Isännöintiliitto tutki: taloyhtiön putkiremontti osataan nyt ostaa oikein

Putkiremonttien keskihinnat ovat laskeneet. Korjausten laajuus ja toteutustavat osataan valita entistä tarkemmin taloyhtiön tarpeiden mukaan. Tämä käy ilmi Isännöintiliiton tuoreesta Putkiremonttibarometrista. Mutta miksi pääkaupunkiseudun asunnonomistaja maksaa remontista lähes kaksinkertaisesti muuhun maahan verrattuna?

Taloyhtiöiden putkiremonttien keskihinnat ovat laskeneet, ja eri menetelmien yhdistely lisääntyy. Yleensä putkiremontissa vaihdetaan käyttövesijohdot, mutta yhä useammin viemärit korjataan osittain uusimalla ja osittain sukittamalla tai ruiskuvalamalla sisäpuolelta.

Eri menetelmien yhdistelmillä tehtyjen putkiremonttien mediaanihinta pääkaupunkiseudulla on 500 ja muualla maassa 265 euroa vastikeneliöltä. Hinta on laskenut pk-seudulla 17 prosenttia ja muualla maassa 9 prosenttia edellisestä Putkiremonttibarometrista, joka tehtiin kesällä 2013.

Yli puolta putkiremonttihankkeista suunnitellaan vähintään 13 kuukautta ennen varsinaisen remontin alkamista. Isännöitsijöiden mukaan suunnittelutyön ja tarjousten laatu on parantunut. Urakan hinnoittelu pitää hyvin valtaosassa putkiremonteista.

– Jos ennen putkiremontti tehtiin periaatteella ”perinteinen on aina perinteinen”, nyt korjausten laajuus ja toteutustavat osataan valita entistä tarkemmin taloyhtiön tarpeiden mukaan, sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Hintoja laskee myös urakoitsijoiden kiristynyt kilpailu.

– Yrityksiä on entistä enemmän, ja ne kilpailevat hiljentyneen uudisrakentamisen puolelta tulevien resurssien kanssa, kertoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen.

Laajimmat saneeraukset pääkaupunkiseudulla

Niin sanotun perinteisen putkiremontin mediaanihinta on pääkaupunkiseudulla 700 euroa ja muualla maassa 400 euroa vastikeneliötä kohden. Perinteisten remonttien muun maan keskihinta on laskenut, noin 5 prosenttia.

Perinteiseksi kutsutaan putkiremonttia, jossa vaihdetaan sekä käyttövesi- että viemäriputket uusiin ja käytännössä aina uusitaan myös kylpyhuoneet vesieristeineen ja laattoineen.

Suurin osa maantieteellisestä hintaerosta selittyy remonttien eroilla. Pääkaupunkiseudulla saneerattavat rakennukset ovat vanhempia ja putkiremonttien yhteydessä parannetaan selvästi useammin muutakin, kuten sähkö-, tietoliikenne- ja ilmanvaihtojärjestelmiä.

Isännöintiliitto selvitti Putkiremonttibarometri 2014 -tutkimuksessaan isännöitsijöiden kokemuksia 205 vuosina 2012-2014 valmistuneesta putkiremontista. Valtakunnallista tutkimusta toteuttamassa oli Isännöintiliiton lisäksi edustava joukko Suomen keskeisiä putkiremonttialan toimijoita:

  • Consti Talotekniikka Oy
  • LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
  • NewLiner Oy
  • Picote Oy ltd.
  • Pipe-Modul Oy
  • Prolinesystems Relining Oy
  • Suomen Putkisto Palvelu Oy

Tutkimusraporttiin voi tutustua täällä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

5.11.2019

Tutkimus: Joka neljäs taloyhtiön osakas tuntee oman taloyhtiönsä talouden heikosti

Suurin osa suomalaisten taloyhtiöiden osakkaista kokee tuntevansa oman taloyhtiönsä taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin. Joka neljäs (23 %) osakkaista ei kuitenkaan tiedä, onko omalla taloyhtiöllä lainaa tai mitkä ovat oman taloyhtiön suurimmat menoerät. Tiedot selviävät Realia Isännöinnin IRO Researchillä teettämästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

13.10.2014

Taloyhtiön putkiremontti voidaan tehdä monella tavalla

Putkiremonttia tehdään vuosittain lukuisissa taloyhtiöissä. Silti putkiremontti on monelle asunnonomistajalle peikko – sitä pelätään ja siitä liikkuu paljon harhaluuloja. Juuri ilmestynyt Jokaisen putkiremonttiopas (Kiinteistöalan Kustannus Oy) kannustaa taloyhtiön osakkaita ottamaan selvää remonttivaihtoehdoista sekä niiden eroista ja kustannuksista.

14.6.2017

Putkiremontti

Putkiremontti on taloyhtiön merkittävin korjaushanke, jossa tarvitaan asiantuntemusta ja toimivaa yhteistyötä. Kun puhutaan putkiremontista, sillä voidaan tarkoittaa hyvin erilaisia korjaushankkeita. Taloyhtiössä voidaan toteuttaa kokonaisvaltainen putkiremontti tai uusia vain osa putkistoista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti