Jouluvaloissa terve järki tuo juhlamieltä naapurillekin

Uudenlaiset jouluvalot ja valosarjat puhuttavat asukkaita ja herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Jouluvalot tuovat valoa ja tunnelmaa pimeään aikaan, varsinkin kun osaan maasta luvataan lumetonta ja mustaa joulua. Kiinteistöliitto muistuttaa, että jouluvalojen virittämisessä on tärkeää huomioida sekä naapurit että turvallisuus.

Asukas saa lähtökohtaisesti virittää ja sisustaa huoneistonsa sekä parvekkeensa tahtonsa mukaisesti. Uudenlaiset valosarjat kirkkaine ja vilkkuvine erivärisine valoineen saattavat aiheuttaa haittaa naapureille. Jos koristevalot häiritsevät kohtuuttomasti, on hyvä keskustella asiasta asianomaisen naapurin kanssa.

– Taloyhtiö voi ohjeistaa asukkaita jouluvalojen käytössä. Jos valot aiheuttavat vaaraa tai meteliä ja asunnon omistaja rikkoo järjestystä, taloyhtiö voi kieltää valot. Naapuruussuhdelaki kieltää rakennuksen ja huoneiston käytön siten, että naapurille tai muuten lähistöllä asuville aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi valosta, melusta, noesta, pölystä tai haitallisista aineista, toteaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Johdotettuja koristeita kannattaa pitää silmällä, jotta muuntajat, johdot tai valot eivät vahingossakaan kuumene liikaa. Vaurioituneita koristevaloja ei pidä käyttää tai yrittää korjata, vaan ne tulee toimittaa SER-jätteelle tarkoitettuun kierrätyspisteeseen.

Porrastilat vapaiksi ja turvallisiksi

Kun pelastuslakia uudistettiin muutama vuosi sitten, käytiin kiivasta keskustelua joulukoristeiden ja ovikranssien tiimoilta. Rappukäytävässä ei saa säilyttää lastenvaunuja, pulkkia tai muita kulkua haittaavia esineitä. Myös taloyhtiön joulukuusi on sijoitettava pihalle eikä aulaan tai porraskäytävään.

– Pelastuslain tiukin mahdollinen tulkinta kieltää periaatteessa tavaroiden säilyttämisen kerrostalojen kulkureiteillä. Lain soveltaminen on hieman eri asia: Pelastustoimen mukaan säilyttäminen ei terminä kuitenkaan tarkoita tavanomaisia ilmoitustauluja, kynnysmattoja tai ovikoristeita, muistuttaa Kristel Pynnönen.

Asukkaille ja taloyhtiöille tarjolla joulumuistio

Kiinteistöliitto on koonnut turvalliseen ja fiksuun joulunviettoon opastavan joulumuistion, joka voidaan jakaa taloyhtiöissä ilmoitustauluille tai asuntoihin. Joulumuistio on saatavissa osoitteesta:

http://www.taloyhtio.net/ajassa/joulu/

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on laatinut ohjeen joulu- ja koristevalosarjojen turvallisesta käytöstä:

http://verkkolehti.tukes.fi/mita-meidan-kaikkien-pitaa-tietaa-jouluvaloista-ja-turvallisuudesta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.9.2022

Näin säästät energiaa terveydestä tinkimättä

Energiansäästö kannattaa, mutta väärissä paikoissa säästäminen voi koitua haitaksi terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat kokosivat yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

28.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Radonia poistavat korjaustyöt parantavat myös sisäilmaa

Sisäilmassa voi esiintyä hajuton, mauton ja näkymätön vaara: radioaktiivinen radon, joka aiheuttaa keuhkosyöpää. Radonia on mahdollista vähentää korjaamalla rakenteita. Samalla parantuu sisäilma.

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti