Kiinteistöliitto: Taloyhtiöiden kustannuspaineet jatkuvat

kustannusten kasvu

Kiinteistöliitto kehottaa taloyhtiöitä varautumaan kustannusten kasvuun myös ensi vuonna. Osa taloyhtiöistä laatii parhaillaan vuoden 2024 talousarviota, jossa on syytä huomioida esimerkiksi kaukolämpömenojen kasvu ja valtion avustusten väheneminen.

Talousarvio laaditaan toteutuneiden kulujen pohjalta, mutta moni kuluerä saattaa ensi vuonna edelleen kasvaa. Esimerkiksi kaukolämmön hintoihin on tullut kuluvana vuonna paljon korotuksia, ja sen keskikustannus nousi Kiinteistöliiton Indeksitalovertailun perusteella 9,4 prosenttia vuodesta 2022.

– Ensi vuoden hinnat eivät ole vielä tiedossa, mutta tilannetta on seurattava tarkasti. Kuluva vuosi on ollut lämmin, joten ensi vuoden budjetissa pitää varautua edellisvuotta suurempaan energiatarpeeseen ja lämmityskulujen kasvuun, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

Kerrostalojen vesimaksut nousivat kuluvana vuonna Indeksitalo 2023 -selvityksen mukaan keskimäärin 4,2 prosenttia. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn taloyhtiöille myöntämät avustukset vähenevät ensi vuonna, mutta tarkkaa tietoa näistä on saatavilla vasta tammikuussa.

Kiinteistöveron korotus kasvattaa kustannuksia

Kiinteistöverotuksessa maapohjan veroprosentteihin on ensi vuonna tulossa iso korotus, ja rakennuskustannusindeksiin sidottu rakennuksen verotusarvo noussee samaan aikaan 2,1 prosenttia.

Jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla, jonka vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin, vuokrakustannuksiin on varattava tarkistuskuukaudesta riippuen peräti viidestä kuuteen prosenttia lisää.

Kasvavien kustannusten vuoksi taloyhtiöiden on tavallistakin tärkeämpää huolehtia omasta taloudestaan niin, että niillä on maksuvalmius ja reagointikyky kunnossa äkillisten rahantarpeiden varalta.

– Taloyhtiön kassassa tulisi jatkuvasti olla vähintään kolmen tai neljän kuukauden vastikkeita vastaavat varat. Lisäksi taloyhtiöissä on hyvä keskustella mahdollisuudesta antaa hallitukselle valtuudet tarvittaessa kerätä esimerkiksi kaksi ylimääräistä vastiketta ilman uuden yhtiökokouksen järjestämistä, Järvinen neuvoo.

Taloyhtiön talousarvio-ohje vuodelle 2024 löytyy Kiinteistöliiton jäsensivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

lainakatto

15.12.2022

Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti