Joulun muistilista taloyhtiön asukkaalle

Kauppalehti

Joulu on rauhoittumisen ja juhlan aikaa. Hyvä ruoka, läheisten seura ja tunnelmavalaistus kruunaavat joulutunnelman. Taloyhtiön osakas, muista kuitenkin joulunvieton tuoksinassa seuraavat perusasiat.

1. Joulukinkun paistorasvaa ei kuulu viemäriin tai vessanpönttöön

Kinkun paistorasva aiheuttaa hyytyessään pahoja tukkeutumisia taloyhtiön viemäriverkostossa. Tukkeumat puolestaan aiheuttavat usein hyvin laajoja ja kalliita vesivahinkoja. Joulukinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin tai vessanpönttöön. Myöskään muut ruoantähteet eivät kuulu pyttyyn.

Vinkki!

Paistorasvan saa jähmettymään helposti esimerkiksi laittamalla sen hetkeksi parvekkeelle. Jähmettynyt paistorasva on biojätettä.

Kinkkutemppu kerää kinkkurasvaa hyötykäyttöön usealla paikkakunnalla, lue lisää ja katso keräyspaikat www.kinkkutemppu.fi

Kinkkua paistetaan matalalla lämmöllä monta tuntia. Kinkkua – tai mitään muutakaan ruokaa – ei siltikään saa jättää yksinään paistumaan, sillä uunissa voi syttyä rasvapalo. Jos joudut poistumaan kotoa paiston aikana, varmista, että joku jää kotiin valvomaan uunia.

Käsittele varoen valmista kinkkua. Uunista otettu kinkku ja sen paistorasva ovat polttavan kuumia!

2. Uuden vuoden tinat ovat vaarallista jätettä

Uuden vuoden tinat kannattaa käyttää uudelleen. Tinat sisältävät paljon lyijyä ja ovat näin ollen
vaarallista jätettä. Niitä ei saa laittaa tavallisten roskien joukkoon tai viedä taloyhtiön jätekatoksessa oleviin astioihin. Jos et säilytä tai käytä tinoja uudelleen, vie ne vaarallisten jätteiden keräyspisteisiin. Keräyspisteiden sijainnit löytyvät osoitteesta www.kierratys.info

3. Lahjapapereita ei saa laittaa paperinkeräykseen

Lahjapaperit eivät useimmiten kelpaa keräyspaperin tai -kartongin joukkoon. Lahjapaperit sisältävät lähes poikkeuksetta paljon painovärejä ja päällysteitä sekä myös lahjapakkausten tarroja ja teippejä. Oikea paikka lahjapapereille on energiajae- tai sekajäteastia.

Lajittele lahjojen kiiltävät muoviset käärenauhat sekajätteisiin. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

4. Litistä pakkauslaatikot jäteastioihin äläkä täytä jäteastioita turhaan

Jouluaikaan taloyhtiön jäteastiat pursuavat yli äyräiden. Säilytä kuivat ja haisemattomat roskat hetken aikaa asunnossa ja vie ne taloyhtiön roskikseen jäteautojen käytyä, jolloin ne mahtuvat paremmin jäteastioihin. Jäteastioiden tyhjennyspäivät voivat joulun aikaan poiketa normaalista ja jätteet kerätään joulunpyhien vuoksi tavallista harvemmin. Tämän vuoksi esimerkiksi lahjapaperit ja pakkauspahvit kannattaa viedä jätekatokseen vasta joulun välipäivinä.

Helpota kaikkien asukkaiden joulua litistämällä pakkauslaatikot, ennen kuin viet ne jäteastioihin.

5. Ilotuliteiden kanssa on noudatettava varovaisuutta

Ilotulitusrakettien kanssa on noudatettava varovaisuutta! Ilotulitteita ei saa ampua parvekkeelta ja ne tulee suunnata poispäin rakennuksista, autoista ja ihmisistä. Käytetyt ja likaantuneet pahviset
ilotulitepakkaukset kuuluvat seka- tai energiajätteeseen.

Huomioithan, että ilotulitteita saa ampua uutena vuotena vain klo 18-02 välisenä aikana. Otathan huomioon lemmikit, jotka saattavat kärsiä paukuttelusta!

6. Rikkoutuneet valosarjat erilliseen keräykseen

Tarkista jouluvalojesi kunto ennen niiden käyttöönottoa. Vaihda palaneet lamput uusiin välittömästi. Älä käytä rikkinäisiä valoja, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa sähköiskun!

Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja ja liitä ne ulkopistorasiaan. Varmista, että valosarjan muuntaja sopii ulkokäyttöön. Ulkovaloja ei saa kytkeä esimerkiksi sisäpistorasiaan yhdistettyyn jatkojohtoon.

Rikkoutuneet led -kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkakeräykseen. Keräyspisteet
löytyvät osoitteesta www.kierratys.info

7. Joulukuuset kerätään jäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä

Useimmissa kaupungeissa jätehuolto huolehtii kuusien poisviemisestä loppiaisen jälkeen. Tällöin voit jättää joulukuusen jäteastioiden yhteyteen siten, ettei se estä normaaleja jäteastioiden
tyhjennyksiä. Jos taloyhtiössäsi ei ole järjestetty joulukuusien keräystä, kuusen voi viedä erilliselle kuusenkeräyspaikalle tai jäteasemalle, pilkkoa polttopuuksi tai palastella sekajäteastiaan.

8. Muista paloturvallisuus

Jos poltat kynttilöitä tai ulkotulia, valvo niiden palamista. Tuli voi valvomattomana aiheuttaa vaaratilanteen hyvin nopeasti. Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.

Jos poltat ulkotulia, valvo myös niiden palamista. Ulkotulia ei saa sijoittaa puiselle kuistille tai muuten lähelle palavaa materiaalia.

Muistathan, että rappukäytävässä ei saa säilyttää mitään ylimääräistä tavaraa eikä myöskään polttaa kynttilöitä! Ovikransseista on usein keskusteltu, että ne olisivat pelastuslain vastaisia, mutta niiden ripustaminen oviin on sallittua.

Voit tulostaa joulun paloturvallisuusohjeen taloyhtiön ilmoitustaululle Safetum Oy:n nettisivuilta https://www.safetum.fi/ tai leikata sen Suomen Kiinteistölehdestä 9/2017.

9. Anna naapureille joulurauha

Taloyhtiön hiljaisuusaikoja kuuluu noudattaa myös jouluaikaan. Huomaavainen naapuri kunnioittaa lisäksi joulurauhaa, joka julistetaan jouluaattona klo 12 Turussa.

Vältä siivousta, tamppausta, pyykkäystä tai muuta kovaäänistä työskentelyä joulurauhan aikana. Huolehdi, että myös perheesi ja lemmikkisi rauhoittuvat joulun viettoon.

Muista toivottaa naapureillesi hyvää joulua, jos törmäät heihin pihalla tai rappukäytävässä!

10. Turvaa kotisi joululomaksi

Pidä asuntosi asutun näköisenä, vaikka olisit poissa kotoa joululoman. Pyydä rivitalossa naapuria tai ystävää lakaisemaan lumet oven edestä ja kerrostalossa varmistamassa, että postit ovat kokonaan postiluukusta sisääntyönnettyinä. Laita turvalukko kiinni. Varmista, että huollolla on turvalukon avain, jos loman aikana tulee tarve päästä asuntoon sisään.

Paloturvallisuus vinkit kotiin

  • Pidä alkusammutusvälineet saatavilla polttaessasi kynttilöitä. Muistathan myös, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.

  • Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala.

  • Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.

  • Sijoita kynttilät turvallisesti niin, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita. Älä laita kynttilöitä TV:n tai muovisten ulkokalusteiden päälle.

  • Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.

  • Tuikut ja pöytäkynttilät asetetaan noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan. Liian tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa.

  • Ohutpohjaiset lyhdyt, pöytäkynttilät ja tuikut tarvitsevat riittävän paksun, palamattoman alustan.

  • Sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta. Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä.

Lähteet: Ovenia Isännöinti, Kiinteistöalan Kustannus Oy, Suomen Kiinteistöliitto

Lue vinkkejä kuusen valintaan ja hoitoon https://www.kiinteistolehti.fi/kuusi-vinkkia-joulukuusen-valintaan-hoitoon/

Vinkkejä joulusiivoukseen ja jouluruokiin saat Marttojen nettisivuilta https://www.martat.fi/joulu/

Tee leikkimieliset Joulun henki – https://www.kiinteistolehti.fi/oletko-taloyhtiosi-joulun-henki-tee-testi/ ja

Millainen taloyhtiötonttu sinä olet? -testit https://www.kiinteistolehti.fi/millainen-taloyhtiotonttu-sina-olet/

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti