
Viisas varautuu poikkeustilanteisiin
Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.
Siellä missä on ruokaa, lämpöä, vettä ja piilopaikkoja lisääntymiselle, on myös tuhoeläimiä. Jyrsijöiden kuten hiiren ja rotan, aiheuttamien ongelmien poistamiseksi tulee tuntea niiden ympäristö ja käyttäytymistavat. Hiiret ja rotat levittävät ulosteillaan bakteereita ja tuhoavat jyrsimällä esim. rakenteita, erilaisia kaapeleita, johtoja ja putkistoja. Jyrsijöistä aiheutuvia haittoja ovat lisäksi mm. virtsanhaju sekä monesti myös äänihaitat niiden kuljettaessa ruokaa varastoihinsa.
– Rottakanta on kasvanut isoksi etenkin pääkaupunkiseudulla. Ihmiset ylläpitävät alueen rottakantaa myös omalla toiminnallaan, sillä esimerkiksi lintujen ruokinta ja puutteellinen jätehuolto tarjoavat niille ravintoa Parhaiten rottakantaa vähennetään säännöllisellä torjunnalla. Vuosisopimukseen perustuva torjuntatyö ei välttämättä vaadi suuria taloudellisia panostuksia. Taloyhtiöiden kannattaa tukeutua ammattilaiseen jyrsijätorjunnoissa, sanoo Raksystems Anticimexin Tuhoeläin- ja elintarvikehygieniayksikön johtaja Juha Aro.
Raksystems Anticimexin sähköinen loukku hävittää jyrsijät tehokkaasti. Loukku hyödyntää rottien, hiirien ja myyrien synnynnäistä taipumusta hakeutua suojaan mm. aukkoihin ja koloihin. Se asennetaan jyrsijöiden vakiintuneille reiteille rakennusten seinämien vierustoihin sisä- tai ulkotiloihin. Rotan juostessa sisään loukkuun, aktivoituvat loukun anturit nostaen rotan kohti elektrodeja. Rotta kuolee nopeasti ja tehokkaasti sähkön avulla – laite ilmoittaa torjunnasta tuhoeläintorjujalle sekä sähköpostilla että tekstiviestillä.
Jyrsijöistä hiiret ovat erityisesti pientalojen ongelma, ja kerrostaloissa puolestaan rotat. Rotat viihtyvät keskuslämmitetyissä kerrostaloissa, koska niistä löytyy lämmön lisäksi hyviä putkistoja, joita pitkin pääsee helposti kulkemaan ja pesiytymään.
– Sisään päästessään ne turmelevat rakenteita ja eristeitä jyrsimällä ja ulostamalla. Oma lukunsa ovat sähkökaapelit, joita rotat mielellään jyrsivät aiheuttaen oikosulkuja ja jopa tulipaloja. Ne hankkivat ravintonsa jäteastioista ja kulkevat kiinteistön putkistoissa ja kanavissa. Ne voivat levittää myös haitallisia mikrobeja, esimerkiksi salmonellaa asuinympäristöön. Ei siis mitään iloa tuovia pikku siimahäntiä, sanoo Juha Aro.
Miten tulee estää tauteja levittävien ja eri materiaaleille tuhoja aiheuttavien jyrsijöiden tulo sisälle esim. asuinkiinteistöön, mökille, varastoon tai toimistoon?
Kiinteistön ulkopuolella:
Ulkotiloissa ei saa olla irrallisia jätteitä, avokomposti on rottien seisova pöytä. Jätehuoltotilojen on oltava tiiviisti suljettuja myös sisätiloissa.
Kiinteistön sisäpuolella:
Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.
Katupöly- ja siitepölykausi ovat alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon. Talotekniikkayritys Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää.
Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.
Alkava omenakausi voi tuoda mukanaan myös ikävän ilmiön: rotat. Maahan pudonneet hedelmät ja lehtikasat houkuttelevat jyrsijöitä. Vastuu jyrsijöiden torjunnasta on taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään