Jyrsijät pyrkivät sisätiloihin

Siellä missä on ruokaa, lämpöä, vettä ja piilopaikkoja lisääntymiselle, on myös tuhoeläimiä. Jyrsijöiden kuten hiiren ja rotan, aiheuttamien ongelmien poistamiseksi tulee tuntea niiden ympäristö ja käyttäytymistavat. Hiiret ja rotat levittävät ulosteillaan bakteereita ja tuhoavat jyrsimällä esim. rakenteita, erilaisia kaapeleita, johtoja ja putkistoja. Jyrsijöistä aiheutuvia haittoja ovat lisäksi mm. virtsanhaju sekä monesti myös äänihaitat niiden kuljettaessa ruokaa varastoihinsa.

Rottakanta kasvanut huolestuttavasti

– Rottakanta on kasvanut isoksi etenkin pääkaupunkiseudulla. Ihmiset ylläpitävät alueen rottakantaa myös omalla toiminnallaan, sillä esimerkiksi lintujen ruokinta ja puutteellinen jätehuolto tarjoavat niille ravintoa Parhaiten rottakantaa vähennetään säännöllisellä torjunnalla. Vuosisopimukseen perustuva torjuntatyö ei välttämättä vaadi suuria taloudellisia panostuksia. Taloyhtiöiden kannattaa tukeutua ammattilaiseen jyrsijätorjunnoissa, sanoo Raksystems Anticimexin Tuhoeläin- ja elintarvikehygieniayksikön johtaja Juha Aro.

Sähköinen loukku hävittää rotat tehokkaasti

Raksystems Anticimexin sähköinen loukku hävittää jyrsijät tehokkaasti. Loukku hyödyntää rottien, hiirien ja myyrien synnynnäistä taipumusta hakeutua suojaan mm. aukkoihin ja koloihin. Se asennetaan jyrsijöiden vakiintuneille reiteille rakennusten seinämien vierustoihin sisä- tai ulkotiloihin. Rotan juostessa sisään loukkuun, aktivoituvat loukun anturit nostaen rotan kohti elektrodeja. Rotta kuolee nopeasti ja tehokkaasti sähkön avulla – laite ilmoittaa torjunnasta tuhoeläintorjujalle sekä sähköpostilla että tekstiviestillä.

Rotista riesaa putkistoissa

Jyrsijöistä hiiret ovat erityisesti pientalojen ongelma, ja kerrostaloissa puolestaan rotat. Rotat viihtyvät keskuslämmitetyissä kerrostaloissa, koska niistä löytyy lämmön lisäksi hyviä putkistoja, joita pitkin pääsee helposti kulkemaan ja pesiytymään.

– Sisään päästessään ne turmelevat rakenteita ja eristeitä jyrsimällä ja ulostamalla. Oma lukunsa ovat sähkökaapelit, joita rotat mielellään jyrsivät aiheuttaen oikosulkuja ja jopa tulipaloja. Ne hankkivat ravintonsa jäteastioista ja kulkevat kiinteistön putkistoissa ja kanavissa. Ne voivat levittää myös haitallisia mikrobeja, esimerkiksi salmonellaa asuinympäristöön. Ei siis mitään iloa tuovia pikku siimahäntiä, sanoo Juha Aro.

Ennaltaehkäise ja suojaa

Miten tulee estää tauteja levittävien ja eri materiaaleille tuhoja aiheuttavien jyrsijöiden tulo sisälle esim. asuinkiinteistöön, mökille, varastoon tai toimistoon?

Kiinteistön ulkopuolella:

 • Älä säilytä tavaroita rakennuksen seinustoilla. Rakennuksen ympärillä tulee olla kahden metrin vyöhyke, jossa ei ole istutuksia tai muita kasveja.
 • Pidä portit, ovet ja matalalla olevat ikkunat suljettuina.
 • Rakennusta ympäröivä maanpinta tulee päällystää esimerkiksi betonilla, kivilaatoilla tai asfaltilla.
 • Tiivistä rakennuksen ja maanpinnan välissä olevat raot. Ovien alarakoihin asennetaan kumilista tai kaksinkertainen nailonharjas.
 • Tiivistä putkien ja venttiilien läpiviennit uretaanimassalla, sementillä ja kanaverkolla tai muulla metalliverkolla.
 • Suojaa venttiilit, ilmanottoaukot yms. metalliverkolla, jonka silmäkoko on enintään 5 mm.
 • Tiivistä rakennuselementtien välit niin, ettei rako ole suurempi kuin 5 mm. Ulkokuoren sisäpuolella kulkevat ilmareiät tiivistetään metalliverkolla.
 • Ulkotiloissa säilytettävät tavarat ja materiaalit sijoitetaan ilmavan telineen päälle vähintään puolen metrin korkeudelle maanpinnasta ja kahden metrin etäisyydelle rakennuksesta.
 • Jyrsijöiden torjunta on syytä ottaa huomioon myös jätteiden käsittelyssä. Jätesäiliöt on pidettävä suljettuina ja hyvässä kunnossa. Säiliöiden on oltava helposti puhdistettavia.

Ulkotiloissa ei saa olla irrallisia jätteitä, avokomposti on rottien seisova pöytä. Jätehuoltotilojen on oltava tiiviisti suljettuja myös sisätiloissa.

Kiinteistön sisäpuolella:

 • Korjaa tai tiivistä lattiassa ja seinissä olevat raot ja halkeamat.
 • Viemärijärjestelmän on oltava kunnossa. Lattiakaivoissa on oltava kiinteä ritilä tai säleikkö, ja kaivon sekä vesilukon tulee olla metallisia. Käytöstä poistetut viemärikaivot täytetään betonilla. Tarkista säännöllisesti, että vesilukoissa on vettä.
 • Piilossa olevat tilat, kuten pienet varastot, ullakko ja ryömintätila on tarkastettava säännöllisesti.
 • Pidä keittiöt ja muut tilat joissa käsitellään elintarvikkeita puhtaina äläkä jätä esim. mökillä kuivatarvikkeita esille.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

varaudu poikkeustilanteisiin

6.10.2022

Viisas varautuu poikkeustilanteisiin

Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.

6.5.2022

Riittävästä ilmanvaihdosta syytä huolehtia: Viisi vinkkiä allergiakauteen

Katupöly- ja siitepölykausi ovat alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon. Talotekniikkayritys Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää.

13.12.2022

Kuukauden kasvo: Kaikki säästökeinot käyttöön

Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.

omenat houkuttelee rottia

18.8.2022

Älä houkuttele rottia pihalle – kerää omenat maasta

Alkava omenakausi voi tuoda mukanaan myös ikävän ilmiön: rotat. Maahan pudonneet hedelmät ja lehtikasat houkuttelevat jyrsijöitä. Vastuu jyrsijöiden torjunnasta on taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti