Kiinteistöliitto kaipaa tietosuoja-asetukseen käytännönläheisiä soveltamisohjeita

EU:n tietosuoja-asetus on luettavuudeltaan haastava ja jättää paljon tulkinnanvaraa. Kiinteistöalalla kaivataankin kiperästi lisää asumiseen liittyviä käytännönläheisiä soveltamisohjeita, esittää Kiinteistöliitto oikeusministeriölle tietosuoja-asetuksen toimivuudesta antamassaan lausunnossa.

Kiinteistöliitto toteaa lausunnossaan, että kiinteistöalalla on koettu hyvin vähän lisähyötyä aiempaa henkilötietolakia tiukemmasta sääntelystä, mutta tietosuoja-asetuksesta mediassa käyty keskustelu on kuitenkin lisännyt tietoutta tietosuoja‐asioista ja tietoturvasta kiinteistöalalla. Tietosuoja‐asioiden hoito ja hallinta on tullut sekä järjestelmällisemmäksi että yhdenmukaistunut, kun käyty keskustelu on saanut alan toimijat kiinnittämään huomioita tietosuoja‐asioihin.

Haasteina tietosuoja-asetuksen soveltamisessa ja toimivuudessa Kiinteistöliitto mainitsee sen, että asetus on luettavuudelltaan haastava ja jättää paljon tulkinnanvaraa. Näin ollen se istuu huonosti asumisen kentälle. Kiinteistöalalla monista asetuksen kohtien tulkinnasta sekä käytännön soveltamisesta on vallinnut epäselvyyttä. Tietosuojavaltuutettu sai lakisääteisen perustan toimia sangen myöhään, mistä johtuen tulkintaohjeistusta saatiin vasta jälkikäteen ja linjaukset olivat niin yleisluontoisella tasolla, ettei niistä saatu apua käytännön ongelmiin. Aluksi asetusta on sanktioidenkin valossa saatettu varovaisuusperiaatetta noudattaen ylitulkita, mistä on saattanut aiheutua turhia kustannuksia.

Kiinteistöliiton mukaan kiinteistöalalla kaivataan edelleen kiperästi lisää asumiseen liittyviä käytännönläheisiä soveltamisohjeita. Jäsenvaltioiden yhteistyössä tuottamat soveltamisohjeet ovat todella kaukana Suomen asumisen‐ ja kiinteistöalan käytännön problematiikasta ja tietosuojavaltuutetulle on turvattava riittävät resurssit lisäohjeiden viivytyksettömään antamiseen.

Lue Suomen Kiinteistöliiton lausunto yleisen tietosuoja-asetuksen toimivuudesta ja sen soveltamiseen liittyvistä kokemuksista (pdf).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lainakatto

15.12.2022

Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.

korjausrakentaminen

16.3.2023

Kiinteistöliitto Uusimaa: Asuminen ei saa enää kallistua

EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

senioritalo

23.3.2023

Senioritalo taistelee tulvia vastaan

As Oy Kangasalan Hopeaharju koki toissa kesänä mittavat tulvavahingot, kun vesi nousi sen varastotiloihin. Taloyhtiön hallitus alkoi etsiä ratkaisuja, joilla tulvat saataisiin estettyä tulevaisuudessa. Kaupunkitulvat tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen ja maa-alueiden asfaltoinnin myötä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti