Kiinteistöliitto: Lämmöntuotanto rajattava lakon ulkopuolelle

Metsäteollisuuden piirissä oleva työriita uhkaa vaikuttaa Kiinteistöliiton näkemyksen mukaan kohtuuttomalla tavalla useiden kaupunkien kaukolämmön tuotantoon. Tehtaiden yhteydessä toimivat voimalaitokset ja vedenkäsittely kuuluvat lakon piiriin, mistä johtuen lämpö joudutaan lakon aikana tuottamaan vara- ja huippulaitoksilla.

Korvaava lämmöntuotanto on kalliimpaa, mikä vaikuttaa kaukolämmön hintaan. Tästä syystä kaupunkien asukkaat, asuinkiinteistöt sekä energia- ja kaukolämpöyhtiöt ovat joutuneet tahtomattaan lakkotilanteen kärsijöiksi. Tilannetta ei voi Kiinteistöliiton mielestä pitää kohtuullisena kaupunkien asukkaiden ja asumismenojen kehityksen kannalta.

Esimerkiksi Raumalla UPM:n tehtaiden lakko vaikuttaa siten, että Rauman Biovoiman biokattilat eivät ole käytössä, ja lämpöä tuotetaan öljykäyttöisillä varakattiloilla. Tämän johdosta Rauman Energia on jo ilmoittanut korottavansa kaukolämmön energiamaksua koko loppuvuotta 2022 koskien. Korotus on energiamaksussa 20 prosenttia.

− Tämä tarkoittaa Kiinteistöliiton Indeksitalo-mallilla laskettuna 15 prosentin kaukolämpökustannuksen nousua, mikä tuo 90-neliöisessä kerrostalohuoneistossa runsaat 14 euroa kuukaudessa lisää hoitokuluja. Hoitokulujen kasvuvaikutus kaukolämpötaloissa on noin kolme prosenttia, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero selvittää liiton tiedotteessa.

Hinnankorotuksia odotetavissa useissa kaupungeissa

On pelättävissä, että hinnankorotuksia on edessä myös muissa kaupungeissa, joissa joudutaan tuottamaan kaukolämpöä kalliimmilla tavoilla lakon seurauksena.

Esimerkiksi Kouvolassa ja Lappeenrannassa voimalaitosten tuottaman kaukolämmön osuus kaikesta kaukolämmöstä on erittäin merkittävä. Lakon hinta lämmöntuotannossa riippuu lakon pituuden lisäksi pakkasten kovuudesta ja korvaavana energialähteenä käytettävästä polttoaineesta.

− Vetoamme sen puolesta, että neuvotteluosapuolet rajaisivat käynnissä olevan työtaistelun voimalaitosten ja vedenkäsittelyn ulkopuolelle, Kero sanoo.

Asukkaiden kukkaron lisäksi ympäristö kärsii korvaavien energialähteiden käytöstä, sillä korvaava kaukolämpö tuotetaan pääasiassa fossiilisilla polttoaineilla. Maakaasu on merkittävästi kalliimpaa ja kivihiili ympäristölle haitallisempaa polttoainetta.

− Toivottavasti biovoimalaitokset saisivat jatkaa toimintaansa tavanomaiseen tapaan lakosta huolimatta mahdollisimman pian, Jukka Kero toteaa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Taloyhtiöt haluavat lisää toimivaltaa asumisrauhan ylläpitämiseksi

Usein toistuvia häiriöitä aiheuttavat samat tahot. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen tekemän kyselyn mukaan vuokralainen on asumisrauhan häiritsijänä lähes puolessa tapauksista. 27 % tapauksista häiriön aiheuttajana on osakkaan vuokralainen tai vieras, ja 15 % yhtiön osakas.

16.12.2021

Kiinteistöliittoon liittynyt jo yli tuhat taloyhtiötä tänä vuonna

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntija ja alan johtava vaikuttaja. Kiinteistöliittoon kuuluu asunto-osakeyhtiöitä, kiinteistöosakeyhtiöitä, asuinvuokratalojen omistajia sekä vuokranantajia. Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö Suomen Vuokranantajat ry.

10.2.2022

115-vuotias Kiinteistöliitto vahvalla kasvu-uralla

Kiinteistöliiton jäsenmäärä kasvoi viime vuonna kolmella prosentilla. Vielä vankemmalla kasvu-uralla oli Kiinteistöliittoon kuuluva valtakunnallinen toimialajärjestö Suomen Vuokranantajat, jonka jäsenmäärä kasvoi noin 12 prosenttia. Järjestöön kuuluu nyt noin 20 000 yksityistä vuokranantajaa.

8.12.2021

Kiinteistöliitto Uusimaan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin DI Martti Suomela

DI Martti Suomela on ollut mukana Kiinteistöliitto Uusimaan hallituksessa vuodesta 2015 ja seurannut yhdistyksen toimintaa monesta näkökulmasta. Hän sanoo tulevansa omalta osaltaan huolehtimaan siitä, että vuosikokouksen tahtotilaa noudatetaan ja asioita viedään eteenpäin kohteliaan suoraviivaisesti. − Jäsenkuntamme koostuu pääosin asunto-osakeyhtiöistä, joten edunvalvontamme tulee palvella niitä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti