Ilmastoviisautta taloyhtiöille

ilmastoviisas taloyhtiö

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

Ilmastoviisaalle taloyhtiölle lienee monia määritelmiä. Yksi tapa on jakaa käsite kolmeen toisiinsa nivoutuvaan osaan: henkiseen ilmastoon, asuntojen sisäilmastoon ja globaaliin ilmastoon. Näistä jokainen osa-alue on olennainen, jotta taloyhtiö olisi kokonaisvaltaisesti ilmastoviisas.

Hyvää henkistä ilmastoa rakennetaan avoimuudella, ennakoimalla, kuuntelemalla sekä kannustamalla osakkaita osallistumaan taloyhtiön toimintaan. Käytännön työkaluja ovat muun muassa asukaskyselyt, taloyhtiön strategia, pitkän tähtäimen taloussuunnittelu ja aktiivinen viestintä oman taloyhtiön vuosikelloon yhdistettynä. Ei pidä vähätellä arkisten kohtaamisten merkitystä ja sitä, että naapurit tuntevat toisensa.

Ilmastoviisaassa taloyhtiössä pidetään huolta myös asumisterveydestä ja -viihtyvyydessä. Tällöin on asetettu tavoitteet sisäilmastolle, kuten talviajan huoneilman lämpötilalle, ja seurataan tavoitteiden toteutumista. Mahdollisen energiapulan vaaniessa on oltava kykyä hetkellisesti tinkiä huoneilman lämpötilatavoitteesta.

Varautumista ja torjuntatoimia

Globaali ilmastonmuutos on keskeinen asia ilmastoviisaassa taloyhtiössä. Käytännössä tämä tarkoittaa ainakin kahta asiaa: yhtäältä sitä, että ilmastonmuutosta torjutaan, ja toisaalta sitä, että siihen varaudutaan.

Asiantuntijat arvioivat, että ilmastonmuutoksen pahimmat haitat pystytään pitämään ainakin jossain määrin kurissa, jos lämpeneminen saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen. Nyt olemme noin 1,1 asteessa.

Vaikka tavoite saavutettaisiin, joudumme joka tapauksessa varautumaan osaan haitoista. Ennätyshelteet, kuivuus, kovat tuulet ja rankkasateet tulevat lisääntymään. Tänään rakennettu talo on pystyssä vielä 2070-luvulla ja pidempäänkin. Siksi sekä uudis- että korjausrakentamisessa tulee huomioida nykyisten olosuhteiden lisäksi olosuhteet pitkälle tulevaisuuteen.

Samalla ilmastonmuutoksen hillitsemistä on syytä jatkaa: mitä enemmän annamme ilmaston lämmetä, sitä enemmän joudumme sopeutumaan – ja sitä kalliimmaksi haittojen torjuminen tulee. Pienistä asioista ei ole kyse. Polttavat helteet ovat eittämättä tukalia mutta myös vaarallisia monelle, etenkin ikääntyneille ja vaikeasti sairaille. Lisääntyvät metsäpalot ovat vaaraksi niin ihmisille, luonnolle kuin kiinteille omistuksille.

Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueella keskitytäänkin pohtimaan ennen kaikkea taloyhtiöiden mahdollisuuksia varautua tuleviin muutoksiin ja mahdollisuuksia toteuttaa toimia, jotka auttavat ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Fiksu taloyhtiö suunnittelee itselleen parhaan mahdollisen järjestelmän.

Keskiössä suunnitelmallisuus

Viisaassa taloyhtiössä ollaan mukana ilmastonmuutoksen torjumisessa huolehtimalla fiksusta energiankäytöstä mukaan lukien kulutuspiikkien hallinta. Energiatehokkuuden parantaminen on taloyhtiössä se toimi, jolla voidaan itse vaikuttaa myös asumiskustannuksiin.

Energiankäytön tehostamisen tekniset keinot ovat olemassa: taloyhtiön pitää vain valita itselleen sopivat ratkaisut. Kun asumiskustannukset putoavat, myös myönteinen suhtautuminen ilmastotoimia kohtaan kasvaa.

Ilmastoviisaassa taloyhtiössä on ajan tasalla oleva kunnossapitosuunnitelma, käytössä huoltokirja ja kulutusseuranta, tavoitteet energian- ja vedenkulutukselle ja asukasviestintää arjen energia-asioista.

Taloyhtiön nykyisten ratkaisujen on oltava kunnossa: esimerkiksi ikkunat ja ovet on oikein tiivistetty, lämmitysjärjestelmä toimii suunnitellusti ja käyttövesiverkoston painetaso on kohdillaan. Useasti nykyratkaisujen ja säätöjen kuntoon laittamisella saadaan aikaan 10–15 prosentin säästö energiankulutuksessa.

Ilmastoviisaassa taloyhtiössä energia-asiat ja niille asetetut tavoitteet ovat tiivis osa kunnossapitosuunnitelmaa. Fiksu taloyhtiö pohtii remonteissa asioita pidemmällä tähtäimellä, pyrkii varautumaan tulevaisuuden sääoloihin ja huomioi myös korjauksien materiaalitehokkuuden.

Iso asia on lämmitystapavalinnat, jotka ovat korjaushankkeita siinä missä putkiremonttikin. Lämmitysratkaisua ei pidä valita vain naapurin suosituksesta tai myyntimiehen ehdotuksesta. Saatavilla on iso määrä erilaisia ratkaisuja, ja fiksu taloyhtiö suunnittelee puolueettoman asiantuntijan avulla itselleen parhaan mahdollisen järjestelmän.

Ilmastoviisaan taloyhtiön remonttien työkalupakista löytyy huolella tehty hankesuunnittelu, jossa on mahdollista vertailla eri vaihtoehtojen vaikutuksia esimerkiksi asumiskustannuksiin ja hiilidioksidipäästöihin.

Mikäli ei tiedä, mistä lähteä liikkeelle lämmitystaparemonttia suunniteltaessa, suosittelemme luettavaksi Arto Kemppaisen Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedia Oy) -teosta.

Tiivistäen voi sanoa, että ilmastoviisas taloyhtiö tukee asukkaidensa hyvinvointia varautumalla ilmastonmuutoksen haittoihin ja ennaltaehkäisemällä niitä.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Suomen Kiinteistöliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Janne Salakka ja energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen aikataulu:

13.9.2022 Kuopio, Hotelli Scandic
13.10.2022 Helsinki, Messukeskus
8.11.2022 Kotka, Merikeskus Vellamo
22.11.2022 Pori, SAMK Agora-Sali
1.12.2022 Lahti, Messukeskus
17.1.2023 Oulu
8.2.2023 Tampere, Tampere-talo
22.2.2023 Jyväskylä
8.3.2023 Turku, Messukeskus

Janne Salakka

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö. Hän työskentelee edunvalvonnan ja vaikuttamisen parissa. Koulutukseltaan Salakka on valtiotieteiden maisteri.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nettiyhteys taloyhtiölle

9.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viisi vinkkiä nettiyhteyden hankkimiseen taloyhtiöille

Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää? DNA Taloyhtiöpalvelun ammattilaistiimi auttaa valitsemaan sopivimmat palvelut taloyhtiölle.

DNA ja Wattinen

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

1.12.2022

Taloyhtiöille lisää vastuuta palovaroittimista

Eduskunnan käsittelyssä oleva pelastuslaki on siirtämässä taloyhtiöille entistä enemmän vastuuta asuntojen paloturvallisuudesta. Pelastuslain muutosesitys tarkoittaisi sitä, että taloyhtiö olisi vastuussa palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta.

asuntomessut Molok

26.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Loviisan asuntomessuilla eri talotyyppien Molok-jätepisteitä

Vuoden 2023 Asuntomessut Loviisassa tarjoavat monentyyppistä nähtävää eri asumismuodoista kiinnostuneille. Asuntomessualueelta löytyy myös kattaus Molok Oy:n tarjoamia jätteenkeräysratkaisuja eri asumismuodoille.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti