Hyvän tarjouspyynnön tärkeimmät kohdat

1) Tarjouspyyntö useammalle rahoittajalle

Rahoittajien välisen kilpailun hyödyntämiseksi kannattaa taloyhtiön tarjouspyyntö lähettää useammalle rahoittajalle (esimerkiksi 3-5 pankille). Tarjouksen pyytäminen vain yhdeltä rahoittajalta ei ole aitoa kilpailuttamista.

2) Lyhennysohjelma

Tarjouspyynnössä tulisi määritellä toivottu lainan lyhennysohjelma. Lyhennykset voi maksaa esimerkiksi kerran tai kaksi kertaa vuodessa, tai laina voi olla kertalyhenteinen. Lyhennykset voivat myös vaihdella vuosittain, tai laina-aikana voi olla lyhennyksistä vapaita vuosia. Valittu lyhennysohjelma vaikuttaa korkojen määräytymiseen, ja siten se on tärkeä vertailtaessa tarjouksia keskenään.

3) Laina-aika

Laina-aikojen pituudet voivat vaihdella huomattavastikin. Pienemmät korjauslainat pyydetään yleensä 5-10 vuodelle ja suuremmat peruskorjauslainat 10-25 vuodelle. Laina-aika (esim. 5 tai 15 vuotta) kannattaa määritellä tarkasti tarjouspyynnössä varsinkin silloin, kun halutaan tarjous vaihtoehtoisista laina-ajoista.

4) Koron laskutapa

Tarjoukset tulisi pyytää kaikilta rahoittajilta samoilla koronlaskentatavoilla. Yleisimmin käytetyt ovat vaihtuvakorkoisissa lainoissa (mm. euribor) todelliset päivät / 360 sekä kiinteissä ja pitkissä koroissa (esim. 3, 5 ja 10 vuotta) 30 / 360.

5) Viitekorko

Tarjouspyynnössä on hyvä määritellä, millaisia viitekorkoja rahoittajan toivotaan tarjoavan. Pitkät viitekorot (esim. 3, 5, tai 10 vuoden) vaihtuvat valitun korkojakson mukaisesti, ja kiinteät viitekorot ovat kiinteitä koko lainaajan. Vaihtuvakorkoisissa viitekoroissa vaihtoehtoina voivat olla euribor -korot ja rahoittajan oma viitekorko (esim. primekorko).

6) Korkoindikaatiopäivä

Kun pyydetään tarjouksia pitkistä ja kiinteistä viitekoroista, kaikki korkotasotarjoukset tulisi pyytää samalle päivälle ja kellonajalle (esim.15.10.2014 klo 14.00). Vain siten voi varmistua siitä, että tarjoukset ovat todella vertailukelpoisia.

7) Vakuus

Lainatarjousta kysyvien yhtiöiden tulee ilmoittaa lainalle tarjottava vakuus.

8) Palkkiot ja muut lisäkulut

Tarjoukset on hyvä pyytää siten, että rahoittajan tarjoama lainan kokonaiskorko (kiinteäkorkoinen laina) tai viitekoron päälle lisättävä korkomarginaali (lyhyet ja pitkät vaihtuvat viitekorot) sisältää kaikki lainan nostamiseen sekä korkojen ja lyhennyksien maksamiseen liittyvät kulut ja palkkiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.2.2015

Asukkaiden mielestä sekajätteen hyödyntäminen energiana on hyvä asia

HSY:n kyselyyn vastanneista 92 % pitää jätteen energiahyödyntämistä joko erittäin hyvänä tai hyvänä asiana. Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaat suhtautuvat hyvin myönteisesti siihen, että sekajäte hyödynnetään Vantaan Energian jätevoimalassa. Tämä kävi ilmi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden  TNS Gallupilla syksyllä 2014 teettämässä kyselyssä, johon vastasi 1004 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukasta.

18.9.2018

VTT ja Aalto-yliopisto selvittävät pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa hyvän sisäilman edellytykset – käyttäjät mukana kehittämässä

Smart & Clean -sisäilmaltaan laadukkaat ja kustannustehokkaat tilat -hankkeessa käytetään uudenlaisia tutkimusmenetelmiä. Mukana olevat Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat valinneet koekohteiksi uusia ja peruskorjattuja rakennuksia. Kiinteistöissä tehdään reaaliaikaisia mittauksia, ja tilojen käyttäjät pääsevät vaikuttamaan antamalla palautetta.

3.11.2017

Tarjouspyyntö ja tarjousten vertailu

Tarjouspyynnöllä on erittäin suuri merkitys kilpailuttamisen ja koko sopimussuhteen määrittelijänä ja ohjaajana. Tarjouspyynnössä kuvataan mahdollisimman tarkasti ja yksiselitteisesti isännöintisopimukseen sisältyvät tehtävät ja toimenpiteet, joista tarjousta pyydetään. Käytännössä tämä tarkoittaa isännöinnin palvelukuvauksen läpikäyntiä kohta kohdalta.

1.12.2020

Hyväntoivonpuisto Jätkäsaaressa on Vuoden Ympäristörakenne 2020

”Hyväntoivonpuisto on Helsingin Jätkäsaaren sydän, uudenlainen viheralue ja asukkaiden olohuone, joka on täynnä elämää. Hyväntoivonpuistosta on jo muodostunut toimiva kaupunginosan maamerkki ja sillä on vahva oma identiteetti.” Näin Vuoden Ympäristörakenne 2020 -kilpailun tuomaristo luonnehti voittajaa tänään palkintojenjakotilaisuudessa. Vuoden ympäristörakenne -kilpailu järjestettiin nyt 30.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti