Isot taloyhtiöt kirivät kesällä osakeluetteloiden siirroissa

suuret taloyhtiöt osakeluetteloiden siirto

Taloyhtiöillä on vielä muutamia kuukausia aikaa siirtää osakeluettelonsa maksutta Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Heinäkuun loppuun mennessä noin 35 prosenttia taloyhtiöistä on tehnyt siirron, kun kesäkuun alussa luku oli noin 25 prosenttia, kertoo Maanmittauslaitos.

Vuoden loppuun mennessä kaikkien ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa. Osakeluettelon siirrosta ei peritä maksua silloin, kun se tehdään määräajassa. Tämän jälkeen siirrosta tulee maksullista.

– Kesän aikana varsinkin suuret, yli kymmenen osakeryhmän taloyhtiöt ovat tiivistäneet vauhtiaan osakeluetteloiden siirroissa. Alkuvuodesta tilanne oli päinvastainen, kun pienet taloyhtiöt olivat aktiivisimpia, kertoo palvelupäällikkö Suvi Väärälä Maanmittauslaitoksesta.

Suurissa maakunnissa kolmasosa taloyhtiöistä oli heinäkuun loppuun mennessä huoneistotietojärjestelmässä: Pirkanmaalla 35,3 prosenttia, Varsinais-Suomessa 34,6 prosenttia ja Uudellamaalla 33,3 prosenttia. Etelä-Savossa osakeluettelon on siirtänyt jo puolet (51,4 prosenttia) taloyhtiöistä.

Osakkeenomistajalla ei kiirettä sähköistää osakekirjaansa

Yksittäisellä osakkeenomistajalla on 10 vuotta aikaa sähköistää oman asuntonsa tai autopaikkansa osakekirja sen jälkeen, kun taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä on vienyt taloyhtiön osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään.

Asuntokauppatilanteessa uuden omistajan on haettava omistuksensa rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa luovutuskirjan allekirjoituksesta. Omistaja ei saa itse mitätöidä tai tuhota osakekirjaa.

– Yksittäisten osakekirjojen sähköistämisellä ei ole kiirettä. Tärkeintä on, että taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa vuoden loppuun mennessä, sanoo Väärälä.

Jos omistuksen rekisteröinti on huoneiston omistajalle ajankohtaista, omistuksen rekisteröintiin tarvittava lomake kannattaa täyttää kotona ennen yhteydenottoa Maanmittauslaitokseen. Lomake löytyy täältä

Lue lisää: Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

20.4.2023

Taloyhtiöt voivat nyt hakea sähköavustusta

Sähkölämmitteiset taloyhtiöt voivat 17. huhtikuuta 2023 alkaen hakea sähköavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Avustusta voi saada niiltä kuukausilta, kun taloyhtiöllä on käytössä pörssisähkösopimus tai jos sähkön myyntihinta on yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

19.6.2023

Asunto kesän tyhjänä? Ennakoi ja vältä ikävät yllätykset

Asunto jää usein kesällä tyhjäksi pitkiksi ajoiksi kerrallaan, kun asukkaat lähtevät pitkälle lomamatkalle tai mökille. Sekä omistusasujien että vuokralla asuvien täytyy pitää huolta asunnosta myös poissaolon aikana, minkä takia muutama asia kannattaa tarkistaa ennen lomalle lähtöä.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti