Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaksi lakkovaroitusta kiinteistöpalvelualan työnseisauksista.
PAM ja Kiinteistötyönantajat ovat käyneet neuvotteluja kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen uudistamiseksi tammikuusta alkaen. Neuvotteluissa ei päästy yhteisymmärrykseen sopimuskauden päättymiseen mennessä ja neuvottelut katkesivat. Osapuolet ovat aloittaneet työriidan sovittelun valtakunnansovittelijan johdolla.
Työnseisaukset sijoittuvat viikoille 11 ja 12, ja niistä ensimmäinen alkaa 16.3.2023 ja päättyy 18.3.2023. Toinen työnseisaus alkaa 23.3.2023 ja päättyy 24.3.2023.
Työnseisaukset toteutuvat, jos neuvottelutulokseen ei päästä niiden alkamisajankohtaan mennessä. PAMin mukaan lakot koskisivat 25 000:ta siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.
Taloyhtiön hallituksen vastuut korostuvat lakon aikana
Jos taloyhtiön käyttämä huoltoyhtiö osallistuu lakkoon, taloyhtiön täytyy itse huolehtia pihan talvikunnossapidosta lakon ajan.
– Tarve kunnossapidolle ei katoa mihinkään, muistuttaa Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.
Haltia neuvoo taloyhtiöitä ensin keskustelemaan huoltoyhtiön kanssa ja kysymään, mitkä mahdollisuudet huoltoyhtiöllä on hoitaa talvikunnossapitoa lakon aikana. Tarvittaessa lumityöt ja hiekoituksen voi tehdä talkootyönä. Taloyhtiön hallituksen vastuulla on tällöin hankkia hiekkaa hiekoitukseen ja välineitä lumitöihin. Samalla on syytä huolehtia talkootyötä tekevien vakuutusturvasta.
– Lakon aikana hallituksen ja isännöinnin rooli kasvaa. Hallituksen kannattaa tarkkailla pihan vaaranpaikkoja ja keskittyä lakon aikaisessa talvikunnossapidossa erityisesti niihin, Haltia sanoo.
Tärkeintä on tiedottaa asukkaille tilanteesta ja varmistaa, että talvikunnossapito saadaan hoidettua. Jos talkootyötä ei saada organisoitua riittävän nopeasti, hallitus voi tehdä lumityöt ja hiekoituksen itse.
Lakko ei vapauta vastuusta
Kun joku liukastuu hiekoittamattomalla pihalla, siitä vastaa ensisijaisesti kiinteistönomistaja. Lakko voi vaikuttaa siihen, miten taloyhtiö voisi periä korvauksia huoltoyhtiöltä tekemättä jääneen talvikunnossapidon vuoksi aiheutuneesta vahingosta.
– Yleisten sopimusehtojen mukaan huoltoyhtiöllä on oikeus väliaikaisesti jättää tehtävänsä suorittamatta, jos suoritusta estää lakko. Mahdollisesta korvausvastuusta tällaisessa tilanteessa tulisi siten sopia erikseen. Toisaalta kaikkein kriittisimmät talvikunnossapidon tehtävät voivat olla sellaisia, jotka voivat jäädä lakon ulkopuolelle, Haltia sanoo.
Katso viikon 11 lakkokohteet tästä
Katso viikon 12 lakkokohteet tästä
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään