Kevään yhtiökokouksessa kannattaa puhua pelastussuunnitelmasta

Tiedottaminen pelastussuunnitelmasta on usein taloyhtiössä heikoin lenkki pelastussuunnitelmaa koskevien velvoitteiden täyttämisessä. Vaikka lain edellyttämä pelastussuunnitelma on laadittu, hallituksen vastuulla on siitä tiedottaminen.

– Pelastussuunnitelmat on todennäköisesti laajasti laadittu, mutta niitä ei välttämättä ole päivitetty ja pidetty ajan tasalla eikä tiedottamista ole hoidettu, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama arvioi monen taloyhtiön tilannetta.

Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus on saanut asukkaat kyselemään isännöinnistä oman taloyhtiön turvallisuusasioita aikaisempaa enemmän.

– Usein kysytty kysymys tällä hetkellä on, onko talossa väestönsuojaa lainkaan. Lisäksi asukkaita kiinnostaa kuinka nopeasti sellainen on otettavissa käyttöön ja milloin viimeksi tai onko ylipäätään väestönsuojatarkastuksia tehty. Nämä tiedot pitää löytyä pelastussuunnitelmasta, Valkama sanoo.

Suunnitelman voi lähettää kokouskutsun liitteenä

Kevään yhtiökokoukset ovat hyvä paikka tiedottaa pelastussuunnitelmasta etenkin, kun asukkaat ovat aiheesta nyt erityisen kiinnostuneita. Yhtiökokouskutsun mukana voi esimerkiksi toimittaa pelastussuunnitelman tai tiedon siitä, mistä se on saatavilla.

Yhtiökokouksessa voi Valkaman mukaan käydä pelastussuunnitelman sisällön pääpiirteittäin läpi ja samalla antaa osakkaille mahdollisuuden esittää asiaan liittyviä kysymyksiä ja kommentteja. Saatujen kommenttien perusteella voidaan myös tarvittaessa päivittää pelastussuunnitelmaa.

– Kannattaa varautua vastaamaan yhtiökokouksessa pelastussuunnitelmaa ja väestönsuojelua koskeviin kysymyksiin, Valkama sanoo.

Tiedottamisen tavoista ei ole tarkempia säännöksiä, joten hallitus ja isännöitsijä voivat valita taloyhtiölle parhaiten soveltuvan tavan viestiä pelastussuunnitelman sisällöstä.

Tiedottamisessa on kuitenkin huomioitava kaikki asukkaat, joten pelastussuunnitelman tallentaminen esimerkiksi verkkosivuille ei vielä riitä.

Pelastussuunnitelma on pelastuslain mukaan laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Siinä esitetään rakennukseen liittyvät vaaranpaikat ja riskit, annetaan toimintaohjeet tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä vaaratilanteissa kuten tulipalossa toimimiseksi, Valkama kertoo.

Miljoona suomalaista ilman suojaa

Yli miljoonan suomalaisen arvellaan jäävän ilman suojaa kriisitilanteessa. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Helsingissä on noin 5 500 väestönsuojaa, joihin mahtuu noin 900 000 ihmistä. Väestönsuojien ja suojapaikkojen määrä riittää myös kaupungissa vierailulla oleville.

Normaalioloissa väestönsuojat ovat yleensä varastoina, harraste- ja sosiaalitiloina tai pysäköintihalleina. Mikäli tilanne edellyttää väestönsuojien käyttöönottoa, asiasta annetaan viranomaismääräys. Sen jälkeen suojan on oltava käytettävissä 72 tunnin kuluessa.

Yleiset ja yhteiset kalliosuojat löytyvät yleensä kaupunkien verkkosivuilta, niin myös Helsingissä. Asuintalojen omien suojien sijainti selviää kiinteistön pelastussuunnitelmasta, jossa pitää olla maininta myös siitä, jos suojaa ei rakennusvelvoitteesta johtuen ei ole.

Väestönsuojat on merkitty kansainvälisellä tunnuksella, joka on sininen kolmio oranssilla taustalla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

3.2.2023

Danske Bank: Hoitovastikkeessa syytä varautua korotuksiin

Taloyhtiöiden kasvaneet hoitokulut voivat nyt näkyä vastikkeiden nousuna. Hoitovastikkeet saattavat nousta jopa 10-20 prosenttia. Osakkaiden kannattaa osallistua yhtiökokoukseen, sillä siellä he voivat vaikuttaa vastikkeiden perimiseen ja käyttöön.

talousarvion laadintaan

15.3.2023

Tarkkuutta talousarvion laadintaan

Talousarvion laadinta on tänä vuonna hankalaa kasvavien hoitomenojen vuoksi. Talousarviota viimeisteltäessä keskeistä on punnita eri kuluerien vaikutusta asumiskustannuksiin. Talousarvioon kannattaa jättää pelivaraa, sillä väärässä paikassa säästäminen kostautuu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti