Käyttövesiverkon sakkautuminen on yleinen ongelma

Käyttöveden suodattaminen kiinteistössä voi olla hyödyllistä, Hannu Haanpää toteaa Tampereen ammattikorkeakoulussa valmistuneessa opinnäytetyössään. Tarkoituksena oli selvittää Suomen vesihuoltoverkon rakennetta ja kuntoa, veden laatua ja niiden vaikutusta maamme kiinteistöihin. Veden laatua tarkasteltiin myös kiinteistön omistajan kannalta ja pohdittiin mahdollisia toimenpiteitä kiinteistöjen talousvesiverkon kunnon turvaamiseen. Kiinteistöjen talousvesiverkkojen kuntoon pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota ja pyrkiä ennaltaehkäisemään ongelmia, Haanpää toteaa.

Monissa maissa vesihuoltoverkosto on hyvin vanha eikä sitä ehditä uusimaan tarpeeksi nopeasti. Työtä varten haastateltiin Intian, Tanskan, Norjan ja Suomen vesihuollon asiantuntijoita. Yleisin ongelma ovat putkivuodot. Lisäksi verkoston vajaakäyttö aiheuttaa sakkakertymiä, jotka virtauksen kasvaessa lähtevät liikkeelle.

Suomessa veden toimittajien yleinen mielipide on, että kiinteistöihin tulevaa vettä ei tarvitse suodattaa ja jakeluverkostoissa kulkee vaatimukset täyttävät vesi. Jakeluverkoista lähtee kuitenkin epäsäännöllisesti liikkeelle vettä sameuttavaa irtosakkaa, joka saadaan korjattua, kun vettä juoksutetaan. Irtosakka päätyy kiinteistön käyttövesijärjestelmän vesipisteisiin ja -kalusteisiin sekä putkistoon. Siitä voi aiheutua haittaa käyttäjille.

Kiinteistön talousvesiverkon käyttöikää voi ennalta ehkäisevillä toimilla pidentää. Veden jakelijan verkossa tapahtuu putkirikkoja. Sakkakertymät lähtevät liikkeelle päätyen kiinteistöihin. Putkirikon aiheuttamat paineiskut kulkevat jakeluverkon läpi. Ne voivat rikkoa loppukäyttäjien käyttövesi- tai lämmitysjärjestelmän laitteita. Kiinteistön omistajan ja suunnittelijan tulee huolehtia, että kiinteistön talousvesiverkko on suojattu haittatekijöiltä.

Jos veden jakelijan verkosta tai kiinteistön käyttövesiverkon korjauksen aikana putkista irtoaa epäpuhtautta, myös vesimittarit voivat mennä epäkuntoon.

Vettä voidaan suodattaa vastahuuhtelujärjestelmällä, joka takaa puhtaan veden kiinteistön asukkaille.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

säännöllinen kattohuolto

20.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säännöllinen kattohuolto tuo vakautta vastikkeisiin

Helpoin tapa ennalta ehkäistä mahdollisia katto-ongelmia on säännöllinen ja ennakoiva katon ylläpito. Satojen eurojen vuosittaisilla huoltokustannuksilla voidaan parhaimmillaan välttyä jopa satojentuhansien eurojen yllättäviltä korjauksilta.

Kattotutka Oy

kulunvalvonta

16.11.2023

Kulunvalvonta rauhoitti ongelmayhtiön

As Oy Jyväskylän Helokantalot kärsi viitisen vuotta sitten pahasta huumeongelmasta. Yhtiössä oli toistuvia häiriöitä, kuten töhrimistä ja murtoja. Ongelmat ratkaistiin uusimalla lukitus ja ottamalla käyttöön kameravalvonta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti