Koro-Kanerva jyrähtää: ”Kojamon mainos kuvastaa alan vanhoja helmasyntejä”

Viime päivinä vuokramarkkinoilla kuhinaa on herättänyt valtakunnan yhden isoimman vuokranantajayrityksen radiomainossarja. Mainoksissa painajaismainen pienvuokranantaja utelee yksityisasioita asunnonhakijoilta, marssii vuokra-asuntoon sisään asiasta sopimatta ja kohtelee vuokralaista kaikin puolin huonosti. Mainoksen mukaan isolla vuokranantajalla asukas on turvassa. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan mainos kuvastaa koko alaa yhdistäviä vanhoja helmasyntejä ja kertoo kiristyvästä markkinatilanteesta.

– Mainoksen humoristiseksi tarkoitettu karikatyyri rikkoo selkeästi lakia. Se yrittää lyödä pienvuokranantajia vyön alle, mutta osuu valitettavasti koko alaa leimanneeseen vanhaan ongelmaan. Niin isot kuin pienet vuokranantajat ovat pitkään tehneet asioita seinät edellä, unohtaen asiakkaan. Myös lainrikkomista on tapahtunut puolin ja toisin. Kuluttajariitalautakunnassa näkemieni tapausten pohjalta voin sanoa, että lain rajoja ovat venytelleet niin suuret toimijat kuin pienvuokranantajatkin, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva toteaa.

Onneksi maailma muuttuu, ja hyvä vuokranantaja ymmärtää asiakkaan arvon. Laki asettaa reunaehdot osapuolten oikeuksille ja velvollisuuksille. Lisäksi alan järjestöjen yhdessä laatima Hyvä vuokratapa -ohjeistus antaa käytännöllisiä ohjeita esimerkiksi kaikkiin mainoksissa kuultaviin tilanteisiin.

Pienvuokranantajat omistavat noin 300 000 asuntoa Suomessa, ja saavat vuokranantajavertailuissa usein parhaat yleisarvosanat. Vaikka he vuokraavat keskimäärin 1-2 asuntoa, kokonaisuutena he muodostavat keskeisen kilpailijan isoille toimijoille. Kun kilpailu kiristyy, jyvät erottuvat akanoista.

– Hyvä vuokranantaja ymmärtää, että vuokraaminen on ihmistaitolaji. Pienvuokranantajan kilpailuetuna on mahdollisuus luoda vuokralaiseen henkilökohtainen suhde: tutustua jo asunnonhakuvaiheessa hyvin, tuntea asukkaan elämäntilanne, joustaa ja sopia asioista tilanteen mukaan. Tähän eivät isot toimijat taivu. Yhdessä voimme kuitenkin pitää huolta siitä, että painajaismaiset toimintatavat jäävät historiaan, Koro-Kanerva lataa.

Tutustu Hyvään vuokratapaan

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

Isännöinnin auktorisointi

28.9.2023

Isännöinnin auktorisointi – mitä se merkitsee?

Auktorisointi takaa, että isännöitsijä tai isännöintiyritys osaa hoitaa taloyhtiön asioita ja toimii isännöinnin eettisten ohjeiden mukaan. Auktorisoinnin vaatimukset ovat korkeat, ja auktorisoituja isännöintiyrityksiä valvovat Isännöintiliitto ja ISA-yhdistys.

kiinteistövero

22.8.2023

Tutkimus: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti erityisesti omistusasujilla, kertoo tuore tutkimus. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu, ja myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti