Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla.

Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa. Liiketiloissa on vuokralaiset ja asunnot ovat olleet majoituskäytössä.

Samaan aikaan Kokkolassa myydään 25 huoneiston kerrostaloa, joka sijaitsee kilometrin päässä torista ja lähellä opiskelijakampusta. Asunnoissa on vuokralaiset. Kerrostalosta pyydetään 1,8 miljoonaa euroa.

Porissa myynnissä on kerrostalo, paritalo ja kaksi asuin- ja toimistokäytössä ollutta rakennusta 1,2 miljoonalla eurolla. Kohde sijaitsee noin neljän kilometrin päässä keskustasta.

Talouselämä kertoo edelleen, että Kokkolassa ja Porissa kerrostalon asuntoja on aiemmin vuokrattu teollisuusalueen työntekijöille, mutta nykyään vuokralaiseksi voi tulla kuka vain. Talot ovat kaupungin omistuksessa. Rovaniemen kerrostaloa myy Rovaniemen Palloseura. Talon myymisen taustalla ovat pääosin palloseuran talousvaikeudet.

Harvemmin julkisessa myynnissä

Kokonaisia kerrostaloja myydään Suomessa jatkuvasti, mutta KTI Kiinteistötiedon mukaan ne vaihtavat omistajaa usein tiskin alta – eivät kuluttajille tarkoitetuissa asuntoportaaleissa. Varsinkin suuret ammattimaiset kiinteistösijoittajat ostavat asuntosalkkunsa yleensä konsulttien välityksellä. Kerrallaan omistajaa voivat vaihtaa sadat asunnot.

Kun institutionaaliset sijoittajat, asuntorahastot ja suuret asuntosijoittajat hierovat kauppaa, kaupat voivat olla kymmenien ja parhaimmillaan satojen miljoonien eurojen arvoisia. Viime vuonna rakennusyhtiö SRV möi Helsingin Kalasatamaan nousevan tornitalon kansainväliselle kiinteistövarainhoitaja Patrizialle 101 miljoonalla eurolla. Taloon tulee 240 vuokra-asuntoa ja tilat päiväkodille.

− Ammattimaiset kiinteistösijoittajat miettivät, onko kohteelle pitkällä aikavälillä näköpiirissä kysyntää ja kassavirtaa, Aija Tasa, kiinteistö- ja rakentamisalan järjestö Raklin asumisesta vastaava johtaja sanoo Talouselämä-lehdelle.

KTI Kiinteistötiedon mukaan viime vuoden kiinteistösijoitusmarkkinoilla asunnoilla käytiin enemmän kauppaa kuin millään muilla kiinteistötyypeillä. Moni kiinteistösijoittaja etsii asuntoja käytännössä ainoastaan pääkaupunkiseudulta. Osalla hakualueeseen kuuluvat myös Turun ja Tampereen seudut.

Ostajakandidaatteja on vähän

Rovaniemen, Porin ja Kokkolan kohteet eivät siis sovi vaativimpien kiinteistösijoittajien hakuhaarukkaan. Keitä ostajakandidaatteihin sitten lukeutuu?

Rovaniemellä sijaitsevaa kerrostaloa myyvä kiinteistönvälittäjä Mika Lehtiniemi kertoo, että mahdolliset ostajat ovat esimerkiksi rakennusliikkeitä, joita kiinnostaa mahdollisuus purkaa rakennus ja rakentaa tilalle uusi ja kookkaampi asuinkerrostalo.

Kokkolan taloa myyvän kiinteistönvälittäjä Petri Kaskilahden mukaan kerrostalon papereita ovat kyselleet sijoitusyhtiöt ja paikalliset piensijoittajien ryhmät, jotka aikovat pitää asunnot vuokrakäytössä. Paikallisten kiinnostus yllätti välittäjän.

Porin kiinteistöjä kauppaava Anne-Maria Hirviniemi arvelee, että kohde voisi sopia yritykselle, joka tarvitsee majoitustilaa työntekijöilleen.

Syrjäseudut kuihtuvat

Kerrostaloja ostavan Kiinteistökattauksen kiinteistöpäällikkö Janne Rautiainen kertoo Talouselämälle, että kerrostaloja tarjotaan yhtiölle myytäväksi suunnilleen kerran kuussa.

Hänen mukaansa myyjillä on erilaisia syitä kohteista luopumiseen. Eroon halutaan kerrostaloista, joissa on esimerkiksi korjausvelkaa tai liian vähän asukkaita. Joskus myyjä on strategiaansa muuttava suuri toimija, joka keskittyy isoihin kaupunkeihin.

− Vielä 10 vuotta sitten saattoi ostaa pienemmiltäkin paikkakunnilta, mutta pienet eivät enää toimi, jos haluaa ostaa kokonaisen kerrostalon ja myydä asunnot yksitellen sijoittajille. Syrjäseudut kuihtuvat ja ihmiset keskittyvät isompiin kaupunkeihin, Rautiainen sanoo Talouselämälle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti