Huoneistotietojärjestelmään siirtymistä viivytellään tarkoituksella

Osa isännöintiyrityksistä on jo siirtänyt asiakkaidensa osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään mahdollistaakseen sähköisen asuntokaupan. Kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty, omistajatietoja päivittää Maanmittauslaitos.

Osakeluettelon siirron jälkeen jokainen osakkeenomistaja hakee sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta ja toimittaa paperiset osakekirjat Maanmittauslaitokselle mitätöitäväksi.

Taloyhtiön hallinnossa on tärkeää, että isännöinti saa siirron jälkeen huoneistotietojärjestelmästä sujuvasti tietoa myös omiin järjestelmiinsä. Isännöitsijä tarvitsee säännöllisesti tietoa esimerkiksi siitä, ketkä ovat osakkeenomistajia ja millä tavalla heille toimitetaan yhtiökokouskutsut.

Tämän vuoksi iso osa isännöintiyrityksistä on tarkoituksella jäänyt odottamaan järjestelmien teknisiä parannuksia. Isännöintijärjestelmätoimittajat ovat saaneet avaimet viimeisiin huoneistotietojärjestelmän tietoihin vasta joulukuussa 2021, ja niiden oma kehitystyö on kesken.

Odotteluun kannustaa myös Maanmittauslaitoksen omistajakirjausten ruuhka. Uuden omistajan merkintä huoneistotietojärjestelmään voi kestää kolmekin kuukautta. Maanmittauslaitos työskentelee viiveen poistamiseksi, mutta sillä välin uusien osakkeenomistajien pitää varautua odottamaan esimerkiksi yhtiökokouksen äänioikeutta merkinnän onnistumiseen asti.

Osakeluettelon siirtopäätöksen tekee taloyhtiön hallitus. Isännöinti suunnittelee taloyhtiön edun mukaisen aikataulun ja tiedottaa siirrosta osakkeenomistajille.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.2.2019

Mitä taloyhtiöiden tulee tietää huoneistotietojärjestelmän käyttöönotosta?

Lainsäädäntö huoneistotietojärjestelmästä tuli voimaan 1.1.2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Käyttöönotto tuo muutoksia mm.

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

18.11.2020

Taloyhtiöt siirtyvät valtakunnalliseen huoneistotietojärjestelmään

Sähköiseen huoneistotietojärjestelmään kootaan tiedot taloyhtiöistä sekä osakehuoneistojen omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmään siirtyminen on edessä kaikilla vanhoilla taloyhtiöillä, joita on Suomessa noin 90 000. Uudistus vaikuttaa lisäksi 1,5 miljoonaan osakehuoneistoon ja niiden yli 2 miljoonaan omistajaan.

29.8.2019

Yli 800 uutta taloyhtiötä siirtynyt huoneistotietojärjestelmään

Elokuun alkuun mennessä huoneistotietojärjestelmään on siirretty yli 800 uutta taloyhtiötä, kertoo ASREK-hankkeen käyttöönottoprojektin päällikkö Liisa Kallela Maanmittauslaitoksesta. Huoneistotietojärjestelmään siirretyissä yhtiöissä on yhteensä yli 14 000 huoneiston hallintaan oikeuttavaa osakeryhmää. Omistuksen rekisteröintejä on järjestelmään kirjattu yli 700, panttauksen rekisteröintejä yli 800 ja osakehuoneistoon kohdistuvia käyttö- tai luovutusrajoituksia noin 1 700.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti