Kompostoinnista tulee jatkossa ilmoittaa ja sitä valvotaan tarkastuskäynneillä

EU:n jätesäädöspaketin keskeisenä tavoitteena on vähentää jätteen määrää sekä lisätä uudelleenkäyttöä ja biojätteen kierrätysastetta. Suomi pyrkii tavoitteeseen muun muassa jätelakiin kirjatulla kotikompostoinnin ilmoitusvelvollisuudella.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisen on ilmoitettava kompostoinnistaan jätehuoltoviranomaiselle, jäteasiainpäällikkö Christine Perjala Uudenmaan jätelautakunnasta kertoo Itäväylä-lehdelle.

Ilmoitusvelvollisuus astuu voimaan Uudenmaan jätehuoltoviranomaisen alueella 1.9., johon mennessä ilmoitus jätettävä. Ilmoitus tulee tehdä myös vapaa-ajan asunnolta.

– Velvollisuus ilmoittaa kompostoinnista koskee kaikkia eli niin omakotitaloja, taloyhtiöitä kuin vapaa-ajan asuntoja. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, Perjala sanoo.

Uudellamaalla jätehuoltoviranomaisena toimii Lohjan jätekeskuksen alueella päämajaansa pitävä Uudenmaan jätelautakunta, jonka alueeseen kuuluu kaksitoista kuntaa: Askola, Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio ja Vihti. Myrskylä ja Pukkila kuuluvat Lahden seudun jätelautakunnan sekä Lapinjärvi Kymen jätelautakunnan alaisuuteen.

Kompostointia valvotaan tarkastuskäynneillä. Viime vuonna tarkastuskäyntejä tehtiin Uudenmaan jätelautakunnan alueella 200 kiinteistöllä.

Ilmoitus tehdään erillisellä lomakkeella

Uudenmaan jätelautakunta on avannut verkkosivuilleen (www.ujlk.fi) lomakkeen, jolla kompostoinnista ilmoitetaan. Lomakkeen voi täyttää sähköisesti tai tulostaa paperille ja lähettää postitse. Sen voi myös pyytää puhelimitse.

Ilmoitus kompostoinnista tulee uusia viiden vuoden välein, jotta tiedot pysyvät ajan tasalla. Myös kompostoinnin lopettamisesta ja vastuuhenkilön vaihtumisesta on ilmoitettava.

– Puutarhajätteen, kuten risujen ja haravointijätteen, kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa, Perjala sanoo.

Jätehuoltoviranomainen tallentaa tiedot lakisääteiseen kompostointirekisteriin. Rekisterin tietoja käytetään maamme biojätteen kierrätysasteen laskentaan. Suomen tavoite biojätteen kierrätykselle on jopa 65 prosenttia vuoteen 2027, kun se oli 42 prosenttia vuonna 2020.

Kompostiin kelpaavat ruoantähteet, hedelmien, vihannesten ja kanamunien kuoret, suodatin- ja teepussit, kananmunakennot, talouspaperit ja lautasliinat sekä kukkamulta ja kasvien osat. Kompostiin eivät kelpaa aineet, jotka eivät lahoa, kuten tupakantumpit, tuhka ja kalkki sekä pölynimurin pölypussit.

Jos ruuantähteitä ei kompostoida, voi jäteastian tyhjennysväli olla pisimmillään kaksi viikkoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

2.11.2017

Isännöintipalvelujen yleiset sopimusehdot ISE 2007

1 § Soveltamisala Yleisiä sopimusehtoja noudatetaan toimeksisaajan ja tilaajan välillä isännöintipalveluista tai muista vastaavista kiinteistöjohtamista koskevista palveluista tehdyissä sopimuksissa. Yleisistä sopimusehdoista voidaan poiketa sopimalla niistä toisin. 2 § Tavoitteellinen sopimussuhde Sopijapuolet pyrkivät pitkäjänteiseen yhteistyöhön sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti