Kevään varsinaisen yhtiökokouksen järjestäminen on taas monessa taloyhtiössä ajankohtaista. Koronatilanne kannustaa edelleen etäyhteyksien tarjoamiseen yhtiökokouksissa. Korjaushankkeita ei kuitenkaan enää kannata lykätä koronatilanteen varjolla. Suomen Vuokranantajien lakimies Jenni Valkama koosti, miten koronatilanne kannattaa huomioida yhtiökokouksissa.
Asunto-osakeyhtiölaki on mahdollistanut yhtiökokouksiin osallistumisen kokouspaikan ulkopuolelta postin välityksellä tai teknisen välineen avulla jo vuodesta 2010. Ennen kevättä 2020 taloyhtiöt eivät kuitenkaan ole laissa säädettyä mahdollisuutta juurikaan käyttäneet ja yhtiökokouksiin onkin useimmiten voinut osallistua vain henkilökohtaisesti tai valtuutetun avustuksella.
Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on pakottanut taloyhtiöt ottamaan digiloikan, jotta välttämättömät päätökset on pystytty kokoontumisrajoituksista huolimatta tekemään.
Hallitus voi päättää antaa mahdollisuuden osakkeenomistajille osallistua yhtiökokoukseen kokouspaikan ulkopuolelta, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätä asiasta toisin. Mahdollisuudesta etäosallistumiseen on oltava aina maininta yhtiökokouskutsussa. Edellytyksenä on, että osakkaiden osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus voidaan selvittää samaan tapaan kuin perinteiseen malliin järjestetyissä yhtiökokouksissa.
Korjaushankkeita ei kannata lykätä enempää
Taloyhtiöt ovat saattaneet poikkeustilanteissa lykätä peruskorjaushankkeisiin liittyvää päätöksentekoa. Syynä lykkäämiseen on voinut olla epävarmuus hankkeiden järjestelyjen sujumisesta poikkeusolosuhteissa tai se, että päätöksenteko etäyhteyskokouksissa on koettu hankalaksi järjestää. Valkama kannustaa kuitenkin etenemään korjaushankkeiden toteuttamisessa. Tarpeellisten korjaushankkeiden lykkääminen ei useinkaan ole järkevää.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään