Huonosti hoidettu taloyhtiö voi jäädä ilman rahoitusta

Taloyhtiöt hakevat rahoitustarjousta pankista ennen yhtiökokousta tai sen jälkeen. OP:lla taloyhtiöiden pankkipalveluiden kehitystehtävissä työskentelevä Babi Lyrintzis kertoo OP Mediassa, mitä seikkoja pankissa katsotaan taloyhtiörahoituksen tarjouksen tekovaiheissa. Yleisimmät asiat ovat:

• Haettavan rahoituksen käyttötarkoitus
• Miten hyvin taloyhtiö on hoidettu
• Mitä remontteja taloyhtiöön on tulossa
• Taloyhtiön sijainti
• Yhtiön omistuspohja

Ensiksi rahoittajaa kiinnostaa, mihin rahoitusta haetaan. Isompien saneerausten osalta rahoittaja pyytää lisää tietoa, esimerkiksi hankesuunnitelman. Rahoittaja tarkastelee myös, kuinka hyvin taloyhtiön taloutta on hoidettu, esimerkiksi, ettei yhtiön hoitokate ole negatiivinen.

Monet taloyhtiöt keräävät myös pientä ylimääräistä vastiketta, joka korvamerkitään tulevia saneerauksia silmällä pitäen. Hyvin hoidetuista taloyhtiöissä on myös pitkälle tulevaisuuteen menevä suunnitelma, josta käy esille, mitä saneerauksia tulevaisuudessa on tulossa.

Nämä toimenpiteet antavat rahoittajalle kuvan siitä, että taloyhtiö on hyvin hoidettu ja tuleviin saneerauksiin on jo mahdollisesti alettu varautua hyvissä ajoin.

Sijainnilla on iso merkitys

Rahoituksen saamiseen vaikuttaa myös taloyhtiön sijainti, koska taloyhtiö yleisimmin antaa rahoituksen vakuudeksi kiinnityksiä. Sijainti vaikuttaa osittain taloyhtiön vakuusarvoon, mutta ei ole ainut siihen vaikuttava asia.

Sijainti vaikuttaa siihen, kuinka haluttu taloyhtiö on mahdollisten uusien asunnonostajien silmissä. Rahoittajaa kiinnostaa myös taloyhtiön omistuspohja, eli kuinka hajaantunut omistuspohja on, tai onko se keskittynyt vain muutamalle omistajalle.

Isompien korjaushankkeiden yhteydessä taloyhtiöiden kannattaa lähestyä rahoittajia hyvissä ajoin. On helpompi tehdä päätös saneerauksen aloittamisesta, kun taloyhtiössä jo tiedetään, saadaanko rahoitusta ja millä ehdoilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti