Ilmastonmuutos runtelee asuintalojen julkisivut

Äärisäihin kannattaisi alkaa sopeutua vähitellen, mutta toistaiseksi harva taloyhtiö, isännöitsijä tai rakentaja on ryhtynyt toimeen, kertoo Tekniikka & Talous -lehti.

Nykyisten rakennusmääräysten mukaan rakennettavat kerrostalojen julkisivut kestävät näillä näkymin parhaiten ilmastonmuutoksen tuomia säitä.

− Vanhalle asuntokannalle pitää tehdä jotain. Osittain se pystytään purkamaan, mutta kaikkea ei ole järkevä purkaa. Vanhat asunnot pitäisi saada sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja tehdä oikeanlaisia korjauksia, tutkijatohtori Toni Pakkala Tampereen yliopistosta sanoo T & T:lle.

Rakennusalaa kiinnostaa juuri nyt hiilidioksidipäästöjen vähentäminen enemmän kuin sopeutuminen äärisäihin.

− Asiaa kyllä mietitään, mutta vielä se ei ole mennyt käytäntöön, lehtori Tapio Keiramo Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Sateet lisääntyvät

Tulevaisuudessa sademäärät lisääntyvät ja kuivumisen olosuhteet heikkenevät. Se tuo ongelmia rakennuksille, koska kaikki materiaalit kärsivät kosteudesta, jota lisääntyvä sateisuus tuo. Loppusyksyn lumet tulevat yhä enemmän vetenä, samoin talviaikaan. Kuivuminen on heikkoa, kun aurinko ei paista ja on pilvistä.

Kosteus on mukana lähes kaikissa vauriomekanismeissa niin puulla, betonilla, tiilellä kuin rappauksellakin. Kosteus ei itsessään ole välttämättä vaarallista, mutta esimerkiksi jäätyessään se laajenee. Kosteus myös mahdollistaa teräksen ruostumisen tai homeen kasvamisen.

Ilmastonmuutokseen sopeutumista odottavat ainakin 1960-¬luvun jälkeen rakennettujen kerrostalojen ulkovaipat. Niitä on 70 prosenttia asuinkerrostaloista. Sopeutuminen vaatii myös lisää jäähdytystä asuntoihin. Toisaalta paahteisten kesien hyvä puoli on siinä, että rakenteet pääsevät kuivumaan.

Rakennusfyysikot vasta tutkivat, miten kosteus vaikuttaa homeiden kasvuun rakennusten sisällä. Eniten ilmastorasitus koettelee rannikoilla. Sademäärät lisääntyvät huomattavasti. Sisämaassa taas siirrytään nykyisiin rannikko-olosuhteisiin.

− Tiheämmin toteutettu, kohdistettu huolto etelä¬ ja länsijulkisivuille voi olla yksi keino varautu, Pakkala kertoo.

Mitä sitten julkisivuille voi jo nyt tehdä?

Kuntotutkimuksissa selviää, minkälaista betonia talossa on ja täyttääkö se edes nykyvaatimuksia. Jos betoni on hyvälaatuista ja talo on suojaisalla paikalla, pitkää kestoa voi löytyäkin.
Jos selviää, ettei betoni kestä enää, tarvitaan raskaampi korjaus. Betoni voidaan peittää jollakin toisella rakenteella.

− Kestää pitkään ennen kuin betoni vaurioituu. Kun se alkaa, vaurioituminen on jo nopeaa. Kun ongelma näkyy paljon, silloin ollaan jo myöhässä, hän neuvoo.

Toni Pakkalan mielestä kaikki nykyiset julkisivumateriaalit kestävät ilmastonmuutoksessakin, mutta niitä pitää huoltaa nykyistä useammin: puuta maalata, rappausta ja pinnoitetta uusia, leviä pestä pois useammin.

− Ajoissa tehtyjen kuntotarkastusten ja huollon avulla voidaan jatkaa minkä tahansa materiaalin elinikää.

Taloyhtiö vuonna 2050

− Jokaisessa taloyhtiössä kannattaisi miettiä, halutaanko nykyinen säilyttää mahdollisimman pitkään vai onko talo purettu ja tilalle rakennettu jokin nykyvaatimusten mukainen ratkaisu.
Taloyhtiöiden on kuitenkin vaikea katsoa yli 10 vuoden päähän. Tosin suunnitteluohjeetkaan raskaampaan ilmastorasitukseen sopeutumiseksi eivät ole vielä valmiita.

Ympäristöministeriö, Aalto-yliopisto ja Tampereen yliopisto selvittävät parhaillaan mitoitussäitä tulevissa olosuhteissa. Muissa pohjoismaissa ohjeita jo on.
Tapio Keiramon mukaan vikasietoisuus on rakentamisessa kuitenkin nousussa, ja se liittyy myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Rakennustiedolta ilmestyi viime vuonna ohjeita, joita Keiramo pitää hyvänä lähtökohtana.

− Arkkitehdeistä on noussut massiivipuu- ja tiilirakenteiden puolestapuhujia, koska ne kestävät vikoja paremmin.

Keiramo näkee kuitenkin paljon sopeutumisen tarvetta. Puurakentaminen on nyt muodissa, mutta jo nyt saaristossa on aiempaa enemmän ötököitä, jotka tuhoavat puisia rakennuksia.

− Loivakattoiset, räystäättömät ovat nyt muodissa, mutta ne ovat aika riskialttiita rakenteita näillä keleillä.

Hän kertoo, että nyt jo alalla pohditaan, onko terassien suunta kesähelteiden takia enää jatkossa perinteinen etelä ja länsi. Siksi rakentamisen paikkoja on katsottava tarkemmin esimerkiksi tulvien takia.

Jos ilmastonmuutoksen hillintä epäonnistuu, 2050-luvulle tultaessa maapallon keskilämpötila on noussut jopa 3–4 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.2.2022

Kuinka usein julkisivuja pitää huoltaa?

Julkisivujen ja niihin liittyvien liitosten huolto kuuluu osana normaaliin kiinteistönpitoon, joka tulee ohjeistaa rakennuksen huoltokirjassa. Huollon tarve riippuu oleellisesti käytetyistä rakenneratkaisuista sekä erityisesti julkisivujen saamasta säärasituksesta. Rannikolla ja eteläjulkisivuilla auringonpaisteen ja viistosateen aiheuttama rasitus on suurinta koko Suomessa, joten eteläjulkisivuja pitää myös huoltaa useammin kuin suojaisempia pohjoisjulkisivuja.

8.5.2020

Väestön ikääntyminen merkittävin asumisen tulevaisuuteen vaikuttava ilmiö

Väestön ikääntyminen nousi ilmiöistä merkittävimmäksi, kun Kiinteistöliitto, Vuokranantajat ja Kiinteistöliitto Uusimaa selvittivät jäsentensä näkemyksiä asumisen tulevaisuudesta vuoteen 2040 saakka. Ikääntymistä piti asumisen tulevaisuuden kannalta merkittävimpänä asiana 69 prosenttia kyselyn vastaajista. Maaliskuussa tehtyyn verkkokyselyyn vastasi runsaat 4400 ihmistä, joista suurin osa toimii taloyhtiön hallituksessa, yksityisenä vuokranantajana tai isännöitsijänä.

22.2.2016

Consti Julkisivut ja Heka käynnistävät yli 9 miljoonan urakan Pasilassa

Consti Julkisivut Oy käynnistää helmi-maaliskuun vaihteessa mittavan saneerausurakan Pasilan Palkkatilankadulla. Kohteen omistaa Helsingin kaupunki, ja remontin arvioitu kokonaiskesto on kaksi vuotta. Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) on solminut Consti Julkisivujen kanssa 9,3 miljoonan euron kaupan Palkkatilankadun kohteesta.

8.4.2019

Rakenteiden suunnittelun reunaehdot uusiksi

Ilmastonmuutos haastaa rakentamisen tietotaidon. Viranomaisten ratkaisu on korjaus- ja uudisrakentamissuositusten työstäminen vastaamaan paremmin olosuhteiden muutoksiin. Asialla on nyt kaksi työryhmää, mutta koko rakennuslain on määrä uudistua vuoden 2022 alusta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti