Isännöintiala huolissaan tarpeellisten korjausten siirtämisestä

Vaikka suuri osa asuinrakennuksista on nyt korjausiässä, monesta taloyhtiöstä puuttuu tavoitteellinen kiinteistönpito. Tämä voi johtaa siihen, että taloja joudutaan purkamaan. Pahimmillaan se tulee osakkaille yllätyksenä.

Yhtiökokouksissa on velvollisuus käsitellä vuosittain hallituksen laatima viiden vuoden kunnossapitotarveselvitys. Kaikissa taloyhtiöissä se ei ole kuitenkaan johtanut tavoitteelliseen kiinteistönpitoon, vaikka laki tuli voimaan jo vuonna 2010.

Näkemyksestä tekoihin

Yksi ongelma on se, että selvitys ei velvoita mihinkään, koska se vain esitetään yhtiökokoukselle. Lisäksi kunnossapitotarveselvitykselle ei ole laadullisia kriteereitä. Se voi olla vain hallituksen näkemys korjaustarpeista, joka ei perustu kunnollisiin selvityksiin eikä ole ammattilaisten laatima.

– Lakia voisi parantaa niin, että selvitys pitää vahvistaa yhtiökokouksessa. Tällöin korjaushankkeisiin sitoudutaan eikä hallituksen vaihtuminen vaikuta korjausten valmisteluun. Lisäksi viiden vuoden sijaan pitäisi katsoa 10 vuoden tähtäimellä, sanoo Isännöintiliiton hallituksen puheenjohtaja Ilkka Saarinen.

Isännöinnillä yhdessä sen asiantuntijaverkoston kanssa on tietoa ja kokemusta siitä, mitä taloyhtiöissä kannattaa korjata ja milloin.

– Jos taloyhtiöissä halutaan nostaa omaisuuden arvoa, on tärkeää keskittyä isoihin korjauksiin. Esimerkiksi putkiremontilla on isompi merkitys omaisuudelle kuin rappukäytävien maalaamisella, Saarinen muistuttaa.

Jotta taloyhtiötä osataan hoitaa oikein, on tärkeää selvittää myös se, miten osakkaat haluavat kehittää omaisuuttaan.

Niidenkin osakkaiden, jotka eivät käy yhtiökokouksissa, pitää saada äänensä kuuluviin. Parhaiten tämä onnistuu ennakkoon. Osakaskyselyn tulokset tulee käsitellä kunnossapitotarveselvityksen tavoin yhtiökokouksessa.

– Rakennuksen purkaminen on harvinainen, mutta käypä vaihtoehto, jos se on osakkailta tietoinen valinta, Saarinen huomauttaa.

Isännöintiliitto haluaa helpottaa purkupäätösten tekemistä ja antaa tästä lausunnon Oikeusministeriölle maaliskuussa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

21.6.2023

Kiinteistöliitto: Hallitusohjelma sivuuttaa asuinrakennusten korjaustarpeen

Tuore hallitusohjelma saa kiitosta taloyhtiöiden etua ajavalta Suomen Kiinteistöliitolta. Hallitusohjelma sitoutuu edistämään taloyhtiöiden toimintaympäristöä monella tapaa. Liitto on kuitenkin huolissaan asuinrakennusten korjaustarpeen unohtamisesta.

huoneistotietojärjestelmä

22.8.2023

Kiinteistönvälittäjät huolissaan asuntolainojen tarjonnasta

Kiinteistönvälittäjät ovat huolissaan asuntorahoituksen tilanteesta. Asuntojen ostohalukkuus on noussut, mutta pankkien rahoitus on laskenut, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinakatsauksesta.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti