Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla.

Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa. Liiketiloissa on vuokralaiset ja asunnot ovat olleet majoituskäytössä.

Samaan aikaan Kokkolassa myydään 25 huoneiston kerrostaloa, joka sijaitsee kilometrin päässä torista ja lähellä opiskelijakampusta. Asunnoissa on vuokralaiset. Kerrostalosta pyydetään 1,8 miljoonaa euroa.

Porissa myynnissä on kerrostalo, paritalo ja kaksi asuin- ja toimistokäytössä ollutta rakennusta 1,2 miljoonalla eurolla. Kohde sijaitsee noin neljän kilometrin päässä keskustasta.

Talouselämä kertoo edelleen, että Kokkolassa ja Porissa kerrostalon asuntoja on aiemmin vuokrattu teollisuusalueen työntekijöille, mutta nykyään vuokralaiseksi voi tulla kuka vain. Talot ovat kaupungin omistuksessa. Rovaniemen kerrostaloa myy Rovaniemen Palloseura. Talon myymisen taustalla ovat pääosin palloseuran talousvaikeudet.

Harvemmin julkisessa myynnissä

Kokonaisia kerrostaloja myydään Suomessa jatkuvasti, mutta KTI Kiinteistötiedon mukaan ne vaihtavat omistajaa usein tiskin alta – eivät kuluttajille tarkoitetuissa asuntoportaaleissa. Varsinkin suuret ammattimaiset kiinteistösijoittajat ostavat asuntosalkkunsa yleensä konsulttien välityksellä. Kerrallaan omistajaa voivat vaihtaa sadat asunnot.

Kun institutionaaliset sijoittajat, asuntorahastot ja suuret asuntosijoittajat hierovat kauppaa, kaupat voivat olla kymmenien ja parhaimmillaan satojen miljoonien eurojen arvoisia. Viime vuonna rakennusyhtiö SRV möi Helsingin Kalasatamaan nousevan tornitalon kansainväliselle kiinteistövarainhoitaja Patrizialle 101 miljoonalla eurolla. Taloon tulee 240 vuokra-asuntoa ja tilat päiväkodille.

− Ammattimaiset kiinteistösijoittajat miettivät, onko kohteelle pitkällä aikavälillä näköpiirissä kysyntää ja kassavirtaa, Aija Tasa, kiinteistö- ja rakentamisalan järjestö Raklin asumisesta vastaava johtaja sanoo Talouselämä-lehdelle.

KTI Kiinteistötiedon mukaan viime vuoden kiinteistösijoitusmarkkinoilla asunnoilla käytiin enemmän kauppaa kuin millään muilla kiinteistötyypeillä. Moni kiinteistösijoittaja etsii asuntoja käytännössä ainoastaan pääkaupunkiseudulta. Osalla hakualueeseen kuuluvat myös Turun ja Tampereen seudut.

Ostajakandidaatteja on vähän

Rovaniemen, Porin ja Kokkolan kohteet eivät siis sovi vaativimpien kiinteistösijoittajien hakuhaarukkaan. Keitä ostajakandidaatteihin sitten lukeutuu?

Rovaniemellä sijaitsevaa kerrostaloa myyvä kiinteistönvälittäjä Mika Lehtiniemi kertoo, että mahdolliset ostajat ovat esimerkiksi rakennusliikkeitä, joita kiinnostaa mahdollisuus purkaa rakennus ja rakentaa tilalle uusi ja kookkaampi asuinkerrostalo.

Kokkolan taloa myyvän kiinteistönvälittäjä Petri Kaskilahden mukaan kerrostalon papereita ovat kyselleet sijoitusyhtiöt ja paikalliset piensijoittajien ryhmät, jotka aikovat pitää asunnot vuokrakäytössä. Paikallisten kiinnostus yllätti välittäjän.

Porin kiinteistöjä kauppaava Anne-Maria Hirviniemi arvelee, että kohde voisi sopia yritykselle, joka tarvitsee majoitustilaa työntekijöilleen.

Syrjäseudut kuihtuvat

Kerrostaloja ostavan Kiinteistökattauksen kiinteistöpäällikkö Janne Rautiainen kertoo Talouselämälle, että kerrostaloja tarjotaan yhtiölle myytäväksi suunnilleen kerran kuussa.

Hänen mukaansa myyjillä on erilaisia syitä kohteista luopumiseen. Eroon halutaan kerrostaloista, joissa on esimerkiksi korjausvelkaa tai liian vähän asukkaita. Joskus myyjä on strategiaansa muuttava suuri toimija, joka keskittyy isoihin kaupunkeihin.

− Vielä 10 vuotta sitten saattoi ostaa pienemmiltäkin paikkakunnilta, mutta pienet eivät enää toimi, jos haluaa ostaa kokonaisen kerrostalon ja myydä asunnot yksitellen sijoittajille. Syrjäseudut kuihtuvat ja ihmiset keskittyvät isompiin kaupunkeihin, Rautiainen sanoo Talouselämälle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.11.2018

Selvitys Suomen puukerrostalohankkeista: lähivuosina valmistumassa jopa 6000 puukerrostaloasuntoa

Puukerrostaloja rakennetaan Suomessa nyt paljon ja hankkeiden määrä on kasvanut viime vuodesta, kertoo ympäristöministeriön tilaama selvitys. Merkittäviä puukerrostalohankkeita ovat esimerkiksi Suomen korkein, 14-kerroksinen puukerrostalo Joensuussa ja Turkuun rakentuva puukaupunki Linnanfältti. Suomessa on tällä hetkellä rakenteilla tai suunnitteilla yhteensä 51 puukerrostalohanketta, eli yksittäisiä puukerrostaloja tai kokonaisia puukerrostaloalueita.

6.6.2018

Taloyhtiöiden päätöksentekoa sähköautojen latauspisteiden rakentamisessa helpotettava

Kiinteistöliiton taloyhtiöille tekemän kyselyn mukaan taloyhtiöiden latauspisteille ei ole vielä riittävästi kysyntää. Samasta kyselystä selviää kuitenkin, että joka neljäs kyselyyn vastanneesta taloyhtiössä asuvasta sähköautoilijasta ei ollut saanut järjestettyä autolleen latauspistettä ollenkaan. Rahallista tukea on luvassa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta elokuussa.

4.2.2016

Ensimmäiset Helsinki-kerrostalot Tankovainioon

Ensimmäiset Helsinki-kerrostalot nousevat näillä näkymin Tankomäenkadun varrelle Mellunkylän Tankovainion vehreälle asuinalueelle. Kehitystyöhön neljä yritystä – tontteja vielä tarjolla Helsinki-kerrostalo-hanke otti tärkeän askeleen, kun tonttineuvottelujen jälkeen neljä yritystä ilmoitti halukkuudestaan lähteä kehittämään Helsinki-kerrostaloa. Yritykset ovat e-HOUSE Oy, Yrjö ja Hanna -säätiö, Basso Building Systems Oy ja Pohjola Rakennus Oy Uusimaa.

29.12.2015

Uudisrakentamisen trendit 2016 – Kasvussa yhteisöllisyyden mahdollistaminen ja uudiskohteiden brändäys

Uudisrakentamisessa on nähtävissä yhä selvemmin väestön kasvun ja asumistottumuksien muutoksien vaikutukset. Yksin asuminen ja ikääntyminen luovat uusia vaatimuksia uudisrakentamiselle. Myös kaupungistuminen, aluekehitys ja neliöiden mahdollisimman tehokas hyödyntäminen näkyvät edelleen tulevana vuonna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti