Koronatilanne vaikuttaa taloyhtiöiden yhtiökokouksiin

Kevään varsinaisen yhtiökokouksen järjestäminen on taas monessa taloyhtiössä ajankohtaista. Koronatilanne kannustaa edelleen etäyhteyksien tarjoamiseen yhtiökokouksissa. Korjaushankkeita ei kuitenkaan enää kannata lykätä koronatilanteen varjolla. Suomen Vuokranantajien lakimies Jenni Valkama koosti, miten koronatilanne kannattaa huomioida yhtiökokouksissa.

Asunto-osakeyhtiölaki on mahdollistanut yhtiökokouksiin osallistumisen kokouspaikan ulkopuolelta postin välityksellä tai teknisen välineen avulla jo vuodesta 2010. Ennen kevättä 2020 taloyhtiöt eivät kuitenkaan ole laissa säädettyä mahdollisuutta juurikaan käyttäneet ja yhtiökokouksiin onkin useimmiten voinut osallistua vain henkilökohtaisesti tai valtuutetun avustuksella.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on pakottanut taloyhtiöt ottamaan digiloikan, jotta välttämättömät päätökset on pystytty kokoontumisrajoituksista huolimatta tekemään.

Hallitus voi päättää antaa mahdollisuuden osakkeenomistajille osallistua yhtiökokoukseen kokouspaikan ulkopuolelta, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätä asiasta toisin. Mahdollisuudesta etäosallistumiseen on oltava aina maininta yhtiökokouskutsussa. Edellytyksenä on, että osakkaiden osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus voidaan selvittää samaan tapaan kuin perinteiseen malliin järjestetyissä yhtiökokouksissa.

Korjaushankkeita ei kannata lykätä enempää

Taloyhtiöt ovat saattaneet poikkeustilanteissa lykätä peruskorjaushankkeisiin liittyvää päätöksentekoa. Syynä lykkäämiseen on voinut olla epävarmuus hankkeiden järjestelyjen sujumisesta poikkeusolosuhteissa tai se, että päätöksenteko etäyhteyskokouksissa on koettu hankalaksi järjestää. Valkama kannustaa kuitenkin etenemään korjaushankkeiden toteuttamisessa. Tarpeellisten korjaushankkeiden lykkääminen ei useinkaan ole järkevää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

3.2.2023

Danske Bank: Hoitovastikkeessa syytä varautua korotuksiin

Taloyhtiöiden kasvaneet hoitokulut voivat nyt näkyä vastikkeiden nousuna. Hoitovastikkeet saattavat nousta jopa 10-20 prosenttia. Osakkaiden kannattaa osallistua yhtiökokoukseen, sillä siellä he voivat vaikuttaa vastikkeiden perimiseen ja käyttöön.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti