Kiinteistöpalvelualaa uhkaa lakko – huomioi nämä asiat lakon aikana

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaksi lakkovaroitusta kiinteistöpalvelualan työnseisauksista.

PAM ja Kiinteistötyönantajat ovat käyneet neuvotteluja kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen uudistamiseksi tammikuusta alkaen. Neuvotteluissa ei päästy yhteisymmärrykseen sopimuskauden päättymiseen mennessä ja neuvottelut katkesivat. Osapuolet ovat aloittaneet työriidan sovittelun valtakunnansovittelijan johdolla.

Työnseisaukset sijoittuvat viikoille 11 ja 12, ja niistä ensimmäinen alkaa 16.3.2023 ja päättyy 18.3.2023. Toinen työnseisaus alkaa 23.3.2023 ja päättyy 24.3.2023.

Työnseisaukset toteutuvat, jos neuvottelutulokseen ei päästä niiden alkamisajankohtaan mennessä. PAMin mukaan lakot koskisivat 25 000:ta siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

Taloyhtiön hallituksen vastuut korostuvat lakon aikana

Jos taloyhtiön käyttämä huoltoyhtiö osallistuu lakkoon, taloyhtiön täytyy itse huolehtia pihan talvikunnossapidosta lakon ajan.

– Tarve kunnossapidolle ei katoa mihinkään, muistuttaa Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Haltia neuvoo taloyhtiöitä ensin keskustelemaan huoltoyhtiön kanssa ja kysymään, mitkä mahdollisuudet huoltoyhtiöllä on hoitaa talvikunnossapitoa lakon aikana. Tarvittaessa lumityöt ja hiekoituksen voi tehdä talkootyönä. Taloyhtiön hallituksen vastuulla on tällöin hankkia hiekkaa hiekoitukseen ja välineitä lumitöihin. Samalla on syytä huolehtia talkootyötä tekevien vakuutusturvasta.

– Lakon aikana hallituksen ja isännöinnin rooli kasvaa. Hallituksen kannattaa tarkkailla pihan vaaranpaikkoja ja keskittyä lakon aikaisessa talvikunnossapidossa erityisesti niihin, Haltia sanoo.

Tärkeintä on tiedottaa asukkaille tilanteesta ja varmistaa, että talvikunnossapito saadaan hoidettua. Jos talkootyötä ei saada organisoitua riittävän nopeasti, hallitus voi tehdä lumityöt ja hiekoituksen itse.

Lakko ei vapauta vastuusta

Kun joku liukastuu hiekoittamattomalla pihalla, siitä vastaa ensisijaisesti kiinteistönomistaja. Lakko voi vaikuttaa siihen, miten taloyhtiö voisi periä korvauksia huoltoyhtiöltä tekemättä jääneen talvikunnossapidon vuoksi aiheutuneesta vahingosta.

– Yleisten sopimusehtojen mukaan huoltoyhtiöllä on oikeus väliaikaisesti jättää tehtävänsä suorittamatta, jos suoritusta estää lakko. Mahdollisesta korvausvastuusta tällaisessa tilanteessa tulisi siten sopia erikseen. Toisaalta kaikkein kriittisimmät talvikunnossapidon tehtävät voivat olla sellaisia, jotka voivat jäädä lakon ulkopuolelle, Haltia sanoo.

Katso viikon 11 lakkokohteet tästä

Katso viikon 12 lakkokohteet tästä

Elli Kummala

Kirjoittaja on Kiinteistölehden verkkotuottaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjaushankkeen takuuaika

12.8.2022

Kaupallinen yhteistyö

Ota nämä asiat huomioon taloyhtiön remontin takuuaikana

Taloyhtiön korjaushankkeen takuuaika alkaa, kun remontin valmistumisen jälkeen kiinteistö on hyväksytty vastaanotetuksi. Taloyhtiön kannattaa olla tarkkana siitä, että takuuaikana ilmenneiden vikojen ja puutteiden korjaus sisältyy takuuseen.

Raksystems

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

20.2.2023

Työtaistelut hidastavat helmikuun Kiinteistölehden jakelua

Lehden helmikuun numero ilmestyy torstaina 23. helmikuuta, mutta sen jakelu lukijoille voi viivästyä merkittävästi. Painettu lehti voi saapua postiluukuista vasta kahden viikon päästä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti