KKO myönsi valitusluvan kiistassa ilmalämpöpumpusta

Osakkeenomistaja oli asentanut huoneistonsa parvekkeelle ilmalämpöpumpun. Taloyhtiö oli kieltänyt muutostyön. Kysymystä, kuuluiko ilmalämpöpumpun asentaminen parvekkeelle osakkeenomistajan muutostyöoikeuden piiriin ja lisäksi kysymys siitä, oliko muutostyön kieltäminen kohtuutonta ottaen huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty, ratkoi ensin Varsinais-Suomen käräjäoikeus ja sitten Turun hovioikeus. Lisäksi asiassa oli otettava kantaa ilmalämpöpumppujen kieltämistä koskevan yhtiökokouksen päätöksen pätemättömyyteen.

Käräjäoikeus katsoi, että ilmalämpöpumpun asennuttaminen yhtiön parvekkeille ei kuulunut osakkeenomistajan muutostyöoikeuden piiriin, ja  yhtiökokouksen päätös ilmalämpöpumppuasennusten kieltämisestä ei ollut asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen vastainen eikä siten pätemätön.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion, ja katsoi, että yhtiökokouksen  päätös kieltää osakkeenomistajilta ilmalämpöpumppujen asentaminen parvekkeilleen oli pätemätön. Taloyhtiötä kiellettiin panemasta päätöstä täytäntöön.

Korkein oikeus on nyt myöntänyt taloyhtiölle valitusluvan hovioikeuden päätöksestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön sisäverkko

1.12.2023

Tiesitkö nämä asiat taloyhtiön sisäverkosta?

Sisäverkolla tarkoitetaan kiinteistön talojakamosta huoneistoon johtavaa verkon osaa. Yksinkertaisimmillaan kyseessä on antenniverkko, johon muun muassa televisio kytketään. Se kannattaa kunnostaa heti, kun rapistuminen todetaan, jotta laajakaista pysyy toimivana.

maalämpöhanke

20.10.2023

Huolellinen suunnittelu vei maalämpöhankkeen maaliin

Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva As Oy Melkonkatu 5 vaihtoi kaukolämmön maalämpöön. Projekti vei monta vuotta ja vaati huolellista suunnittelua ja hallituksen puheenjohtajan tiivistä valvontaa. Se oli kuitenkin kaiken vaivan arvoista, sillä yhtiö on nyt lähes nollaenergiatalo.

suojaa pihan kasvit

19.9.2023

Suojaa pihan kasvit eläimiltä

Pihan kasvit kannattaa suojata verkoilla talven varalta. Jänikset, kauriit ja myyrät tulevat talvella mielellään ihmisten pihoille etsimään ruokaa. Verkkomainen suoja pitää ne hyvin loitolla, mutta antaa myös kasvin saada valoa ja hengittää.

sähkönsäästötalkoisiin

21.12.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiö mukaan Euroopan sähkönsäästötalkoisiin?

Pitkäikäinen valokuituverkko on viisas valinta niin kuluttajan kuin koko maailman energiansäästön kannalta. Kiinteä yhteys kuluttaa nimittäin huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko.

Valokuitunen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti