Hyvin hoidettu asunto ei takaa, että myös taloyhtiötä hoidetaan hyvin

Myynti-ilmoituksessa hehkutettu hyvä taloyhtiö ei aina vastaa todellisuutta. Ostajalta ja hyvin usein selvittämättä, millaisesta taloyhtiöstä hän on asuntoa lopulta ostamassa. Ei tiedetä korjausvelasta eikä naapureista.

− Hälytyskellojen pitäisi soida, jos huomaa, että rakennus on iäkäs, mutta juurikaan mitään remontteja ei ole tehty eikä suunniteltu, Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo Talouselämä-lehden artikkelissa.

Tämä voi kieliä siitä, että taloyhtiö on jättänyt tekemättä tärkeitä korjauksia. Taloyhtiöllä voi olla paljon korjausvelkaa, mikä kostautuu myöhemmin. Osakkaan kannalta on huonompi juttu, jos kaikki remontit kaatuvat päälle yhtä aikaa.

Isännöitsijätodistuksesta selviää, mitä remontteja asunto-osakeyhtiöstä on tehty, mitä suunnitteilla ja mitä on tulossa viiden vuoden sisällä.

Kysy vastikkeesta

Pieni vastike voi houkutella, sillä useimmat haluavat pitää asumiskulunsa edullisina. Jos vastike on menoihin nähden pieni, sen pitäisi herättää kysymyksiä taloyhtiön taloustilanteesta.

− Liian pieni vastike voi viitata siihen, että yhtäkkiä tulee hurja korotus, Pynnönen sanoo Talouselämälle.

Joskus pieni vastike kuuluu asiaan. Esimerkiksi pienissä rivitaloyhtiöissä osa kiinteistönhoidosta ja isännöinnistä tehdään asukkaiden voimin, mikä säästää osakkaiden rahaa. Kaupungeista löytyy myös taloyhtiöitä, joiden vastikkeet ovat halvat, koska taloyhtiö saa vuokratuloja liiketiloistaan. Joka tapauksessa vastikkeen määrästä kannattaa kysyä välittäjältä asuntonäytössä.

Taloyhtiön päätöksentekokyky paljastuu usein vasta, kun asunto on jo ostettu. Siitäkin on mahdollista onkia tietoa ennen asuntokauppoja.

− Ostajakandidaatti voisi pyytää myyjältä edellisen yhtiökokouksen pöytäkirjan ja vilkaista sieltä, onko asioista saatu päätöksiä aikaiseksi. Onko äänestetty, siirretty asioita jatkokokoukseen tai jätetty pöydälle, Pynnönen ehdottaa.

Yleisten tilojen kunto kertoo taloyhtiön hoidon tasosta

Kauppoja harkitsevan kannattaa kiinnittää huomiota pihaan, kellariin, pyörävarastoon, pyykkitupaan ja taloyhtiön saunaan. Jos yhteiset tilat ovat nuhjuiset, yhteisten asioiden hoitaminen ei ole taloyhtiön tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Asumisviihtyvyyden kannalta naapureilla on iso merkitys. Viralliset paperit eivät juuri kerro taloyhtiön asukkaiden yhteishengestä, ellei taloyhtiössä ole käräjille asti päätyneitä riitoja. Tällöin ne selviävät isännöitsijätodistuksesta.

Joskus taloyhtiön yhteisestä tekemisestä saa osviittaa taloyhtiön toimintakertomuksesta. Sen ei tarvitse lain mukaan olla laaja, mutta toisinaan toimintakertomukseen kirjataan hallituksen kokoontumisien lisäksi pihatalkoot, kesäjuhlat ja yhteiset istutukset.

Talouselämä muistuttaa, että naapureiden väleistä saa tietoa myös kysymällä ja tarkkailemalla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

8.10.2021

Käänteinen asuntolaina tarjoaa mahdollisuuden jatkaa asumista omassa kodissa

Suomessa toimivia pankkeja edustavan Finanssiala ry:n johtava lakimies Antti Laitila toteaa Kiinteistöposti-lehdelle, että käänteinen asuntolaina ei ole juridinen termi vaan yhden luottotuotteen markkinointinimi. Käänteinen asuntolaina on asuntovakuudellinen kuluttajaluotto, josta säädetään kuluttajansuojalaissa. Käänteisessä asuntolainassa ei ole juridisesti mitään erityistä muihin asuntovakuudellisiin kuluttajaluottoihin verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti