Järjestöt: Asuinrakennusten energia-avustusta jatkettava

asuinrakennusten energia-avustus

Asuinrakennusten energiatehokkuuskorjaukset ovat pääsemässä hyvään vauhtiin. Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä ei kuitenkaan ole varattu määrärahoja asuinrakennusten energia-avustuksille.

Esityksen mukaan asunto-osakeyhtiöille tarkoitetut energia- ja latausinfra-avustukset päättyvät tänä vuonna. Kiinteistöalan järjestöt arvostelevat päätöstä.

Suomen Kiinteistöliitto ja Talotekniikkaliitto muistuttavat, että asuinrakennusten korjaustarve on yhdeksän miljardia euroa ja tarve kasvaa edelleen rakennuskannan ikääntyessä. Järjestöjen mielestä avustusten myöntämistä tulisi jatkaa riittävän suurella määrärahalla myös tulevana vuonna.

Mikäli asunto-osakeyhtiöille myönnettävien avustuksien määrää vähennetään, jäljelle jäävät avustukset tulisi Kiinteistöliiton mukaan suunnata peruskorjausten suunnitteluun.

Talotekniikkaliitto muistuttaa, että energia-avustus on vauhdittanut erityisesti lämpöpumppujen ja lämmöntalteenottojärjestelmien asentamista sekä öljylämmityksestä luopumista.

Hankkeissa, joissa luovuttiin kiinteistökohtaisesta öljylämmityksestä rakenteellisten parannusten lisäksi, kerrostalojen päästöt vähenivät 85 prosenttia.

– Asuinrakennusten energia-avustuksen ja sähköautojen latauspaikka-avustuksen jatkaminen olisi hallitukselta luonteva tapa tukea rakentamisalaa haastavassa suhdannetilanteessa. Rakennusten energiatehokkuutta parantamalla Suomi myös valmistautuisi tuleviin Euroopan unionin energiatehokkuusdirektiivin tiukennuksiin taloyhtiöille, sanoo Talotekniikkaliiton varatoimitusjohtaja Marko Utriainen.

Taloyhtiöillä kiire hyödyntää jäljellä olevia tukia

Isännöintiliitto kannustaakin taloyhtiöitä hyödyntämään avustuksia vielä kuluvan vuoden puolella. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlla on tälle vuodelle jäljellä vielä noin kymmenen miljoonaa euroa energia- ja kaukolämpöavustuksiin.

Avustuksen saadakseen taloyhtiön on ehdittävä saada ARAn päätös hakemukselleen vielä vuoden 2023 puolella. Vaikka tämän vuoden avustusmäärärahoja jäisi jakamatta, ne eivät ole siirtymässä ensi vuodelle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

energiatehokkuusdirektiivi

15.5.2023

EU:n vaatimuksiin energiatehokkuudesta odotetaan lievennyksiä

Euroopan parlamentin julkistama kanta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitykseen on nostattanut pelkoja kiinteistöjen arvonkehityksestä ja tulevista pakkoremonteista. Parlamentin näkemyksen odotetaan kuitenkin vielä lieventyvän.

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti