Koro-Kanerva jyrähtää: ”Kojamon mainos kuvastaa alan vanhoja helmasyntejä”

Viime päivinä vuokramarkkinoilla kuhinaa on herättänyt valtakunnan yhden isoimman vuokranantajayrityksen radiomainossarja. Mainoksissa painajaismainen pienvuokranantaja utelee yksityisasioita asunnonhakijoilta, marssii vuokra-asuntoon sisään asiasta sopimatta ja kohtelee vuokralaista kaikin puolin huonosti. Mainoksen mukaan isolla vuokranantajalla asukas on turvassa. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan mainos kuvastaa koko alaa yhdistäviä vanhoja helmasyntejä ja kertoo kiristyvästä markkinatilanteesta.

– Mainoksen humoristiseksi tarkoitettu karikatyyri rikkoo selkeästi lakia. Se yrittää lyödä pienvuokranantajia vyön alle, mutta osuu valitettavasti koko alaa leimanneeseen vanhaan ongelmaan. Niin isot kuin pienet vuokranantajat ovat pitkään tehneet asioita seinät edellä, unohtaen asiakkaan. Myös lainrikkomista on tapahtunut puolin ja toisin. Kuluttajariitalautakunnassa näkemieni tapausten pohjalta voin sanoa, että lain rajoja ovat venytelleet niin suuret toimijat kuin pienvuokranantajatkin, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva toteaa.

Onneksi maailma muuttuu, ja hyvä vuokranantaja ymmärtää asiakkaan arvon. Laki asettaa reunaehdot osapuolten oikeuksille ja velvollisuuksille. Lisäksi alan järjestöjen yhdessä laatima Hyvä vuokratapa -ohjeistus antaa käytännöllisiä ohjeita esimerkiksi kaikkiin mainoksissa kuultaviin tilanteisiin.

Pienvuokranantajat omistavat noin 300 000 asuntoa Suomessa, ja saavat vuokranantajavertailuissa usein parhaat yleisarvosanat. Vaikka he vuokraavat keskimäärin 1-2 asuntoa, kokonaisuutena he muodostavat keskeisen kilpailijan isoille toimijoille. Kun kilpailu kiristyy, jyvät erottuvat akanoista.

– Hyvä vuokranantaja ymmärtää, että vuokraaminen on ihmistaitolaji. Pienvuokranantajan kilpailuetuna on mahdollisuus luoda vuokralaiseen henkilökohtainen suhde: tutustua jo asunnonhakuvaiheessa hyvin, tuntea asukkaan elämäntilanne, joustaa ja sopia asioista tilanteen mukaan. Tähän eivät isot toimijat taivu. Yhdessä voimme kuitenkin pitää huolta siitä, että painajaismaiset toimintatavat jäävät historiaan, Koro-Kanerva lataa.

Tutustu Hyvään vuokratapaan

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.8.2016

Vuokrien nousu hiipuu pääkaupunkiseudulla – muu Suomi kirii kiinni

Vuokra-asuntomarkkinoilla on tapahtunut käänne. Vuokrien nousu hidastuu, mutta kaupunkien välillä on selviä eroja. Esimerkiksi Kuopiossa ja Rovaniemellä vuokrat ovat kehittyneet voimakkaammin, kun taas Lahdessa on nähtävissä vuokrien laskua.

17.6.2019

Hallitusohjelman asuntopolitiikka: paljon hyvää ja mahdollisesti yksi raju isku rakennusalan työllisyydelle

Rinteen hallitusohjelman asuntopoliittinen osio sisältää paljon hyviä tavoitteita. Yksityisten vuokranantajien merkittävää panosta tarvitaan, jotta tavoitteet voidaan saavuttaa. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva löytää hallitusohjelmasta paljon hyvää ja yhden suuren kysymysmerkin. Hyvät kohdat: 1.

25.2.2016

Sopimusvapaus on toimivien vuokramarkkinoiden edellytys

Ympäristöministeriö selvittää tällä hetkellä asuinhuoneistojen vuokralain uudistamista. Suomen Vuokranantajien mielestä lain päivittäminen on ajankohtaista, koska laki asuinhuoneiston vuokrauksesta on jo yli 20 vuotta vanha. Lain uudistaminen kytkeytyisi hyvin Sipilän hallituksen tavoitteisiin digitalisaation huomioimisesta ja normien purkamisesta.

8.11.2018

Vuokranantaja – ota nämä asiat huomioon vuokrankorotuksissa

Vuokraa voi korottaa joko vuokrasopimukseen perustuvan ehdon perusteella tai neuvottelemalla korotuksesta vuokralaisen kanssa. Suomen Vuokranantajat ry:n neuvontalakimies Magda El Agoz kokosi vinkit vuokranantajalle siitä, mitä vuokraa korottaessa kannattaa ottaa huomioon. Sovi korotuksista jo vuokrasopimuksessa Vuokranantaja ei voi korottaa vuokraa yksipuolisesti vain ilmoittamalla siitä vuokralaiselle, jollei vuokrankorotusehtoa ole kirjattu vuokrasopimukseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti