Koti- ja vapaa-ajantapaturmat yleisiä ja tiedonkeruu haastavaa

Noin 800 000 suomalaista joutuu vuosittain koti- tai vapaa-ajan tapaturmaan. Vaikka yli 70 prosenttia kaikista tapaturmista on koti- ja vapaa-ajan tapaturmia ja lähes 90 prosenttia tapaturmaisista kuolemista tapahtuu kotona tai vapaa-ajalla, ei koti- ja vapaa-ajan tapaturmista kerätä tietoa systemaattisesti.

Tietoa kerääntyy monen eri toimijan rekistereihin, mutta kirjaamiskäytännöt vaihtelevat. Tiedot eivät ole välttämättä keskenään vertailukelpoisia, tai ne ovat puutteellisia eivätkä yhteen koottavissa. Helsingin kaupunginkanslian työpaperi luo katsauksen näihin haasteisiin sekä olemassa oleviin tilastoihin.

Tällä hetkellä tärkeimmät tapaturmatilastolähteet ovat Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ylläpitämä Sotkanet sekä Tilastokeskuksen kuolemansyytilastot. Myös kyselytutkimuksista saadaan tietoa tapaturmista, sillä lievemmät tapaturmat jäävät tapaturmista kertyvän rekisteritiedon ulkopuolelle.

Koti- ja vapaa-ajantapaturmista yleisimpiä ovat liikuntatapaturmat, kaatumiset ja putoamiset sekä myrkytykset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen mukaan 20 vuotta täyttäneistä helsinkiläisistä 13 prosenttia on joutunut liikuntatapaturmaan edellisen vuoden aikana, seitsemän prosenttia on kokenut tapatuman kotonaan sisätiloissa ja vajaa viisi prosenttia kotipihallaan. Näistä tapaturmista suurin osa hoidetaan kuitenkin kotikonstein.

Kaatuminen tai putoaminen on tapaturmaisten kuolemien yleisin syy, ja Helsingissä hieman yleisempi kuin muualla maassa. Myrkytykset ovat seuraavaksi yleisin tapaturmaisten kuolemien aiheuttaja. Yleensä myrkytyskuolemissa on kyseessä alkoholia tai lääkkeitä käyttänyt aikuinen. Kuolleisuus tapaturmaisiin myrkytyksiin on Helsingissä huomattavasti yleisempää kuin muualla maassa, mikä selittynee Helsingin muuta maata suuremmalla alkoholin ongelmakäyttäjien osuudella. Ajanjaksolla 2001–2010 tämä kuolemansyy selitti lähes 10 % helsinkiläisten muuta maata lyhemmästä elinajanodotteesta.

Tapaturmien ehkäisy edellyttää tietoa

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy edellyttää tapaturmiin liittyvää tiedonkeruuta, tilastointia ja seurantaa sekä kerättyjen tietojen hyödyntämistä paikallisella tasolla. Kun lähtötilanne tunnetaan, voidaan paremmin tunnistaa myös riskiryhmiä ja seurata, miten tehdyt toimet ovat vaikuttaneet tapaturmien määrään.

Helsingin kaupunginkanslian työpaperi jakautuu temaattisesti kahteen osaan. Ensin katsotaan, miten tietoa koti- ja vapaa-ajan tapaturmista kertyy, mistä tietoa löytyy ja minkälaisia haasteita tapaturmien kirjaamiseen ja tilastointiin liittyy. Sen jälkeen katsotaan, mitä tällä hetkellä tiedetään suomalaisten ja erityisesti helsinkiläisten koti- ja vapaa-ajan tapaturmista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.12.2021

Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta. Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä.

3.5.2022

Ennakoi ja tiedota – Näin onnistut taloyhtiön kevättalkoissa

Nyt on aika alkaa valmistella kevättalkoita. Onnistuneet talkoot syntyvät ennakoiden, tiedottamalla ja suhtautumalla keveästi yhteiseen tekemiseen. Rakkaat naapurit, pannaan piha kuntoon!

28.12.2021

Kotitalousvähennystä saa ensi vuonna enemmän

Kotitalousvähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa ja vanhempien tai isovanhempien kodissa suoritetusta työstä, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Vähennyskelpoisia ovat kaikki ulkopuolisella firmalla teetetyt remonttityöt sisällä ja ulkona. Myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

19.1.2022

Tiesitkö, mitkä remontit vaikuttavat kotivakuutukseen?

Sekä koti- että kiinteistövakuutusten vakuutusehdoissa on määritelty, mille omaisuudelle aiheutuvia vahinkoja vakuutus korvaa. Vakuutusyhtiöiden ehdot ovat erilaisia. Asunto-osakeyhtiölain mukaista kunnossapitovastuuta selvennetään Kiinteistöliiton julkaisemassa Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti