Koronatilanne vaikuttaa taloyhtiöiden yhtiökokouksiin

Kevään varsinaisen yhtiökokouksen järjestäminen on taas monessa taloyhtiössä ajankohtaista. Koronatilanne kannustaa edelleen etäyhteyksien tarjoamiseen yhtiökokouksissa. Korjaushankkeita ei kuitenkaan enää kannata lykätä koronatilanteen varjolla. Suomen Vuokranantajien lakimies Jenni Valkama koosti, miten koronatilanne kannattaa huomioida yhtiökokouksissa.

Asunto-osakeyhtiölaki on mahdollistanut yhtiökokouksiin osallistumisen kokouspaikan ulkopuolelta postin välityksellä tai teknisen välineen avulla jo vuodesta 2010. Ennen kevättä 2020 taloyhtiöt eivät kuitenkaan ole laissa säädettyä mahdollisuutta juurikaan käyttäneet ja yhtiökokouksiin onkin useimmiten voinut osallistua vain henkilökohtaisesti tai valtuutetun avustuksella.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on pakottanut taloyhtiöt ottamaan digiloikan, jotta välttämättömät päätökset on pystytty kokoontumisrajoituksista huolimatta tekemään.

Hallitus voi päättää antaa mahdollisuuden osakkeenomistajille osallistua yhtiökokoukseen kokouspaikan ulkopuolelta, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätä asiasta toisin. Mahdollisuudesta etäosallistumiseen on oltava aina maininta yhtiökokouskutsussa. Edellytyksenä on, että osakkaiden osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus voidaan selvittää samaan tapaan kuin perinteiseen malliin järjestetyissä yhtiökokouksissa.

Korjaushankkeita ei kannata lykätä enempää

Taloyhtiöt ovat saattaneet poikkeustilanteissa lykätä peruskorjaushankkeisiin liittyvää päätöksentekoa. Syynä lykkäämiseen on voinut olla epävarmuus hankkeiden järjestelyjen sujumisesta poikkeusolosuhteissa tai se, että päätöksenteko etäyhteyskokouksissa on koettu hankalaksi järjestää. Valkama kannustaa kuitenkin etenemään korjaushankkeiden toteuttamisessa. Tarpeellisten korjaushankkeiden lykkääminen ei useinkaan ole järkevää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.4.2015

Keinot korjausvelan hoitamiseen puhuttavat

Suomen suurin isännöintialan yritys Realia Isännöinti järjesti 15.4.2015 Helsingin Messukeskuksessa Taloyhtiö 2015 -jatkot. Taloyhtiöiden päättäjille suunnatussa tapahtumassa keskusteltiin muun muassa kasvavasta korjausvelasta, taloyhtiöiden arvon kasvattamisesta sekä muuttuneen lainsäädännön vaikutuksesta hallitusten tehtäviin. Jatkojen pääohjelmanumerona oli paneelikeskustelu, jossa omia näkemyksiään taloyhtiöasumisesta jakoivat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, Caverion Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jarno Hacklin, Nordea Suomi Oyj:n pääkaupunkiseudun taloyhtiörahoituksen […]

15.4.2020

Taloyhtiöiden rahoitus kuntoon

Taloyhtiöiden rahoitus ja korjaushankkeiden lainansaantihaasteet ovat nousseet isoksi keskustelunaiheeksi. Haasteita on ollut pienten yhtiöiden ohella suurten kasvavien kaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa yhtiöissä, mutta myös isojen kaupunkien lähiöissä ja isojen sijoittajaosuuksien taloyhtiöissä. Lainaneuvottelut ovat yllättävänkin usein päättyneet ilman lainatarjouksia.

4.12.2019

Vuokranantajaosakkaan osaaminen on taloyhtiön hallitukselle arvokasta

Vuokranantajien osaaminen on taloyhtiöille arvokasta korjaushankkeiden toteuttamisessa. Valtion suunnittelema heikennys rahoitusvastikkeiden verovähennysoikeuteen huonontaisi tätä tilannetta. Kiinteistöliiton tuoreen korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentamiseen povataan ensi vuodelle lievää kasvua.

28.11.2019

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometri: Lievää kasvua korjausrakentamiseen vuonna 2020

Korjausrakentamisbarometrin tulokset povaavat varovaista kasvua taloyhtiöiden korjaamiseen vuonna 2020. Kiinteistöliiton korjausrakentamisen Ilmapuntari osoittaa positiivista saldolukua pk-seudulla, muualla Etelä-Suomessa sekä Pohjois-Suomessa. Näillä alueilla oli hienoisesti enemmän vastaajia, jotka ilmoittavat yhtiönsä korjausten olevan ensi vuonna kuluvaa vuotta suurempia kuin niitä, jotka arvioivat korjausten supistuvan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti