Keskuskauppakamari: RS-järjestelmässä riittävät suojamekanismit ostajalle

RS-järjestelmä antaa asunnon ostajalle varsin hyvän suojan rakennuttajan konkurssin varalta, kirjoittaa Keskuskauppakamarin Leena Linnainmaa Kauppalehdessä.

Ostajan suoja asuntorakentamishankkeissa on noussut esille erityisesti rakennuttajayhtiö Siscon konkurssin jälkiselvittelyissä.

Linnainmaan mukaan hankkeelle laadittava melko sitova taloussuunnitelma, kauppahintaerien maksu grynderin muusta toiminnasta erilliselle pankkitilille, rakentamisvaiheen vakuus ja konkurssin varalta otettava suorituskyvyttömyysvakuutus suojaavat asunnon ostajaa melko hyvin rakennuttajan konkurssin varalta.

Erityistä painoa Linnainmaa asettaa sille, että myös ostajataho käyttää järjestelmän tarjoamia mahdollisuuksia täysimääräisesti. Asunnon hintaa tulee maksaa lain edellyttämällä tavalla hankkeen valmiusasteen mukaisissa maksuposteissa, eikä etupainotteisesti, mitä käytännössä tapahtuu usein. Ostajatahon tulisi myös valita oma tilintarkastaja ja rakentajasta riippumaton ammattilainen rakennustyön tarkkailijaksi. Omien ammattilaisten hyödyntäminen maksaa, mutta näitä kannattaa silti hyödyntää vahinkojen välttämiseksi.

Lue Leena Linnainmaan kirjoitus Kauppalehdestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Isännöinnin auktorisointi

28.9.2023

Isännöinnin auktorisointi – mitä se merkitsee?

Auktorisointi takaa, että isännöitsijä tai isännöintiyritys osaa hoitaa taloyhtiön asioita ja toimii isännöinnin eettisten ohjeiden mukaan. Auktorisoinnin vaatimukset ovat korkeat, ja auktorisoituja isännöintiyrityksiä valvovat Isännöintiliitto ja ISA-yhdistys.

isännöitsijäntodistus

18.9.2023

Kuka vastaa virheistä isännöitsijäntodistuksessa?

Isännöitsijäntodistus on keskeinen kaupankäyntiin liittyvä asiakirja, sillä siitä ilmenee ostajan kannalta olennaista tietoa huoneistosta, yhtiöstä ja sen taloudellisesta tilasta. Isännöitsijäntodistusta voidaan pitää luotettavana, mutta joskus siinä ilmenee virheitä.

Tilaajille

huoneistotietojärjestelmä

26.5.2023

Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat jyrkkään laskuun, kertoo Hypo-pankin asuntomarkkinakatsaus. Tälle vuodelle hintoihin ennustetaan koko maahan seitsemän prosentin laskua.

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti