Hyvinkään Hakapaavoon lisäkerros

Pula pienemmistä vuokra-asunnoista sai Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:n saneeraamaan vanhan kerrostalonsa. Hakapaavoon rakennetaan muun peruskorjauksen yhteydessä kokonaan uusi lisäkerros, johon tulee 14 uutta asuntoa.

Ohrakatu 7:n Hakapaavo on vanha kuusikerroksinen betonikerrostalo, jonka päälle rakennetaan puuelementeistä lisäkerros kohteen muun peruskorjauksen yhteydessä. Koskisen Oy toimittaa lisäkerroksen puuelementit. Consti toimii kohteessa ST-urakoitsijana.

– Puuelementtitoimitukset alkavat elokuun lopussa, ja lisäkerros on valmis vuoden 2015 loppuun mennessä, kertoo projektimyyntipäällikkö Vesa Saarelainen Koskisen Oy:stä.

Pienempien vuokra-asuntojen tarve on Hyvinkäällä kasvanut. Yksi Hakapaavon peruskorjauksen tavoitteista oli lisätä pienten asuntojen määrää:

– Kohteen urakkakilpailuvaiheessa rakennusurakoitsijat kilpailivat lähtösuunnitelmien jalostamis- ja kehittämisideoillaan tavoitteenaan tuottaa hinnan lisäksi mahdollisimman paljon muutakin lisäarvoa. Lisäkerroksella saatiin Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:lle toteutetuksi sen kovasti tarvitsemia pieniä vuokra-asuntoja. Nyt lisäkerrokseen tulee kustannustehokkaasti peräti 14 vuokrattavaa uutta pienasuntoa muun peruskorjauksen, linjasaneerauksen, hissien ja vesikaton uusimisen yhteydessä, kertoo Consti Julkisivut Oy:n Asuntokorjausyksikön projektipäällikkö Irmeli Mäkelä.

– Peruskorjauksen yhteydessä uusimme Hakapaavon talotekniikan täysin.  Rakennukseen toteutetaan keskitetty koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenottojärjestelmällä, joka ottaa lämpöä talteen yli 80-prosenttisesti, mikä nostaa rakennuksen energiatehokkuuden aivan uudelle tasolle. IV-kanavien kuljettamiselle löytyi hyvä ratkaisu arkkitehtitoimisto Tengbom Eriksson Arkkitehdit Oy:n ja Koskisen Oy:n kanssa, Mäkelä kertoo.

– Lisäkerroksen energiatehokkuus on aina oltava yhtä hyvällä tasolla kuin uudisrakennuksissa, Saarelainen muistuttaa.

– Julkisivusaneerauksen yhteydessä voidaan parantaa myös koko rakennuksen energiatehokkuutta TES-julkisivuelementeillä, joilla talon ulkovaippa eristetään ja ulkonäkö uudistetaan.

Koskisen ja Consti ovat aikaisemminkin toimineet samantyyppisessä lisäkerrosrakentamisen kohteessa yhteistyökumppaneina. Edellinen yhteistyön tulos valmistui Helsinkiin tammikuussa 2015 osoitteeseen Rakuunantie 1.

Lisäkerrokset korjausrakentamisen kuuma peruna

Puisen lisäkerroksen rakentaminen vanhoihin betonikerrostaloihin on Saarelaisen mukaan herättänyt viime aikoina valtavasti kiinnostusta. Lisäkerrokset hyödyttävät sekä taloyhtiöitä että kaupunkeja.

– Lisäkerros nostaa taloyhtiön arvoa ja pienentää toisen remonttihankkeen kuluja, Saarelainen kertoo.

– Lisäkerros kannattaa yleensä toteuttaa yhtä aikaa toisen suuremman remonttihankkeen kanssa, niin kokonaiskustannukset jäävät pienemmiksi.

Saarelainen muistuttaa, että kahden lisäkerroksen rakentaminen on yleensä vieläkin kustannustehokkaampaa.

– Mikäli kaavan ja rakennuksen kapasiteetti sen mahdollistavat, niin tätä mahdollisuutta kannattaa miettiä. Yhdellä remontilla kerrostaloon saadaan tuplamäärä uusia asuntoja, Saarelainen kannustaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

25.4.2022

Asuntojen kuumuus kesähelteillä pahenee, ellei ongelmaan reagoida

Poikkeuksellisen kuumat kesät ovat kirvoittaneet monet kerrostaloasukkaat vaatimaan viilennystä asuntoihinsa. Ilmastonmuutoksen edetessä myös sään ääri-ilmiöt voimistuvat, joten pitkät hellekesät todennäköisesti yleistyvät entisestään. Asiaan pitäisi alkaa varautua jo ennalta.

kurtturuusu

13.7.2022

Kasvatuskiellon siirtymäaika umpeutui, mitä nyt?

Kurtturuusu säädettiin haitalliseksi vieraslajiksi kolme vuotta sitten, jolloin asetettiin kolmen vuoden siirtymäaika sen kasvatuksen kieltämiselle. Nyt siirtymäaika on umpeutunut ja kasvatuskielto voimassa. Mitä tapahtuu nyt?

31.3.2022

Hyvin hoidettu asunto ei takaa, että myös taloyhtiötä hoidetaan hyvin

Myynti-ilmoituksessa hehkutettu hyvä taloyhtiö ei aina vastaa todellisuutta. Ostajalta ja hyvin usein selvittämättä, millaisesta taloyhtiöstä hän on asuntoa lopulta ostamassa. Ei tiedetä korjausvelasta eikä naapureista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti