Kaikki Suomen kotitalouksien muovijäte viedään Riihimäelle

Riihimäellä Fortumin muovinjalostamolla käsitellään kaikkien suomalaisten kuluttajien erilliskerätyt muovipakkaukset. Jalostamolla jäte kulkee infrapunalajittelijan läpi, kertoo Seura.

Ennen lajitteluun päätymistä muovit on tuotu Riihimäelle täysperävaunurekoilla kaikkialta Suomesta. Kauempaa tuotu muovijäte viedään ensin välivarastoihin, Ruuhka-Suomesta muovi voi saapua jalostamoon suorempaa reittiä. Ympäristövaikutusten arvioinnissa on osoittautunut, että muovi on kannattavaa tuoda kierrätykseen pitkienkin kuljetusmatkojen päästä, kertoo Fortumin kehityspäällikkö Viivi Leiviskä laajassa artikkelissa.

Vinkkejä muovinkierrätykseen

Muovin kierrättämisessä ei voi oikeastaan tehdä mitään väärin. Jos keräykseen laittaa PVC-muovia tai muuta väärää materiaalia, lajittelija hoitaa sen pois joukosta, Leiviskä sanoo. Hänen mukaansa suomalaiset lajittelevat muovinsa huolellisesti.

Jotta eri muovilaadut tulevat lajitelluksi oikein muovinjalostamolla, ei muovipusseja kannata pakata liian tiiviisti tai sulkea umpisolmulla, sillä silloin muoviroskapussi voi päästä pussinrepijästä läpi kokonaisena ja kaikki sen sisältö tulee lajitelluksi samaan paikkaan päälimmäisen materiaalin mukaan.

Sama koskee sisäkkäin pakkaamista. Muovipurkkeihin ei kannata esimerkiksi sulloa muovipusseja. Ainoastaan täysin samaa muovilaatua olevat pakkaukset voi laittaa sisäkkäin. Kannet, kalvot ja korkit kannattaa irrottaa sekä poistaa pahvi muovipakkauksen ympäriltä, Leiviskä sanoo.

Ihmiset saattavat luulla, että likaiset muovipakkaukset voivat pilata kokonaisia eriä jalostusprosessissa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pakkaukset tulee huuhdella tai pyyhkäistä, etteivät ne houkuttele rottia ja muita tuholaisia jäteastioille tai välisäilytysvarastoihin, Leiviskä kertoo.

Lue lisää täältä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

27.10.2022

Kuukauden kasvo: Takaisin kasvu-uralle

Talokeskuksen uusi toimitusjohtaja Anssi Väätäinen aikoo viedä Talokeskuksen uudelle vuosisadalle. Se tarkoittaa yrityksen mielikuvan kirkastamista: Talokeskus on paljon muutakin kuin kuntoarvioiden tekijä.

6.10.2022

Vuokranantajat: Asuntorakentamista ei tule hyydyttää

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiesitystä kotitalouksien liialliseen velkaantumisen ehkäisemiseksi. Suomen Vuokranantajat kannattaa toimia, joilla hillitään kotitalouksien velkaantumista ja turvataan rahoitusmarkkinoiden vakautta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti