Joka kolmas kylpyhuone käyttäjilleen riski

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n tekemien Asuntokaupan Kuntotarkastuksilla tehtyjen havaintojen perusteella voidaan todeta, että jopa 30 %:ssa omakotitaloissa kylpyhuoneet ovat uusimisen tarpeessa eli ovat tulleet teknisen käyttöikänsä päähän. Tämä tarkoittaa jopa reilua 345 000 pientaloa Suomessa.

Kaiken kaikkiaan 75 % rakennuksen rakenteista tai järjestelmistä tulee uusia rakennuksen eliniän aikana.

Tutkimuksen otanta käsittää lähes 10 000 omakotitaloa kautta maan.

Vanhat kylpyhuoneet terveydellinen haitta

Vanhat kylpyhuoneet ovat luonnollisesti käyttöikänsä päässä, sillä muovimatollisissa kylpyhuoneissa käyttöikä on 20 vuotta ja esimerkiksi kosteussulkusivelyllä ja laatoituksella toteutetussa märkätilassa se on vain 15 vuotta. Nykyaikaiset vedeneristeet ovat tulleet pakollisiksi vasta vuoden 1999 jälkeen, joten periaatteessa kaikki ennen vuotta 2000 rakennetut kylpyhuoneet ovat jo käyttöikänsä päässä.

– Tekninen käyttöikä perustuu käytössä oleviin tietoihin sekä kokemukseen rakenteen, rakennusosan, järjestelmän tai laitteen kestävyydestä ja on yleistävä (KH 90-00403). Tulee muistaa, että rakenteiden tekniset käyttöiät ovat suuntaa antavia ja, että korjaus- tai uusimistarve esimerkiksi huoltamattomuuden vuoksi voi tulla vastaan jo huomattavasti aikaisemmin. Tämä toimii myös päinvastoin, sillä huoltavalla toiminnalla voidaan hyvin pitkittää rakenteen käyttöä jopa vuosia, Raksystemsin kuntotarkastusosaston johtaja Kim Malmivaara selventää.

Käyttöikänsä päässä olevat kylpyhuoneet ovat riskialttiita aiheuttamaan sen käyttäjille terveydellistä haittaa ja lisäksi koko kiinteistölle rakenteellista ongelmaa. Vanhojen kylpyhuoneiden tyypillisimmät ongelmakohdat ovat laattanurkkasaumat sekä läpivientien liitokset. Nämä aiheuttavat kosteuden pääsyn rakenteisiin. Lisäksi vanhemmissa kohteissa märkätilojen ilmanvaihdossa sekä lattioiden kallistuksissa havaitaan usein puutteita.

Uusissa kylpyhuoneissa myös huomattavia korjaustarpeita

– Tarkastamistamme kohteista voidaan valitettavasti havaita myös se, että uusissa eli 2000- ja 2010-luvuilla rakennetuissa kylpyhuoneissa on todettu jopa reilussa 25 %:ssa uusimis- tai korjaustarpeita, Malmivaara jatkaa.

Vuonna 2000 ja sen jälkeen rakennetuissa kohteissa havaitut märkätilojen korjaustarpeet johtuvat pääasiallisesti rakennustyön toteutuksen huonosta laadusta johtuvista puutteista ja virheistä. Tyypillisimpiä ongelmakohtia ovat lattiakaivon ja vedeneristeen liitoksen puutteet, jotka mahdollistavat kosteuden pääsyn rakenteeseen. Lisäksi korjattavaa löytyy esimerkiksi lattioiden kallistuksista, ts. lattiakaadot on toteutettu vastoin suunnitelmia, jolloin vesi ei pääse poistumaan suunnitellusti lattiakaivoon.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

saunan kiuas

17.5.2022

Varo saunoja ja laajennettuja kylpyhuoneita

Kun ostaa asunnon, ei sitä halua heti alkaa remontoimaan. Siksi aiempien omistajien tekemät remontit kannattaa selvittää ennen kauppoja. Vuoden 2010 jälkeen tehdyt osakasremontit löytyvät isännöitsijäntodistuksesta.

muutostyöpalvelu

20.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Muutostyöpalvelun ABC

Taloyhtiön putkiremontti saattaa tuntua stressaavalta, mutta Laattapisteen muutostyöpalvelu helpottaa kaikkien remontin osapuolten arkea. Muutostyöpalvelun avulla persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelu ja toteuttaminen sujuvat vaivattomasti.

Laattapiste

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti