Jätkäsaaren ekologiseen Airut-kortteliin ensimmäinen rakennuslupa

Jätkäsaaren Airut-korttelin ensimmäinen kohde, kahdeksankerroksinen asuinrakennus, sai tänään rakennusluvan.  Rakennukseen tulee 55 Hitas-asuntoa. Kohteen energiatehokkuusluokka on B, joka saavutetaan vain harvoin. Asumisen lisäksi Airut-kortteliin on tulossa yhteisöllistä ja ekologista elämäntapaa tukevia tiloja ja palveluita.

Airut-korttelin kadunpuoleiset muuratut julkisivut ovat hillityn harmaan väriset, koska Välimerenkadun puolella vastapäiset rakennukset ovat jo melko värikkäitä. Pihan puolella polveilevat värikkäät julkisivut ”imaisevat” värimaailmansa Hyväntoivonpuiston vihreistä ja keltaisista sävyistä.

Airut-korttelin arkkitehtuurille omaleimainen sahalaitainen kattolinja mahdollistaa aurinkopaneelien asentamisen katoille. Oma sähköntuotanto kohottaa rakennusluvan saaneen kohteen kerrostaloille harvinaiseen B-energiatehokkuusluokkaan.  Asuinhuoneistoihin asennetaan myös monipuolinen automaatiojärjestelmä, joka mahdollistaa asukkaille energiaa säästävän elämäntyylin.

Suunnittelussa on tutkittu tarkkaan julkisen, puolijulkisen ja yksityisen tilan jakoa. Asukkaiden oleskelu- ja leikkipihat sijoittuvat toiseen kerrokseen liike- ja yhteistilojen päälle. Keskelle korttelia katutasoon sijoittuva puolijulkinen piha mahdollistaa kevyen liikenteen kulun korttelin läpi. Pihalta pääsee myös katutason liiketiloihin.

Helsingin kaupunki järjesti Sitran kanssa kansainvälisen kestävän rakentamisen suunnittelukilpailun Airut-korttelista vuonna 2009. Kilpailun voitti kansainvälisesti arvostettu berliiniläinen Sauerbruch Hutton -suunnittelutoimisto osana monialaista suunnittelutiimiä. SRV Rakennus Oy ja VVO Asunnot Oy toteuttavat korttelin kuusi kerrostaloa.

Helsingin rakennuslautakunta myönsi rakennusluvan 11.11. Lautakunnan kokouksessa myönnettiin lupa yhteensä 216 uuden asunnon rakentamiselle Helsinkiin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.3.2022

Myyjälle asuntokaupasta 80.000 euron lasku, vaikka ei tehnyt mitään väärin

Helsingin Sanomat: Turun ydinkeskustassa sijaitseva huoneisto vaihtoi omistajaa vuonna 2017 noin 90 000 eurolla. Nyt myyjä joutuu palauttamaan myyntihinnasta 50 000 euroa korkoineen ja maksamaan oikeudenkäyntikuluja 30 000 euroa. HS kertoo, että taustalla on erikoinen riita, joka aiheutui viranomaisten rekistereissä olevista vääristä tiedoista.

12.1.2022

Kaupallinen yhteistyö

30 kilometriä saumaa Jätkäsaaressa

Helsingin Jätkäsaareen rakentuu kolmen kerrostalon kokonaisuus, jossa saumattavaa riittää peräti 30 kilometrin verran. Rakennusten korkeus ja sijainti meren äärellä ovat tuoneet haasteensa urakkaan, mutta Saumalaakson kokeneita saumareita se ei ole hätkähdyttänyt. Nimellä Projektet Isabella kulkeva hanke valmistuu jouluna.

Saumalaakso

23.3.2022

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus mahdollistaisi alle 30-neliöisen pihasaunan tai varaston rakentamisen ilman lupaa

Hallitus on sopinut maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta. Eduskuntaan viedään syksyllä esitys, jolla nykyiset rakentamisen pykälät kumotaan ja lakiin lisätään säännökset alueidenkäytön digitaalisuudesta. Uusi laki määrittää seuraavat vuosikymmenet, miten Suomessa rakennetaan ja miten alueidemme käyttöä suunnitellaan.

26.4.2022

Ennen remonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää tarvittavat luvat

TM Rakennusmaailma: Yleisesti ottaen rakennuslupaa tarvitaan, jos tehdään uusi rakennus tai peruskorjaus. Rakennuksen laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos vaatii aina luvan. Myös kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti