitää huolta sekä perheen väliseen viestintään. Lisäksi kameroiden välityksellä on mahdollista seurata luontoa ja pieneläimiä. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Käyttäjille olennaista on laitteiden helppokäyttöisyys, käytännöllisyys ja kätevyys.

– Monille haastatelluille kamerat olivat osa arkipäiväistä elämää ja niitä käytettiin, jotta voitiin säilyttää yhteys kotiin tai kesäasuntoon sieltä poissa ollessa, kertoo VTM Liisa A. Mäkinen, joka väittelee valtiotieteellisessä tiedekunnassa 31. maaliskuuta.

Kamerat herättävät myös huolta

Väitöstutkimuksen mukaan päätös asentaa kotiin tai kesämökille valvontajärjestelmä ei automaattisesti kerro asukkaan valvontamyönteisyydestä.  Kamerat voivat herättää myös huolta esimerkiksi yksityisyyteen ja tietoturvaan liittyen. Kamerat saatetaan asentaa kodin suojaamiseksi, mutta samalla ne voivat altistaa asukkaat uusille uhkille.

– Useat haastattelemistani käyttäjistä olivat pohtineet omaa asemaansa ja rooliansa valvojina ja kertoivat esimerkiksi välttävänsä perheensä katselemista kameroiden kautta ilman syytä, Mäkinen kertoo.

Kotivalvontaa kontrolloivastaviihteelliseen

Tutkimuksen mukaan kodeissa toteutettava valvonta on jaettavissa viiteen luokkaan: kontrolloivaan, huolta pitävään, viihteelliseen, viestinnälliseen ja vilpittömään. Kameroita analysoidaan käytännöllisinä laitteina, jotka mahdollistavat kätevän tavan monitoroida katselijalle merkityksellisiä paikkoja ja ihmisiä.

Osana väitöstutkimusta kehitettiin  viisi uutta metaforaa, joilla valvontaa voi tutkia: 1) kissa ja hiiri, 2) piilosleikki, 3) labyrintti, 4) silmänkääntötemppu ja 5) pokeri.

– Metaforat kehitettiin yhteistyössä professori Hille Koskelan kanssa ja niiden avulla on mahdollista tutkia, kuinka valvonta ja valvottuna oleminen voi sisältää myös leikkisiä muotoja, Mäkinen toteaa.

Tutkimus edistää ymmärrystä yksityisistä valvontakäytännöistä ja valvonnasta kontrollin ja leikin välimaastossa. Kontrollin ja leikin lisäksi käytännöllisyys on hyödyllinen viitekehys analysoitaessa yksityisiä valvontakäytäntöjä. Tämä avaa uusia suuntia myös valvonnan kohteen tutkimukseen.

Väitöstutkimuksessa selvitettiin laadullisella haastatteluaineistolla kotien ja kesäasuntojen sekä harrastuksiin ja vapaa-aikaan liittyvien paikkojen valvontalaitteiden käyttöä ja käyttäjien kokemuksia niistä.  Lisäksi tutkimuksessa on laaja teoreettinen osio.

VTM Liisa A. Mäkinen väittelee 31.3.2017 kello 12.15 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Ludic Surveillance – Examining mundane surveillance practices at the interface of control and play”. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Hesingin yliopiston Päärakennus, Unioninkatu 34, Auditorium XIII.

Vastaväittäjänä on professori David J. Phillips, University of Toronto, ja kustoksena on professori Keijo Rahkonen.

Väitöskirja on elektroninen julkaisu ja se on luettavissa E-thesis -palvelussa

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.10.2018

Virta ja Asokodit mahdollistavat sähköautojen latauksen 40 000 suomalaiselle

Virta (Liikennevirta Oy) tekee sähköauton latauksen Asokotien (Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy) asukkaille helpoksi. Yhteistyösopimus mahdollistaa sähköauton latauspalvelun yli 16 000 kotitaloudelle 31 paikkakunnalla. Sähköauton latauspisteen hankinnan helpottaminen oli yksi Asokotien ja Virran yhteistyön päätavoitteista.

21.3.2019

Muovipakkausten määrä kotien sekajätteessä vähentynyt yli 30 prosenttia

Muovipakkausten määrä sekajätteessä on vähentynyt selvästi viime vuosina. Muissa jätelajeissa ei ole merkittävää muutosta. Sekajätteen kokonaismäärä on sen sijaan vähentynyt.

20.6.2017

Asiakkaat luottavat isännöintiin

Hallitusten mielestä isännöintiyritykset hoitavat taloyhtiöiden taloutta läpinäkyvästi ja nykyaikaisesti. Tämä käy ilmi Isännöinnin asiakaskuuntelututkimuksesta 2017, johon vastasi 8716 hallituksen puheenjohtajaa ja jäsentä ympäri Suomea. 84 prosenttia vastanneista antaa isännöinnille hyvän tai erittäin hyvän arvosanan taloyhtiön talouden ja hallinnon hoitamisesta.

4.7.2018

4 vinkkiä taloyhtiön remonttiviestintään

Viestinnällä on tärkeä rooli taloyhtiön remonteissa. Sillä voidaan muun muassa auttaa asukkaita selviytymään remontista paremmin. Seuraavassa on neljä vinkkiä, jotka kannattaa hyödyntää taloyhtiön remonttiviestinnässä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti