Joka neljäs talonomistaja voisi päästää lähetin eteiseen älylukolla

Yhteiskäyttöisten kesämökkien ja muun jakamistalouden yleistyessä, myös lukitustapojen pientaloissa odotetaan muuttuvan. Abloy Oy:n kysely kertoo, että suomalaiset ovat valmiita käyttämään älylukkoja kodeissa ja mökeissä.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jopa yli neljännes (28 %) suomalaisista pientaloasukkaista voisi harkita älylukon käyttöä kuljetuspalvelun päästämiseksi sisään kotinsa eteiseen lähetyksen jättämistä varten.

Aihe on ajankohtainen, sillä verkkokaupan voimakkaasti kasvaessa, suuri osa kotiin toimitettavista paketeista palautuu kuljetusyhtiön terminaaliin, kun toimitusosoitteessa ei ole ketään vastaanottamassa lähetystä.

”Suomalaiset ovat ilmiselvästi valmiita ottamaan uusia arkea helpottavia tapoja käyttöön. Avaimettomat lukot ovat olleet arkipäivää toimistokiinteistöissä jo pidempään, ja nyt parissa vuodessa olemme nähneet suurta kasvua myös pientaloille suunnattujen älylukkojen menekissä”, sanoo Yale-älykotiratkaisuista Suomessa vastaava Markus Niskanen Abloy Oy:stä.

Merkittävästi suurempi osa vastaajista, 77 %, voisi kuvitella tai ehkä kuvitella käyttävänsä älylukkoja, jossa ei ole avainta vaan kulkeminen tapahtuu esimerkiksi koodilla, tunnisteella tai matkapuhelimella.

”Perinteisellä ABLOY-lukolla ja -avaimella on vahva asema Suomessa. Yhä enemmän tiedostetaan, että Abloy on turvallisella lukkorungollaan helpottamassa arkea myös avaimettomissa Yale-älylukoissa”, Niskanen pohtii.

Vuoden sisällä 5 % pientaloasukkaista on hukannut kotiavaimensa, 3 % pysyvästi

Yleisimmät esineet, joita kannamme mukanamme tapaavat myös toisinaan kadota. Ylivoimaisesti yleisin hukattu esine on kyselyn mukaan kynä, jonka joka viides (20 %) vastaajista kertoi kadottaneensa viimeisen vuoden aikana. Toiseksi yleisimmin (16 %) hävitetään käsineitä.

Kotiavaimensa ilmoitti kadottaneensa pysyvästi 3 % pientaloasukkaista viimeisen vuoden aikana. 5 % kertoi ylipäänsä kadottaneensa kotiavaimen saman ajan sisällä, jolloin avain kuitenkin yleensä – 52 % tapauksista – lopulta löytyi. Tavallisimmin hukattu kotiavain löytyy kotoa (36 %) tai kotipihalta (8 %).

”Avaimen hukkaamisessa turhauttavimpia asioita on etsimiseen hukkaan mennyt aika ja mielipaha. Myös hetkellinen turvattomuuden tunne on epämieluisa – onhan kyse omasta yksityisestä kodista. Uskon, että tulevaisuudessa kotiavaimien etsimiseen hukattu aika vähenee avaimettomien älylukkojen myötä”, Niskanen pohtii.

Kotiavaimia annetaan myös muiden käyttöön, yleisimmin perheenjäsenille, eli lapsille (51 %), vanhemmille (20 %) ja sisaruksille (10 %). Joka kymmenes (10 %) on antanut avaimensa myös anopin tai apen mutta myös naapurin (10 %) käyttöön.

Avaimia hukatessa ja lainatessa on myös teetettävä uusia avaimia. Kotiavaimia nykyiseen kotiinsa ihmiset ilmoittavat teettäneensä yleisimmin 4–6 kappaletta (43 % vastaajista).

IKEA-professori Saara Taalas: älykodeissa voittajia ovat palvelut, jotka ratkaisevat arkemme haasteita

Ruotsalaisen Linné-yliopiston IKEA-professori Saara Taalas on tutkinut elämää kodeissa. ”Perinteisesti avain on kulkenut ihmisen kanssa sisään ja ulos. Nykyään äly ja tunnisteet kulkevat ihmisten mukana kodista ulos ja sisään. Uusista älypalveluista voittajia ovat ne, jotka ratkaisevat oikeita haasteitamme arjessa ja toimivat useita vuosia”.

”Digitaalisten lukkojen osalta kiinnostavaa on se, että hukkuneet avaimet ja kulkutunnisteet voidaan nopeasti, vaikka älypuhelimella poistaa järjestelmästä, ilman uudelleen sarjoitusta tai lukon vaihtoa”, Taalas jatkaa.

Taustaa tutkimusmenetelmistä

Tutkimusyhtiö YouGov Finlandin toteuttama, Abloy Oy:n tilaama kyselytutkimuksen tiedot kerättiin 6.–11.6.2018 web-kyselynä YouGovin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu noin 20 000 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluivat yli 25-vuotiaat suomalaiset, jotka asuvat omistamassaan omakoti-, pari- tai rivitalossa. Vastaajamäärä on 606. Kokonaistuloksissa (n=606) keskimääräinen luottamusväli on ±3,5 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.2.2022

Taloyhtiö voi joutua vastuuseen liukastumisesta tai lumen putoamisesta väärään paikkaan?

Kun talvella maa on liukas ja katoille kertyy lunta, taloyhtiöiden vastuu piha-alueidensa hoidosta korostuu. − Taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön ja rakennuksen turvallisuudesta, sanoo Suomen Kiinteistöliiton apulaislakimies Kristel Pynnönen Helsingin Sanomien haastattelussa. Vastuu perustuu muun muassa järjestyslakiin ja asunto-osakeyhtiölakiin.

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

täydennysrakentaminen

30.11.2022

Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuksia

Monella taloyhtiöllä on suuri piha-alue, ja kasvukeskuksissa kaivataan rakennettavaa maata. Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuden hyödyntää tyhjää tonttia. Helsingin Oulunkylässä As Oy Kivipadontie 6:n tontille nousee kaksitasoinen pysäköintitila sekä kaksi asuintaloa.

5.10.2022

Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Energiaa säästäessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Huolimattomuus ja luovat ratkaisut voivat johtaa onnettomuuksiin. Kotona kannattaa tarkistaa palovaroittimen toimivuus ja tehdä turvallisuuskävely perheen tai asuinkumppanien kanssa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti