Suomen markkinoille on viime vuosina tullut useita palveluntarjoajia, joilta saa ostettua edullisesti palveluja asunnon omatoimimyyntin. Palveluista puuttuu yleensä ainoastaan asuntojen välittäminen. Välittäjien poskettomiin palkkioihin tympääntyneet asunnonomistajat ovatkin ryhtyneet yhä enenevässä määrin kauppaamaan asuntojaan itse.
Kiinteistönvälittäjät ovat nyt ryhtyneet vastaiskuun ja perustelevat välittäjien käyttöä muun muassa mahdollisten riitatapausten riskien minimoimisella.
Kuluttajaoikeusjuristi Tuula Sarion tekemän selvityksen mukaan kuluttajien keskinäiset kaupat päätyvät lähes kahdeksan kertaa useammin riidan aiheeksi ja suositellut korvaussummat ovat yli puolitoistakertaisia välittäjävetoisiin kauppoihin verrattuna. Suurin kompastuskivi on myyjien tiedonantovirheissä.
Virheet liittyvät useimmiten tiedonantovirheisiin erityisesti tilanteissa, joissa on kyse hinnanalennus- tai vahingonkorvausvaateesta. Näiden ongelmien vähentämisessä kiinteistönvälittäjien rooli on Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan ratkaiseva. Tämä oli myös selvityksen keskeinen lopputulos.
Oikeat tiedot onnistuneen kaupan takeena
Selvityksen perusteella asunto- ja kiinteistökauppojen riitoja voidaan vähentää ja osapuolten asemaa parantaa, kun sekä myyjällä että ostajalla on oikeat tiedot ja kiinteistönvälittäjä tai välitysalan asiantuntija päätöksenteon tukena.
Kiinteistökaupoissa suurimmat virheet olivat reklamaatioaikojen laiminlyöntien suuri määrä ja karkeus. Ostajilla oli usein väärä käsitys kiinteistön kunnosta. Ostaja ei usein myöskään käytä aikaa tutustuakseen ennen kaupantekoa kohteesta tehtyihin tutkimuksiin ja selvityksiin.
Osassa tapauksista virheet olivat olemassa ja havaittavissa jo kaupantekovaiheessa, mutta ostaja on jättänyt ne huomiotta. Tuntematonta on se, ettei myyjillä ole velvollisuutta kiinnittää ostajien huomiota elinkaaren päässä oleviin järjestelmiin.
Asunto-osakeyhtiön osakkeiden kaupoissa virheet ovat osittain samanlaisia. Asiakirjavirheitä on näissä kuitenkin enemmän kuin kiinteistönkaupoissa. Kunnossapitovastuun jakautuminen on usein tuntematon asia niin myyjälle kuin ostajallekin.
Keskimääräinen suositus kuluttajien välisessä asunto- ja kiinteistökauppariidassa oli 8 425 euroa, kun se välittäjäkaupoissa oli noin 5 000 euroa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään