Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Markkinaoikeuden joulukuussa antamasta isännöintikartellia koskevasta päätöksestä on tehty korkeimpaan hallinto-oikeuteen neljä valitusta. Valituksen tekijät ovat Retta-konsernin yhtiöt (Retta Services Oy, Retta Group Oy, Retta Holding Oy eli entinen Realia), Reim Hämeenlinna Oy ja Reim Group Oy Ltd sekä Oulun Kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Korkein hallinto-oikeus on ensimmäinen ja ainoa muutoksenhakupaikka markkinaoikeuden päätöksille.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) nosti asian alun perin esille helmikuussa 2021 esittämällä kartelliepäilyistä kymmenelle isännöintiyritykselle sekä Isännöintiliitolle 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja. Vaatimus perustui KKV:n vuosien 2017–2021 tutkimuksiin, joiden mukaan isännöintiyritykset ja Isännöintiliitto ovat vuosina 2014–2017 sopineet alan hinnoista ja rajoittaneet kilpailua.

Markkinaoikeudessa korvausvaatimukset kutistuivat vajaaseen viiteen miljoonaan euroon, joista nyt valittaneiden osuus on yli neljä miljoonaa euroa.

KKV vaatii alkuperäisiä seuraamusmaksuja

Kilpailu- ja kuluttajaviraston korkeimmalle hallinto-oikeudelle osoittaman valituksen ydin on viraston tyytymättömyys markkinaoikeuden ratkaisuun.

– KKV:n näkemyksen mukaan markkinaoikeus on asettanut näyttöä arvioidessaan liian korkean näyttökynnyksen yksittäisille osatekijöille. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan näyttöä pitäisi arvioida kokonaisuutena. Näkemyksemme mukaan seuraamusmaksut pitäisi määrätä meidän esityksemme mukaisesti, kilpailuvalvontayksikön päällikkö Juuli Broms sanoo.

Viraston valitus koskee kaikkia yrityksiä eli siinä vaaditaan KKV:n esittämien seuraamusmaksujen langettamista yrityksille.

Viraston valitus kilpailuasioissa ei ole poikkeuksellinen.

– Käytännössä lähes kaikki asiat ovat viime vuosina päätyneet korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistaviksi. Kyse on kuitenkin aina tapauskohtaisesta arvioinnista.

Kartelliasioissa korkein hallinto-oikeus on ottanut kantaa muun muassa EPS-eristevalmistajien, autokoulujen sekä asfalttivalmistajien kartelleihin.

Isännöintiyritykset ovat asiassa vaitonaisia

Oulun Kiinteistötieto Oy:n ja Tahkola-konsernin toimitusjohtaja ei ollut halukas perustelemaan valituksen syitä.

– Mää en kommentoi näitä asioita ollenkaan, ei oo sellainen asia, että olisi tärkee, toimitusjohtaja Seppo Tahkola sanoo.

REIM Group on toimitusjohtaja Jukka Mäkisen mukaan pitänyt markkinaoikeuden päätöstä alusta alkaen epäoikeudenmukaisena.

– Markkinaoikeuden päätökseen on selvästi kirjattu, että meidän roolimme on ollut hiljainen hyväksyntä Isännöintiliiton hallituksessa. Meille tullut seuraamus on siksi ylimitoitettu.

Mäkinen haluaa kumota julkisuudessa olleet arvelut valituksen kanssa viivyttelystä.

– On täysin normaalia juristien toimintaa, että jos valitusaika on 30 päivää, niin se käytetään kokonaisuudessaan ja valitus jätetään siten aina viimeisenä valituspäivänä.

REIM haluaa varmistaa valituksellaan oikeudellisen asemansa, koska KKV on jättänyt oman valituksensa.

– Jos emme olisi valittaneet, olisi lopputulos minimissään se, mitä markkinaoikeus on päättänyt. Kun teimme valituksen, korkein hallinto-oikeus voi määrätä meille alemman seuraamusmaksun kuin jonka markkinaoikeus määräsi.

Retta Services Oy:n edustajat eivät vastanneet Suomen Kiinteistölehden yhteydenottopyyntöihin.

Artikkelia on korjattu 19.1.2023 klo 20.57: ”Kiinteistöliitolle 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja” pitää olla ”Isännöintiliitolle 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja”. Valittaneiden joukkoa on täydennetty 23.1.2023 klo 15.22 Retta-konsernin yhtiöillä sekä Suomen Kiinteistöhallinta Oy:llä.

Jukka Nortio

Kirjoittaja on tekniikka-, talous-, tiede- ja ympäristöaiheisiin perehtynyt vapaa toimittaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korvauksia isännöintikartellista

10.2.2023

Haetko korvauksia isännöintikartellista? Toimi näin

Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

28.10.2022

Savuhaitat pienemmiksi oikealla tulisijan käytöllä

Puun polton ennakoidaan lisääntyvän tulevana talvena energiakriisin vuoksi. On tärkeää polttaa puita oikealla tavalla, jotta ilmastolle ja hengitysilmalle ei aiheudu haittaa. Savu aiheuttaa terveys- ja viihtyvyyshaittoja ympäristölle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti