Kiinteistöliitto kaipaa tietosuoja-asetukseen käytännönläheisiä soveltamisohjeita

EU:n tietosuoja-asetus on luettavuudeltaan haastava ja jättää paljon tulkinnanvaraa. Kiinteistöalalla kaivataankin kiperästi lisää asumiseen liittyviä käytännönläheisiä soveltamisohjeita, esittää Kiinteistöliitto oikeusministeriölle tietosuoja-asetuksen toimivuudesta antamassaan lausunnossa.

Kiinteistöliitto toteaa lausunnossaan, että kiinteistöalalla on koettu hyvin vähän lisähyötyä aiempaa henkilötietolakia tiukemmasta sääntelystä, mutta tietosuoja-asetuksesta mediassa käyty keskustelu on kuitenkin lisännyt tietoutta tietosuoja‐asioista ja tietoturvasta kiinteistöalalla. Tietosuoja‐asioiden hoito ja hallinta on tullut sekä järjestelmällisemmäksi että yhdenmukaistunut, kun käyty keskustelu on saanut alan toimijat kiinnittämään huomioita tietosuoja‐asioihin.

Haasteina tietosuoja-asetuksen soveltamisessa ja toimivuudessa Kiinteistöliitto mainitsee sen, että asetus on luettavuudelltaan haastava ja jättää paljon tulkinnanvaraa. Näin ollen se istuu huonosti asumisen kentälle. Kiinteistöalalla monista asetuksen kohtien tulkinnasta sekä käytännön soveltamisesta on vallinnut epäselvyyttä. Tietosuojavaltuutettu sai lakisääteisen perustan toimia sangen myöhään, mistä johtuen tulkintaohjeistusta saatiin vasta jälkikäteen ja linjaukset olivat niin yleisluontoisella tasolla, ettei niistä saatu apua käytännön ongelmiin. Aluksi asetusta on sanktioidenkin valossa saatettu varovaisuusperiaatetta noudattaen ylitulkita, mistä on saattanut aiheutua turhia kustannuksia.

Kiinteistöliiton mukaan kiinteistöalalla kaivataan edelleen kiperästi lisää asumiseen liittyviä käytännönläheisiä soveltamisohjeita. Jäsenvaltioiden yhteistyössä tuottamat soveltamisohjeet ovat todella kaukana Suomen asumisen‐ ja kiinteistöalan käytännön problematiikasta ja tietosuojavaltuutetulle on turvattava riittävät resurssit lisäohjeiden viivytyksettömään antamiseen.

Lue Suomen Kiinteistöliiton lausunto yleisen tietosuoja-asetuksen toimivuudesta ja sen soveltamiseen liittyvistä kokemuksista (pdf).

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

31.5.2018

EU:n tietosuoja-asetus haastaa taloyhtiöt

Suomalaisissa taloyhtiöissä käsitellään yhteensä 2,4 miljoonan ihmisen henkilötietoja. EU:n tietosuoja-asetus tuli sovellettavaksi 25.5.2018, ja sen velvoitteet koskevat luonnollisesti myös taloyhtiöitä. Uutuuskirja opastaa taloyhtiöt kohti tietosuoja-aikaa.

28.5.2018

Tietosuoja-asetus taloyhtiössä

Kaksi vuotta sitten voimaan astuneen EU:n tietosuoja-asetuksen siirtymäaika on umpeutunut. Asetuksen käytännön soveltaminen koskee myös taloyhtiöitä.  EU:n yleinen tietosuoja-asetus on tullut voimaan 25.5.2016 ja kahden vuoden siirtymäajan jälkeen asetuksen käytännön soveltaminen alkaa 25.5.2018. Taloyhtiön tietosuojakysymykset ja henkilörekisterit on siis saatettava vastaamaan asetusta siirtymäajan kuluessa ja 25.5.2018 mennessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti