Jättiläisrotat Washingtonin riesana

Washington DC:n ydinkeskustassa asuva ei voi välttyä rotan kohtaamiselta. Se voi olla traumatisoiva tapahtuma, sillä paikallinen lajike on isorotta, Rattus norvegicus, kirjoittaa Yle nettisivuillaan.

Ravinteikkaassa ympäristössä isorotta venähtää nuorena jo 30-senttiseksi. Häntä voi olla yli 20 senttiä pitkä. Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen luuli isorottaa ensikohtaamisella koiraksi.

Viime vuoden marraskuuhun mennessä Washingtonin terveysviranomaisille tehtiin lähes 5 000 ilmoitusta rotista. Pahoja rottaongelmia on myös muissa suurissa kaupungeissa.

Suurin osa ilmoituksista oli vain ikäviä näköhavaintoja, mutta rotat myös purivat poikki johtoja ja vaurioittivat rakennusten perustuksia. Ääritapauksessa rotat olivat syöneet keittiöstä kaiken kuivamuonan ja vielä pöytäliinankin perheen loman aikana.

Washingtonissa ongelma johtuu pitkälti siitä, että jätteiden kierrätys ei ole ollut riittävää.

Rottaongelmaa ratkotaan useilla eri tavoilla

Kaupunki onkin tehostanut kierrätystä ja roskalaatikoiden sijoitteluun on kiinnitetty huomiota.Kadunkulmiin on sijoitettu pönttöjä, jotka ovat moderneja rotanloukkuja. Ne houkuttelevat lihavimmatkin yksilöt koloistaan myrkylliselle aterialle.

Uusin myrkky on nestemäisestä hiilidioksidista puristettu keinojää. Se tukkii rotankolon ja tukehduttaa kolon suojissa olevat rotat.

Kissat on myös otettu rottataistelun aseiksi. Paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen välittämät niin sanotut blue collar- eli sinikauluskissat ovat nykyisin kysyttyjä adoptioeläimiä. Ne ovat huostaan otettuja kissoja, jotka eivät sovellu perheen lemmikeiksi eivätkä ylipäätään viihdy ihmisten kanssa. Väliaikaismajoituksessa niiden taitoja on hiottu palkitsemalla hyvin tehdystä työstä.

Adoptiosopimuksessa huoltaja sitoutuu järjestämään sinikauluskissalle majoituksen eli lämpimän kopin, ruokaa ja muuta perushoitoa. Vastalahjaksi kissa tappaa rotat koko korttelista.

Lue alkuperäinen juttu Ylen nettisivuilta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

17.6.2022

Hallitus rajoittaisi taloyhtiölainoja, tavoitteena hillitä velkaantumista

Uudiskohteiden taloyhtiölainat tulee vastaisuudessa maksaa takaisin enintään 30 vuodessa, mikäli hallituksen esitys hyväksytään. Taloyhtiölainat voisivat olla enintään 60 prosenttia myytävien asuntojen velattomasta hinnasta. Hallituksen esityksen mukaan uudiskohteiden taloyhtiölainoissa ei voisi olla lyhennysvapaata ensimmäisinä viitenä vuotena rakennuksen valmistumisesta.

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti