Kattoyritykselle yhteisösakkoja puutteista työturvallisuudessa

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut kattoalan yrityksen yksikön johtajan ja työnjohtajan 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta, minkä lisäksi yritys sai 25 000 euron yhteisösakot. Sama yritys on viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana saanut jo 12 yhteisösakkoa työturvallisuuspuutteista, käy ilmi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedotteesta.

Asia tuli ilmi, kun Vesivek Oy:n urakoimalle omakotitalon kattotyömaalle Keuruulla tehtiin työsuojelutarkastus. Siinä havaittiin puutteita putoamissuojauksessa ja erityisesti asbestityön turvallisuudessa. Käräjäoikeudessa tapahtumainkulku oli pääosin riidaton, ja yksikön päällikkö sekä työnjohtaja myönsivät syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen puutteellisen valvonnan osalta.

Työmaalla oli esimerkiksi asbestikartoitus tekemättä, purkutyössä ei noudatettu riittävää varovaisuutta eikä työntekijöitä ollut perehdytetty riittävästi. Asbestipölyn leviämistä ei estetty riittävällä tavalla, eikä altistumisaluetta ollut rajattu ulkopuolisilta. Puutteita oli lisäksi suojaimissa ja putoamissuojauksissa.

Yhtiölle on jo aiemmin, vuosien 2012–2021 aikana, tuomittu 11 yhteisösakkoa. Käräjäoikeuden mukaan toiminnassa tehdyt laiminlyönnit ovat muun muassa antaneet yritykselle perusteettoman kilpailuedun niihin yrityksiin nähden, jotka noudattavat velvoitteita.

Yhtiön toiminnassa oli oikeuden mukaan havaittavissa piittaamattomuutta työturvallisuusmääräysten noudattamisessa. Laiminlyöntien lukuisuus, laatu, vakavuus ja samankaltaisuus eri työmailla sekä henkilöstön riittämätön perehdytys osoittivat sellaista huolimattomuutta yrityksen toiminnassa, että edellytykset yhteisösakon määräämiselle olivat olemassa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että asbestille altistuminen voi aiheuttaa vakavia sairauksia ja jopa ennenaikaisen kuoleman. Asbestille altistuneet työntekijät eivät yleensä saa altistumishetkellä oireita lainkaan, vaan altistumisen seuraukset näkyvät usein vasta pitkällä viiveellä vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä.

Asbestipurkutyössä tulee aina noudattaa erityistä varovaisuutta ja asbestityön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen määräyksiä, virasto painottaa.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjaushankkeen takuuaika

12.8.2022

Kaupallinen yhteistyö

Ota nämä asiat huomioon taloyhtiön remontin takuuaikana

Taloyhtiön korjaushankkeen takuuaika alkaa, kun remontin valmistumisen jälkeen kiinteistö on hyväksytty vastaanotetuksi. Taloyhtiön kannattaa olla tarkkana siitä, että takuuaikana ilmenneiden vikojen ja puutteiden korjaus sisältyy takuuseen.

Raksystems

korjausurakan jälkeen

9.9.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiölle huolettomia vuosia korjausurakan jälkeen

Taloyhtiön korjausurakan jälkeen alkaa kahden vuoden takuuaika, jonka aikana taloyhtiö voi reklamoida urakoitsijalle havaituista virheistä. Korjatusta asiasta täytyy pitää huolta myös korjausurakan jälkeen. Tässä auttaa viiden vuoden välein teetetty kuntoarvio.

Raksystems

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti