Kesäkuussa nostettiin runsaasti mökkilainoja

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja eli mökkilainoja suomalaiset kotitaloudet nostivat 151 miljoonan euron edestä kesäkuussa 2021. Enemmän uusia mökkilainoja on nostettu vain kerran, ja se tapahtui kesäkuussa 2020. Tuolloin uusia lainanostoja tehtiin 1,9 prosenttia enemmän kuin tämän vuoden kesäkuussa.

Keskikorko uusissa vapaa-ajanasuntolainoissa oli kesäkuussa 0,93 prosenttia.

Koko alkuvuosi 2021 on ollut Suomen Pankin mukaan ennätyksellisen vilkasta aikaa uusien vapaa-ajanasuntolainojen nostamisessa. Huhti–kesäkuussa niitä nostettiin viidennes enemmän kuin vuoden 2020 vastaavana ajanjaksona. Tammi–kesäkuussa uusia vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin 600 miljoonalla eurolla, mikä on peräti 31 prosenttia enemmän kuin vertailukaudella.

Vapaa-ajanasuntolainojen kanta kasvoi 4,3 miljardiin euroon kesäkuussa 2021. Kannan vuosikasvuvauhti oli 12,4 prosenttia. Vapaa-ajanasuntolainojen osuus kotitalouksien koko lainakannasta on kasvanut hieman vuodentakaisesta ja oli 3,1 % kesäkuussa 2021.

Uusien vapaa-ajanasuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet vuoden 2014 puolivälistä asti. Kesäkuussa 2021 nostettujen uusien lainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 18 vuotta ja 8 kuukautta. Se on kymmenen kuukautta enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Uusia asuntolainoja nostettiin ennätysmäärä

Toukokuussa uusia asuntolainoja nostettiin 2,08 miljoonan euron edestä. Viime vuosina on ollut harvinaista, että uusia asuntolainoja nostetaan yli kahdella miljardilla eurolla kuukaudessa. Suomen Pankin tilastojen mukaan näin on käynyt 2010-luvulla vain kerran ennen toukokuuta, ja se tapahtui maaliskuussa 2021. Sitä ennen yli kahden miljardin on ylletty viimeksi kesäkuussa 2008.

Uusista asuntolainoista 8,5 prosenttia oli sijoitusasuntolainoja.

Asuntolainojen kanta oli kesäkuun 2021 lopussa 104,9 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 4,3 prosenttia. Kannasta 7,9 prosenttia oli sijoitusasuntolainoja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.6.2022

Huoneiston omistuksen rekisteröinti nopeutunut

Huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyaika Maanmittauslaitoksessa on lyhentynyt huomattavasti, virasto tiedottaa. Ratkaisun voi tällä erää saada keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa hakemuksen saapumisesta. Käsittelyä voi tarvittaessa kiirehtiä, jos päätöstä tarvitaan pikaisesti esimerkiksi asuntokaupan vuoksi.

9.12.2021

Asuntomarkkinoiden hurmos on rauhoittumassa, vuokralaisten markkinat jatkuvat

Kuluva vuosi on ollut asuntomarkkinoilla monin tavoin vilkas, ja erityisesti kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen kysyntä on ollut kovaa. Kolmannella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat keskimäärin 4,1 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli 5,6 prosenttia ja muualla Suomessa 2,5 prosenttia.

25.3.2022

Hiipivä korroosio rapauttaa betonijulkisivuja

Betoniteräskorroosiolla tarkoitetaan ilman hiilidioksidin aiheuttamaa betonin neutralisoitumisreaktiota, joka etenee hiljalleen betonin pinnasta syvemmälle betoniin. Kosteusrasitus pahentaa riskiä. Betoni on huokoista ja voi imeä sisäänsä runsaasti vettä.

1.2.2022

Helsingissä aurataan viikonlopun lumimyräkän jälkiä – asuntokatujen lumitöitä aloitellaan

Lunta satoi viikonlopun aikana runsaasti kaikkialla Helsingissä, mutta eniten pohjoisilla alueilla. Kumpulassa mitattiin 30 cm uutta lunta sitten viime keskiviikon, kun Kaisaniemessä lumikertymä oli 15 cm viikonlopun aikana. Pää- ja joukkoliikennekatujen jälkeen aurausvuorossa ovat asuntokadut, joiden auraamista on päästy jo aloittelemaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti