Joka päivä syttyy 4 asuntopaloa sähkölaitteen takia

Jokasyksyinen Paloturvallisuusviikko järjestetään 24.11.–1.12. Kodin vaaranpaikoista yleisimpiä ovat sähkölaitteet, joista syttyy päivittäin 4 tulipaloa sekä  liesi- ja kiuaspalot.

– Suurin osa kotien tulipaloista alkaa keittiön sähkölaitteista. Itse laitteet ovat yleensä turvallisia. Palot johtuvat laitteiden ohjeiden vastaisesta tai viallisen laitteen käytöstä, sanoo turvallisuusasiantuntija Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Suomessa syttyy keskimäärin 8 asuntopaloa joka päivä. Tulipaloissa kuolee noin 80 suomalaista vuodessa. Sekä asuntopalot että palokuolemat ovat olleet viime vuosina vähenemään päin, mutta paloturvallisuudessa on paljon vielä parannettavaa. Esimerkiksi palokuolemia Suomessa tapahtuu huomattavasti enemmän kuin Keski-Euroopan maissa.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 24.11. – 1.12.

  • 24.11. eri puolilla Suomea 358 paloasemalla järjestetään Päivä paloasemalla -tapahtuma. Koko perhe voi opetella paloturvallisuutta ihan kädestä pitäen.
  • Tee Palometri-testi, joka opastaa oman kodin paloturvallisuuden varmistamiseen ja siihen, kuinka tulipalon sattuessa toimitaan oikein.
  • Teemaviikko päättyy 1.12. Palovaroitinpäivään. Palovaroittimen paristojen kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti, vaikkapa kuukausittain. Vuonna 2016 vain 38 %:ssa asuinrakennusten tulipaloissa oli toimiva palovaroitin. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että kyselytutkimusten mukaan kaikissa kodeissa on riittävästi palovaroittimia. Palovaroitin kannattaa pitää kunnossa; silloin se havaitsee alkavan palon tehokkaasti.

Ehkäise kodin tulipalot – muista ainakin nämä:

  • Ole huolellinen lieden kanssa.
  • Reistailevat sähkölaitteet ovat aina paloriski.
  • Sähkölaitteet tarvitsevat valvontaa käynnissä ollessaan.
  • Sauna ei ole turvallinen paikka pyykin kuivattamiseen.

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana sisäministeriö, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto, Finanssiala, pelastuslaitokset, pelastusliitot, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Ehyt ry, Kirkkohallitus ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry. Paloturvallisuusviikon rahoittaa palosuojelurahasto, ja Päivä Paloasemalla -tapahtumien yritysyhteistyökumppanina on LähiTapiola.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

kiinteistöveron

15.8.2023

Muistithan maksaa kiinteistöveron?

Noin 1,9 miljoonalla kiinteistönomistajalla oli kiinteistöveron eräpäivä elokuun alussa. Heistä yli 300 000 on jättänyt veron maksamatta, kertoo Verohallinto. Myöhässä maksaessa täytyy muistaa myös veron viivästyskorko.

häiriöt taloyhtiössä

5.6.2023

Jatkuvaa häiriötä taloyhtiössä? Toimi näin

Kun joku asukas aiheuttaa taloyhtiössä pitkään jatkuvaa häiriötä, naapureiden tulee ilmoittaa asiasta taloyhtiölle. Vuokranantaja voi ilmoitusten perusteella irtisanoa vuokralaisen. Myös taloyhtiö voi antaa häiritsevää elämää viettävän asukkaan asunnosta hallintaanottovaroituksen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti