Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Markkinaoikeuden joulukuussa antamasta isännöintikartellia koskevasta päätöksestä on tehty korkeimpaan hallinto-oikeuteen neljä valitusta. Valituksen tekijät ovat Retta-konsernin yhtiöt (Retta Services Oy, Retta Group Oy, Retta Holding Oy eli entinen Realia), Reim Hämeenlinna Oy ja Reim Group Oy Ltd sekä Oulun Kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Korkein hallinto-oikeus on ensimmäinen ja ainoa muutoksenhakupaikka markkinaoikeuden päätöksille.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) nosti asian alun perin esille helmikuussa 2021 esittämällä kartelliepäilyistä kymmenelle isännöintiyritykselle sekä Isännöintiliitolle 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja. Vaatimus perustui KKV:n vuosien 2017–2021 tutkimuksiin, joiden mukaan isännöintiyritykset ja Isännöintiliitto ovat vuosina 2014–2017 sopineet alan hinnoista ja rajoittaneet kilpailua.

Markkinaoikeudessa korvausvaatimukset kutistuivat vajaaseen viiteen miljoonaan euroon, joista nyt valittaneiden osuus on yli neljä miljoonaa euroa.

KKV vaatii alkuperäisiä seuraamusmaksuja

Kilpailu- ja kuluttajaviraston korkeimmalle hallinto-oikeudelle osoittaman valituksen ydin on viraston tyytymättömyys markkinaoikeuden ratkaisuun.

– KKV:n näkemyksen mukaan markkinaoikeus on asettanut näyttöä arvioidessaan liian korkean näyttökynnyksen yksittäisille osatekijöille. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan näyttöä pitäisi arvioida kokonaisuutena. Näkemyksemme mukaan seuraamusmaksut pitäisi määrätä meidän esityksemme mukaisesti, kilpailuvalvontayksikön päällikkö Juuli Broms sanoo.

Viraston valitus koskee kaikkia yrityksiä eli siinä vaaditaan KKV:n esittämien seuraamusmaksujen langettamista yrityksille.

Viraston valitus kilpailuasioissa ei ole poikkeuksellinen.

– Käytännössä lähes kaikki asiat ovat viime vuosina päätyneet korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistaviksi. Kyse on kuitenkin aina tapauskohtaisesta arvioinnista.

Kartelliasioissa korkein hallinto-oikeus on ottanut kantaa muun muassa EPS-eristevalmistajien, autokoulujen sekä asfalttivalmistajien kartelleihin.

Isännöintiyritykset ovat asiassa vaitonaisia

Oulun Kiinteistötieto Oy:n ja Tahkola-konsernin toimitusjohtaja ei ollut halukas perustelemaan valituksen syitä.

– Mää en kommentoi näitä asioita ollenkaan, ei oo sellainen asia, että olisi tärkee, toimitusjohtaja Seppo Tahkola sanoo.

REIM Group on toimitusjohtaja Jukka Mäkisen mukaan pitänyt markkinaoikeuden päätöstä alusta alkaen epäoikeudenmukaisena.

– Markkinaoikeuden päätökseen on selvästi kirjattu, että meidän roolimme on ollut hiljainen hyväksyntä Isännöintiliiton hallituksessa. Meille tullut seuraamus on siksi ylimitoitettu.

Mäkinen haluaa kumota julkisuudessa olleet arvelut valituksen kanssa viivyttelystä.

– On täysin normaalia juristien toimintaa, että jos valitusaika on 30 päivää, niin se käytetään kokonaisuudessaan ja valitus jätetään siten aina viimeisenä valituspäivänä.

REIM haluaa varmistaa valituksellaan oikeudellisen asemansa, koska KKV on jättänyt oman valituksensa.

– Jos emme olisi valittaneet, olisi lopputulos minimissään se, mitä markkinaoikeus on päättänyt. Kun teimme valituksen, korkein hallinto-oikeus voi määrätä meille alemman seuraamusmaksun kuin jonka markkinaoikeus määräsi.

Retta Services Oy:n edustajat eivät vastanneet Suomen Kiinteistölehden yhteydenottopyyntöihin.

Artikkelia on korjattu 19.1.2023 klo 20.57: ”Kiinteistöliitolle 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja” pitää olla ”Isännöintiliitolle 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja”. Valittaneiden joukkoa on täydennetty 23.1.2023 klo 15.22 Retta-konsernin yhtiöillä sekä Suomen Kiinteistöhallinta Oy:llä.

Jukka Nortio

Kirjoittaja on tekniikka-, talous-, tiede- ja ympäristöaiheisiin perehtynyt vapaa toimittaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

28.3.2022

Hangon asuntomarkkinoilla on nyt imua

Asuntomarkkinat jatkuvat kuumana tänäkin vuonna Hangossa, jossa kohteita on myynnissä selvästi vähemmän kuin on kysyntää. Koronapandemia toi etätyöläiset Hankoon jo yli vuosi sitten, mikä on myös näkynyt asuntokaupassa. Etenkin omakotitalojen kysyntä on merkittävästi kasvanut.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

28.10.2022

Savuhaitat pienemmiksi oikealla tulisijan käytöllä

Puun polton ennakoidaan lisääntyvän tulevana talvena energiakriisin vuoksi. On tärkeää polttaa puita oikealla tavalla, jotta ilmastolle ja hengitysilmalle ei aiheudu haittaa. Savu aiheuttaa terveys- ja viihtyvyyshaittoja ympäristölle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti