Kiinteistöriidoista jopa 100 000 euron kulut

Oikeudenkäyntikulut riita-asioiden pääkäsittelyssä jatkavat yhä kasvuaan. Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan käräjäoikeuksissa ratkaistujen riita-asioiden määrä on vähentynyt, mutta käsittelyaika on pidentynyt, kirjoittaa Taloussanomat.

Tutkimus (edilex.fi) liittyy hallitusohjelman kirjaukseen oikeudenkäyntikuluriskin alentamiseksi. Sen ovat toteuttaneet tohtorikoulutettavat Laura Sarasoja ja Chris Carling Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.
Tutkimuksen keskeisin havainto on, että oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet pääkäsittelyssä ratkaistuissa riita-asioissa. Sama havainto tehtiin myös aikaisemmissa selvityksissä. Oikeudenkäyntikulut ovat siis kasvaneet koko alioikeusuudistuksen jälkeisen ajan pääkäsittelyssä ratkaistuissa riita-asioissa, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuoden 2019 neljän ensimmäisen kuukauden aikana ratkaistuja riita-asioita (n=538). Tavoitteena oli selvittää oikeudenkäyntikulujen tasoa ja kehitystä.

Suomalaisten riidat ovat arkisia ja ne liittyvät yleensä perheeseen, asumiseen ja työhön. Tutkimuksen mukaan riita-asioissa osapuolten yhteenlasketut oikeudenkäyntikulut olivat 41 prosentissa tapauksista suuremmat kuin riidan intressi.

Suurissa, yli 100 000 euron, intressiriidoissa mediaani oikeudenkäyntikuluriski on yli 46 000 euroa. Suurissa riita-asioissa on usein kyse vakuutussopimuksista sekä kiinteistöjää ja taloyhtiöitä koskevista riidoista.

Lue lisää Taloussanomista.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.10.2018

Kuluttajien tulee paremmin pystyä vaikuttamaan sähkölaskuunsa

Kotitaloudelle sähkö on perustarve ja kuluttajalle keskeisintä on saada vaikuttaa sähkön kokonaishintaan ja kaikkiin sähkölaskun eri osiin eli energiaan, siirtoon, veroihin ja erityisesti energian ja siirron perusmaksuihin. Omakotiliitto pitää keskeisenä, että kotitalouksien kulutusjousto (sähkönkäytön hetkellinen pienentäminen tai lisääminen) toteutetaan kustannustehokkaasti älysähkömittarilla. Älyverkkotyöryhmä luovutti tänään raporttinsa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

27.5.2016

Sähköauto tuo taloyhtiöille pohdittavaa

Ladattavat hybridit ja täyssähköautot yleistyvät. Taloyhtiöillekin tulee yhä useammin tarve miettiä latausmahdollisuutta. Helpoin ratkaisu latauskustannusten jakamiseksi taloyhtiössä on varmaankin tehdä ”älytolppia” tai muuttaa vanhoja lämmitystolppia sellaisiksi, arvioi ammattikorkeakoulu Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho.

11.4.2016

Asumiskustannusrasitteisten määrä vuokralla asuvista kotitalouksista kasvussa

Suuret asumiskustannukset rasittavat vuokralla asuvia kotitalouksia useammin kuin omistusasunnoissa asuvia kotitalouksia. Vuokralla asuvista kotitalouksista 17,2 prosenttia oli asumiskustannusrasitteisia vuonna 2014. Osuus oli 1,2 prosenttiyksikköä suurempi kuin edeltävänä vuonna ja 3,6 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2012.

3.6.2016

Suomalainen uskoo olevansa pihi energiankäyttäjä

Arkiset energiaa säästävät teot ovat suomalaisten mielestä tärkeitä ilmastonmuutoksen estämiseksi ja omien kulutusmenojen pienentämiseksi. Vaikuttavuuden näkökulmasta he siirtävät vastuun tehostamistoimista mieluummin yritysten vastuulle. TNS Gallup Oy tutki suomalaisten energiansäästöasenteita Motivan pyynnöstä talvella 2016.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti