Järkevillä valaistusuudistuksilla jopa puolen miljoonan euron vuosisäästöt

Energiatehokas valaistusratkaisu ja hyvä valaistuksen ohjaus voi tuoda jopa 90 prosentin säästön valaistuskuluihin kunnissa ja yrityksissä. Kokonaiskustannuksiltaan edullisimman vaihtoehdon paljastaa investointivaiheessa toteutettu elinkaarikustannusten vertailu.

Elinkaarikustannusten vertailu ei ole käytännössä aina helppoa, kun tarjouksia ja valaistusratkaisuja pyydetään useilta eri toimittajilta.

– Tilaajien kannattaa olla tarjouksia vertaillessa tarkkana ja vaatia läpinäkyvyyttä laskelmilta, ettei taustalaskelmilla pelata ja saada oman yrityksen ratkaisu näyttämään edullisimmalta, sanoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. Lisäksi vertailtavien ratkaisujen on oltava valaistuksen laadullisten ominaisuuksien osalta yhteneviä.

Motivalta työkalu läpinäkyvään elinkaarikustannusten vertailuun

Motiva on tuottanut yhteistyössä valaistusalan toimijoiden kanssa avoimesti käytettävissä olevan, maksuttoman VALTTI-elinkaarikustannuslaskurin, joka mahdollistaa valaistustarjousten läpinäkyvän vertailun. Vertailussa huomioidaan yhtenevästi keskeiset valaistuksen laatuun liittyvät tekijät. Työkalu toimiikin parhaiten suunnittelijoiden ja hankkijoiden apuna siinä vaiheessa, kun alustava suunnittelu on tehty ja ollaan tarjousten kilpailutusvaiheessa.

Laadukas ja energiatehokas valaistus syntyy valaistuksen käyttäjien tarpeet huomioimalla ja kohdentamalla valaistusta sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

– Suunnitteluvaiheessa kannattaa myös selvittää, minkälaista ohjausjärjestelmää tarvitaan, jotta valaistus on päällä vain tarvittaessa ja esimerkiksi päivänvalo saadaan hyödynnettyä tiloissa optimaalisesti, Päivi Suur-Uski muistuttaa.

Valaistuksen elinkaarilaskurin käyttö ei ole ihan helppoa ja vaatii perehtymistä, sillä kustannuksiin vaikuttaa moni tekijä. Motiva kouluttaa niin suunnittelijoita kuin tilaajia laskurin käyttöön. Seuraavan kerran koulutusta on tarjolla Tampereella järjestettävän valaistusseminaarin yhteydessä 16.11.2017.

Jyväskylän kaupunki säästää katuvalaistuksessa puoli miljoonaa euroa joka vuosi

Jyväskylän kaupungin ulkovalaistuksen sähkön kokonaiskulutus on vähentynyt 12 % vuodesta 2008 siitä huolimatta, että kunnan koko on kasvanut ja asukasluku kuntaliitosten myötä lisääntynyt yli 50 000:lla. Rahassa tämä tarkoittaa yli puolen miljoonan euron säästöjä vuosittain katuvalaistuksen sähkönkulutuksessa. Lisäksi kunnossapitokustannuksista on tullut noin 150 000 euron vuosittainen säästö, joka on voitu käyttää edelleen energiatehottomien valaisimien korjausinvestointeihin.

– Valaistuksen osuus energiatehokkuussopimusten säästötavoitteiden aikaansaamisessa on Jyväskylässä ollut merkittävä ja olemme saaneet samalla suuren korjausvelkakohteen kuntoon, kertoo vastaava katumestari Jukka Piispanen Jyväskylän kaupungilta.

Puolet säästöistä on saatu aikaan elohopeahöyrylamppujen vaihtamisella energiatehokkaampiin ja toinen puoli säästöistä syntyy valaistuksen ohjauksella ja valojen hallitulla sammuttamisella yöajaksi. Jukka Piispanen muistuttaa, että valaistuksen ohjausjärjestelmä ei yksistään säästä mitään.

– Tarvitaan yhteisiä päätöksiä siitä, milloin ja missä tilanteissa esimerkiksi katuvalaistusta voidaan himmentää tai sammuttaa, Piispanen toteaa. Nykyaikainen ohjausjärjestelmä antaa kuitenkin mahdollisuuden valaistuksen käyttötuntien vähentämiseen hallitusti.

Lue lisää valaistuksesta

VALTTI-Laskuri

Päivitä valaistusratkaisut ajan tasalle –seminaari 16.11.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.1.2023

Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

harmaan talouden torjunta

5.5.2023

Harmaan talouden torjunta huomioitava rakennusurakoissa

Taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa huomioon harmaan talouden torjunta hankkiessaan palveluja ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Hallituksen kannattaa palkata ulkopuolinen projektijohtaja valvomaan urakoitsijan valintaa.

kaunis kerrostalo

31.10.2023

Kaunis kerrostalo maalla paljastui painajaiseksi

Kaunis kerrostalo maaseudun rauhassa kaukana kaupungin hälinästä voi kuulostaa unelmalta, mutta osoittautua painajaiseksi, jos talonpito on ollut retuperällä. Ostajan kannattaakin tutustua talon papereihin etukäteen eikä antaa halvan hinnan sokaista itseään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti