Jatkossa taloyhtiö puhdistaa hajulukkosi

Hajulukon puhdistaminen saattaa olla monelle hankalaa. Kuva: Mika Petäjä/Kiinteistöalan Kustannus Oy

Taloyhtiön kunnossapitovastuiden tulkintoihin on tullut muutoksia. Keskeisimmät muutokset koskevat ilmanvaihdon suodattimia ja pesualtaiden hajulukkoja. Näiden osalta vastuuta on siirretty yhtiölle.

– Vastuunjakotaulukot on uusittu, koska Kiinteistöliitto on halunnut laajentaa Vastuunjakotaulukkoa kattamaan tuoretta teknistä kehitystä rakennuskannassamme. Samassa yhteydessä on ollut järkevä tehdä tiettyjen kunnossapitovastuiden osalta tarkastuksia. Lisäksi Vastuunjakotaulukkoon on lisätty tuhoeläimet ja niiden hävittämisvastuut, kertoo Suomen Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen yhtiön toimesta on järkevää, koska ilmanvaihtojärjestelmä on yhtiön vastuulla oleva perusjärjestelmä, joka ei täysin toimi, mikäli suodattimet ovat likaisia.

– Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa olennaisesti asumisterveysolosuhteisiin. Mikäli vaihtaminen jätetään osakkaiden vastuulle, vaihto saattaa jäädä tekemättä, koska monet osakkaat tai heidän vuokralaisensa eivät käytännössä osaa tai viitsi vaihtaa suodattimia itse, Hupli toteaa.

Ohjeistusta osakkaille ja asukkaille

Vastuunjakotaulukot sisältävät myös käytännön ohjeistusta osakkaille tiettyjen huoneiston hoitotoimien suorittamisesta.

– Esimerkiksi  jos lavuaari vetää heikosti, osakkaan kannattaa esitoimena yrittää puhdistaa hajulukko viemärinavausaineella, ja ellei tässä onnistuta, kutsua huoltoyhtiö avaamaan tukos, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies, VT Mia Pujals.

Hajulukon puhdistamisvastuun siirtäminen yhtiölle on järkevää seuraavista syistä: Lavuaarin tukkeutuminen johtaa pahimmassa tapauksessa ylivuotoon ja vesivahinkoon. Hajulukon puhdistaminen aika ajoin on siksi tärkeää.

– Toimenpide on, hajulukon mallista riippuen, monille asukkaille hankala ja työkaluja vaativa, jolloin puhdistaminen saattaa jäädä tekemättä. Myös virheellisesti takaisin paikoilleen kootun hajulukon tiivisteet ja liitännät voivat jäädä vuotamaan, mikä myös johtaa vesivahinkoon. Näiden riskien torjumiseksi on perusteltua, että yhtiö huolehtii myös hajulukon puhdistamisesta osana yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvaa vesi- ja viemärijohtojärjestelmää, Pujals huomauttaa.

Myös tuhoeläimet otettu nyt huomioon Taloyhtiön vastuunjakotaulukoissa

Erilaiset tuhoeläimet, kuten vaikkapa luteet, ovat lisääntyneet suomalaisessa rakennuskannassa. Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole nimenomaisesti säädetty tuholaisten torjuntaan liittyvistä vastuista. Taloyhtiön vastuunjakotaulukoissa on nyt otettu kantaa vastuuseen tuholaisten torjunnasta.

Asukkaat ja osakkaat eivät tiedä kunnossapitovastuitaan

Kunnossapitovastuut aiheuttavat taloyhtiöissä paljon väärinkäsityksiä ja riitoja, joiden selvittely työllistää hallitusta ja isännöitsijää.

– Monet osakkaat eivät yksinkertaisesti tiedä omaa vastuutaan huoneiston kunnossapidosta, koska he eivät ole saaneet viestiä tai ovat sen unohtaneet, sanoo liiketoimintajohtaja Maria Kangasluoma Kiinteistömedia Oy:stä.

TUTUSTU KIINTEISTÖMEDIAN TUOTTEISIIN

13 kommenttia

 • Kari Reply

  1.3.2019 at 12:17

  Tähän ollaan menossa että valtaosa ihmisistä ei enää selviä entisistä perusasioista itse. Suodattimien vaihtoon on käyttöohjeissa selkeät ohjeet olemassa eli ei ole ylivoimainen homma. Sitten oma lukunsa on nämä viemärin avausaineet, joita ei pitäisi ikinään käyttää. On semmoisia myrkkyjä ja kuormittavat ympäristöä monella tavalla. Halulukon aukaisukaan ei ole hankalaa ja ohjeita löytyy netistäkin ihan virallisilla sivuilla niitä tarvitseville. Kaikki kun sälytetään taloyhtiön vastuulle niin kulut nousee ihan kivasti kun huoltoyhtiöt laskuttaa raskaamman kanssa jos ei erikseeen ole kiinteitä hintoja korjauksille.

 • Isännöitsijä IAT Reply

  5.3.2019 at 13:03

  Voisikohan Kiinteistöliiton juristit viitata, missä on säädetty, että Kiinteistöliitto päättää vuosittain vastuunjaon muutoksista tai kulloisestakin tulkinnasta. Käsittääkseni Kiinteistöliitto on yhdistys, jolla ei ole lainsäädäntövaltaa tai asetuksenanto-oikeutta. Myöskään lakien ja asetusten tulkinnat eivät käsittääkseni kuulu Kiintesitöliiton oikeuksiin vaan viime kädessä tulkinnan tekee oikeuslaitos.

  Aikanaan kun uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli, oli käsitys, että taloyhtiön pitää vastuunjaon muutoksista päättää ja jos referoidaan esim. Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukkoon, on päätettävä mm. versio, mitä noudatetaan. Tuolloin tulkinta oli, että tätä päätösvaltaa ei voida siirtää esim. kyseisen julkaisun kustantajalle viittaamalla vain esim. uusimpaan versioon.

 • paavo houni Reply

  10.3.2019 at 14:58

  Ei tämä näin mene. Ei näitä asioita tulkita miten ja milloin sattuu. Sitten oma lukunsa on vielä kunnossapitovastuun ohella KUSTANNUSVASTUU ! Tarkastuksia tekevä tekninen isännöitsijä käy vilkaisemassa huoneostoa ja laskuttaa käynnistään suuriakin summia, MUTTA EI VASTAA MISTÄÄN. Näin ovat kiinteistöliiton juristitkin todenneet.

 • Jäsen Reply

  10.3.2019 at 15:44

  Olen myös ihmetellyt tätä kiinteistöliiton kommentointia. Paras esimerkki lienee tämä parveke grillaaminen. Monesti parvekkeet ovat varapoistumisteitä ja paloviranomaiset ovat kieltäneet säilyttämästä esim kaasupulloja varapoistumisteiden läheisyydessä. Silti kiinteistöiitto kehottaa vaatoin sääntöjä grillaamaan parvekkeilla.

 • Käsittämätöntä tiedotusta Reply

  18.3.2019 at 16:12

  Kertokaa lakipykälä, jolla Kiinteistöliitto siirtää vastuun. Vastuun siirto vaatii yhtiöjärjestyksen muutoksen! Se ei ole lain tulkintakysymyskään, vaan ainoastaan kertoo lakimiesten osaamattomuudesta tiedottaa näin!

 • Vanhus Reply

  20.3.2019 at 18:34

  Hajulukon puhdistamisvastuun siirtäminen yhtiölle on järkevää seuraavista syistä: Lavuaarin tukkeutuminen johtaa pahimmassa tapauksessa ylivuotoon ja vesivahinkoon. Hajulukon puhdistaminen aika ajoin on siksi tärkeää.

  “”Toimenpide on, hajulukon mallista riippuen, monille asukkaille hankala ja työkaluja vaativa, jolloin puhdistaminen saattaa jäädä tekemättä. Myös virheellisesti takaisin paikoilleen kootun hajulukon tiivisteet ja liitännät voivat jäädä vuotamaan, mikä myös johtaa vesivahinkoon. Näiden riskien torjumiseksi on perusteltua, että yhtiö huolehtii myös hajulukon puhdistamisesta osana yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvaa vesi- ja viemärijohtojärjestelmää, Pujals huomauttaa””

  Surullista että nykyajan asukkaat ovat niin kädettömiä että moinen pieni toimenpide ei onnistu. Jos taloyhtiön huoltofirma tekee ko toimenpiteen niin asukkaan olisi itse se maksettava. Se on minun mielipide. Itse yli 70 vuotiaana edelleen huolehdin taloyhtiömme pienistä käytännön asioista. Esim lumitöistä alueilla joita yhtiön kiinteistöhuolto ei tee, jäteastioitten ympäristöstä, ruohonleikkusta yhteisiltä alueilta yms toiminnoista jotka eivät vaadi viranomaislupia. Kyllä ottaa joskus päähän mutta teen sen kuitenkin että taloyhtiössä jotkut asiat toimisivat.

  • seppojaakko Reply

   1.10.2019 at 15:51

   Normaali ihminen ei päästä vettä lavuaariin joka ei vedä.Se ,että esim.keittiössä lavuaari ei vedä johtuu siitä ,että putki enne vesilukkoa on tukossa .

 • SL Reply

  22.3.2019 at 00:05

  Kiinteistöliitto lienee joltakin osin taloyhtiöiden edunvalvojaroolissa. Pesualtaiden hajulukkojen puhdistamisen siirtämiseen vastuunjaossa yhtiölle olisi mielenkiintoista saada tarkemmat ja laajemmat perustelut ja myös käytännön teknistä puolta edustavien näkemykset. Nyt perustelujen hieman vielä “ontuessa” on herätetty eipäs-juupas-keskustelu asunto-osakeyhtiöiden hallinnossa ja muissa foorumeissa, kuten täälläkin. Yksittäiset tapaukset ja kokemukset ovat hyvin erilaisia kohteen iästä ja talotekniikasta riippuen.

  Pyydän Kiinteistöliittoa sen itsensä takia hankkimaan jäsentensä luottamuksen kunnollisella ja perusteellisella tiedottamisella tästä asiasta.

 • Kalis asuminen Reply

  26.3.2019 at 08:47

  Kiinteistöliitto on lipunut tehtävästä osakeenomistaja näkökulmasta.Sijotajat ja isännöintiä kuulaan heidän etuja ajetaan.Useinmiten se joka osakeen on ostanut asumista varten ei sijotus kohteeksi ei saa tukea haastavissa tilanteissa.Näinhän tämä ei pitäis mennä kiinteistöliito ei ole osakaiden edunvalvoja.

 • Kuka kenen asialla? Reply

  1.4.2019 at 18:16

  Olen samaa mieltä. Kiinteistöliitossa tietyt tahot ovat saaneet ajaa jo vuodesta 1992 omaa linjaansa. 2010 lailla tehtiin varsinainen uusjako vastuun / kustannusten jaossa. Pienissä yhtiöissä tuli ongelmia.
  Kestääköhän nämä päivänvaloa? Osakeyhtiölaki ja perustuslaki. Kuka tutkisi?

 • Anna Hakkarainen Reply

  31.7.2019 at 20:18

  Puhdistin pariviikkoa sitten ,pesuhuoneen lavuaarin alla olevan hajulukon.Ihan hyvin onnistui avaaminen ja puhdistus,mutta paikalleen saaminen kesti parituntia,ennenkuin tuli vesitiivis. Olen 82v
  Nyt arveluttaa avata tiskialtaan hajulukkoa,miten mummiraappanan onni jatkuisikaan ??

 • seppojaakko Reply

  1.10.2019 at 15:34

  Hajulukko on helpoiten puhdistettava.MUUTEN .Hajulukko on yleensä puhdas.Tukos muualla.

 • Fano Reply

  8.11.2019 at 12:05

  Minä en osakkaana halua, että yhtiö asentaa kotioveeni iloqin, jonka avaimella sitten pääsee myös kellareihin jne. Minä haluan vastata itse oveni lukituksesta. Emännän avain on syytä pitää omanaan, sillä jos kotiavaimen hukkaa (sehän kulkee aina ulkona mukana) pääsee hukatulla avaimella tiloihin, joihin ei pitäisi päästä, ja vahingosta vastaa ? ? ? kukas muu kuin avaimensa hukannut. Lokista selviää, kenen avaimella on tiloihin tultu. Emännän avainta ei ole mitään syytä kuljettaa jatkuvasti mukana, joten riski sen hukkaamiseen on pienempi. Lisäksi moni haluaisi oveensa kahvallisen lukon. Kohtuuttoman kalliit lukitusjärjestelmät pakko-ostatetaan osakkailla. Tätäkin pitäisi osakkaiden pohtia, että missä määrin haluavat olla yhä tiukkenevassa isännöinti- ja muun bisneksen talutusnuorassa.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti