Kannattaako lähiöitä korjata?

Isännöintiliiton mukaan 1970-luvun lähiöitä ei välttämättä tarkoitettu lainkaan korjattavaksi, kirjoittaa Aamulehti. Taloyhtiöiden korjausvelka jatkaa edelleen kasvua. Siihen on syynä osakkaiden haluttomuus kalliisiin remontteihin ja ikääntynyt rakennuskanta.

Korjausvelka kasvaa jopa asunnon arvoa korkeammaksi

Taloyhtiöiden korjausvelka kasvaa vuosittain noin miljardilla, sillä korjauksia ja remontteja tehdään liian vähän. Varsinkin 1970-luvulla rakennetuissa lähiöissä putki-, ikkuna- ja julkisivuremontit voivat tulla hyvinkin lyhyen ajan sisällä ajankohtaisiksi, jolloin korjausvelka voi kasvaa huoneiston neliöhintaa suuremmaksi.

Isännöintiliiton asiantuntijan Pekka Harjunkosken mielestä lainsäätäjien tulisi helpottaa vanhojen rakennusten purkamista. Korjausvelka ja uuden asunnon neliöhinta voivatkin olla lähes yhtä suuret. Harjunkoski pitää yhtenä syynä viivästyneisiin korjauksiin iäkkäitä taloyhtiön hallituksen jäseniä.

Arkkitehti Harri Hakaste Ympäristöministeriöstä muistuttaa, että taloyhtiöillä tulisi olla viideksi vuodeksi eteenpäin korjaustarvesuunnitelma, mutta ministeriön tavoitteena on saada suunnitelmat ulottumaan jopa 10-15 vuotta eteenpäin.

Lue koko juttu Aamulehden nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti