Kiinteistöriidoista jopa 100 000 euron kulut

Oikeudenkäyntikulut riita-asioiden pääkäsittelyssä jatkavat yhä kasvuaan. Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan käräjäoikeuksissa ratkaistujen riita-asioiden määrä on vähentynyt, mutta käsittelyaika on pidentynyt, kirjoittaa Taloussanomat.

Tutkimus (edilex.fi) liittyy hallitusohjelman kirjaukseen oikeudenkäyntikuluriskin alentamiseksi. Sen ovat toteuttaneet tohtorikoulutettavat Laura Sarasoja ja Chris Carling Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.
Tutkimuksen keskeisin havainto on, että oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet pääkäsittelyssä ratkaistuissa riita-asioissa. Sama havainto tehtiin myös aikaisemmissa selvityksissä. Oikeudenkäyntikulut ovat siis kasvaneet koko alioikeusuudistuksen jälkeisen ajan pääkäsittelyssä ratkaistuissa riita-asioissa, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuoden 2019 neljän ensimmäisen kuukauden aikana ratkaistuja riita-asioita (n=538). Tavoitteena oli selvittää oikeudenkäyntikulujen tasoa ja kehitystä.

Suomalaisten riidat ovat arkisia ja ne liittyvät yleensä perheeseen, asumiseen ja työhön. Tutkimuksen mukaan riita-asioissa osapuolten yhteenlasketut oikeudenkäyntikulut olivat 41 prosentissa tapauksista suuremmat kuin riidan intressi.

Suurissa, yli 100 000 euron, intressiriidoissa mediaani oikeudenkäyntikuluriski on yli 46 000 euroa. Suurissa riita-asioissa on usein kyse vakuutussopimuksista sekä kiinteistöjää ja taloyhtiöitä koskevista riidoista.

Lue lisää Taloussanomista.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

lämmitystarveluku

17.3.2023

Lämmitystarveluku kertoo kuukausittaiset poikkeamat

Taloyhtiön lämmitysenergian kulutusta kannattaa seurata vähintäänkin kuukausitasolla. Tällöin kulutuksen poikkeamiin voidaan puuttua heti, jos jotakin kummallista ilmaantuu. Seurantaa helpottaa Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä lämmitystarveluku.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti