Kiinteistönvälittäjän käyttö pienentää todennäköisyyttä päätyä asuntokauppariitoihin

Suomen markkinoille on viime vuosina tullut useita palveluntarjoajia, joilta saa ostettua edullisesti palveluja asunnon omatoimimyyntin. Palveluista puuttuu yleensä ainoastaan asuntojen välittäminen. Välittäjien poskettomiin palkkioihin tympääntyneet asunnonomistajat ovatkin ryhtyneet yhä enenevässä määrin kauppaamaan asuntojaan itse.

Kiinteistönvälittäjät ovat nyt ryhtyneet vastaiskuun ja perustelevat välittäjien käyttöä muun muassa mahdollisten riitatapausten riskien minimoimisella.

Kuluttajaoikeusjuristi Tuula Sarion tekemän selvityksen mukaan kuluttajien keskinäiset kaupat päätyvät lähes kahdeksan kertaa useammin riidan aiheeksi ja suositellut korvaussummat ovat yli puolitoistakertaisia välittäjävetoisiin kauppoihin verrattuna. Suurin kompastuskivi on myyjien tiedonantovirheissä.

Virheet liittyvät useimmiten tiedonantovirheisiin erityisesti tilanteissa, joissa on kyse hinnanalennus- tai vahingonkorvausvaateesta. Näiden ongelmien vähentämisessä kiinteistönvälittäjien rooli on Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan ratkaiseva. Tämä oli myös selvityksen keskeinen lopputulos.

Oikeat tiedot onnistuneen kaupan takeena

Selvityksen perusteella asunto- ja kiinteistökauppojen riitoja voidaan vähentää ja osapuolten asemaa parantaa, kun sekä myyjällä että ostajalla on oikeat tiedot ja kiinteistönvälittäjä tai välitysalan asiantuntija päätöksenteon tukena.

Kiinteistökaupoissa suurimmat virheet olivat reklamaatioaikojen laiminlyöntien suuri määrä ja karkeus. Ostajilla oli usein väärä käsitys kiinteistön kunnosta. Ostaja ei usein myöskään käytä aikaa tutustuakseen ennen kaupantekoa kohteesta tehtyihin tutkimuksiin ja selvityksiin.

Osassa tapauksista virheet olivat olemassa ja havaittavissa jo kaupantekovaiheessa, mutta ostaja on jättänyt ne huomiotta. Tuntematonta on se, ettei myyjillä ole velvollisuutta kiinnittää ostajien huomiota elinkaaren päässä oleviin järjestelmiin.

Asunto-osakeyhtiön osakkeiden kaupoissa virheet ovat osittain samanlaisia. Asiakirjavirheitä on näissä kuitenkin enemmän kuin kiinteistönkaupoissa. Kunnossapitovastuun jakautuminen on usein tuntematon asia niin myyjälle kuin ostajallekin.

Keskimääräinen suositus kuluttajien välisessä asunto- ja kiinteistökauppariidassa oli 8 425 euroa, kun se välittäjäkaupoissa oli noin 5 000 euroa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

lämminvesivaraaja

19.10.2022

Tukes varoittaa lämminvesivaraajien riskeistä

Lämminvesivaraajat voivat aiheuttaa onnettomuuksia ja vaaratilanteita, ellei niitä huolleta ja käytetä oikein. Tukes kertoo ohjeet lämminvesivaraajan turvalliseen käyttöön.

29.9.2022

Näin säästät energiaa terveydestä tinkimättä

Energiansäästö kannattaa, mutta väärissä paikoissa säästäminen voi koitua haitaksi terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat kokosivat yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.

kylmäkellareista

21.11.2022

Kuka päättää kylmäkellareista luopumisesta?

Taloyhtiöiden kylmäkellarit ovat nykyään usein vähäisellä käyttöasteella, mutta kuluttavat kuitenkin paljon sähköä. Jos taloyhtiö haluaa luopua kylmäkellarista, sen on ensin selvitettävä yhtiöjärjestyksestä, ovatko tilat juridisesti yhtiön vai osakkaiden hallinnassa.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti