Hyvin hoidettu asunto ei takaa, että myös taloyhtiötä hoidetaan hyvin

Myynti-ilmoituksessa hehkutettu hyvä taloyhtiö ei aina vastaa todellisuutta. Ostajalta ja hyvin usein selvittämättä, millaisesta taloyhtiöstä hän on asuntoa lopulta ostamassa. Ei tiedetä korjausvelasta eikä naapureista.

− Hälytyskellojen pitäisi soida, jos huomaa, että rakennus on iäkäs, mutta juurikaan mitään remontteja ei ole tehty eikä suunniteltu, Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo Talouselämä-lehden artikkelissa.

Tämä voi kieliä siitä, että taloyhtiö on jättänyt tekemättä tärkeitä korjauksia. Taloyhtiöllä voi olla paljon korjausvelkaa, mikä kostautuu myöhemmin. Osakkaan kannalta on huonompi juttu, jos kaikki remontit kaatuvat päälle yhtä aikaa.

Isännöitsijätodistuksesta selviää, mitä remontteja asunto-osakeyhtiöstä on tehty, mitä suunnitteilla ja mitä on tulossa viiden vuoden sisällä.

Kysy vastikkeesta

Pieni vastike voi houkutella, sillä useimmat haluavat pitää asumiskulunsa edullisina. Jos vastike on menoihin nähden pieni, sen pitäisi herättää kysymyksiä taloyhtiön taloustilanteesta.

− Liian pieni vastike voi viitata siihen, että yhtäkkiä tulee hurja korotus, Pynnönen sanoo Talouselämälle.

Joskus pieni vastike kuuluu asiaan. Esimerkiksi pienissä rivitaloyhtiöissä osa kiinteistönhoidosta ja isännöinnistä tehdään asukkaiden voimin, mikä säästää osakkaiden rahaa. Kaupungeista löytyy myös taloyhtiöitä, joiden vastikkeet ovat halvat, koska taloyhtiö saa vuokratuloja liiketiloistaan. Joka tapauksessa vastikkeen määrästä kannattaa kysyä välittäjältä asuntonäytössä.

Taloyhtiön päätöksentekokyky paljastuu usein vasta, kun asunto on jo ostettu. Siitäkin on mahdollista onkia tietoa ennen asuntokauppoja.

− Ostajakandidaatti voisi pyytää myyjältä edellisen yhtiökokouksen pöytäkirjan ja vilkaista sieltä, onko asioista saatu päätöksiä aikaiseksi. Onko äänestetty, siirretty asioita jatkokokoukseen tai jätetty pöydälle, Pynnönen ehdottaa.

Yleisten tilojen kunto kertoo taloyhtiön hoidon tasosta

Kauppoja harkitsevan kannattaa kiinnittää huomiota pihaan, kellariin, pyörävarastoon, pyykkitupaan ja taloyhtiön saunaan. Jos yhteiset tilat ovat nuhjuiset, yhteisten asioiden hoitaminen ei ole taloyhtiön tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Asumisviihtyvyyden kannalta naapureilla on iso merkitys. Viralliset paperit eivät juuri kerro taloyhtiön asukkaiden yhteishengestä, ellei taloyhtiössä ole käräjille asti päätyneitä riitoja. Tällöin ne selviävät isännöitsijätodistuksesta.

Joskus taloyhtiön yhteisestä tekemisestä saa osviittaa taloyhtiön toimintakertomuksesta. Sen ei tarvitse lain mukaan olla laaja, mutta toisinaan toimintakertomukseen kirjataan hallituksen kokoontumisien lisäksi pihatalkoot, kesäjuhlat ja yhteiset istutukset.

Talouselämä muistuttaa, että naapureiden väleistä saa tietoa myös kysymällä ja tarkkailemalla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti