Isännöintiliitto tutki: taloyhtiön putkiremontti osataan nyt ostaa oikein

Putkiremonttien keskihinnat ovat laskeneet. Korjausten laajuus ja toteutustavat osataan valita entistä tarkemmin taloyhtiön tarpeiden mukaan. Tämä käy ilmi Isännöintiliiton tuoreesta Putkiremonttibarometrista. Mutta miksi pääkaupunkiseudun asunnonomistaja maksaa remontista lähes kaksinkertaisesti muuhun maahan verrattuna?

Taloyhtiöiden putkiremonttien keskihinnat ovat laskeneet, ja eri menetelmien yhdistely lisääntyy. Yleensä putkiremontissa vaihdetaan käyttövesijohdot, mutta yhä useammin viemärit korjataan osittain uusimalla ja osittain sukittamalla tai ruiskuvalamalla sisäpuolelta.

Eri menetelmien yhdistelmillä tehtyjen putkiremonttien mediaanihinta pääkaupunkiseudulla on 500 ja muualla maassa 265 euroa vastikeneliöltä. Hinta on laskenut pk-seudulla 17 prosenttia ja muualla maassa 9 prosenttia edellisestä Putkiremonttibarometrista, joka tehtiin kesällä 2013.

Yli puolta putkiremonttihankkeista suunnitellaan vähintään 13 kuukautta ennen varsinaisen remontin alkamista. Isännöitsijöiden mukaan suunnittelutyön ja tarjousten laatu on parantunut. Urakan hinnoittelu pitää hyvin valtaosassa putkiremonteista.

– Jos ennen putkiremontti tehtiin periaatteella ”perinteinen on aina perinteinen”, nyt korjausten laajuus ja toteutustavat osataan valita entistä tarkemmin taloyhtiön tarpeiden mukaan, sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Hintoja laskee myös urakoitsijoiden kiristynyt kilpailu.

– Yrityksiä on entistä enemmän, ja ne kilpailevat hiljentyneen uudisrakentamisen puolelta tulevien resurssien kanssa, kertoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen.

Laajimmat saneeraukset pääkaupunkiseudulla

Niin sanotun perinteisen putkiremontin mediaanihinta on pääkaupunkiseudulla 700 euroa ja muualla maassa 400 euroa vastikeneliötä kohden. Perinteisten remonttien muun maan keskihinta on laskenut, noin 5 prosenttia.

Perinteiseksi kutsutaan putkiremonttia, jossa vaihdetaan sekä käyttövesi- että viemäriputket uusiin ja käytännössä aina uusitaan myös kylpyhuoneet vesieristeineen ja laattoineen.

Suurin osa maantieteellisestä hintaerosta selittyy remonttien eroilla. Pääkaupunkiseudulla saneerattavat rakennukset ovat vanhempia ja putkiremonttien yhteydessä parannetaan selvästi useammin muutakin, kuten sähkö-, tietoliikenne- ja ilmanvaihtojärjestelmiä.

Isännöintiliitto selvitti Putkiremonttibarometri 2014 -tutkimuksessaan isännöitsijöiden kokemuksia 205 vuosina 2012-2014 valmistuneesta putkiremontista. Valtakunnallista tutkimusta toteuttamassa oli Isännöintiliiton lisäksi edustava joukko Suomen keskeisiä putkiremonttialan toimijoita:

  • Consti Talotekniikka Oy
  • LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
  • NewLiner Oy
  • Picote Oy ltd.
  • Pipe-Modul Oy
  • Prolinesystems Relining Oy
  • Suomen Putkisto Palvelu Oy

Tutkimusraporttiin voi tutustua täällä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti