Huoneistotietojärjestelmä apuna asuntokaupassa

Huoneistotietojärjestelmän on tavoite valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä. Taloyhtiöille, joilla ei ole isännöintijärjestelmää, avataan sähköinen palvelu osakeluetteloiden siirtoon huhtikuussa 2020, kirjoittaa tieto- ja tutkimustoimialan päällikkö Pentti Lähteenoja maa- ja metsätalousministeriön blogissa.

Huoneistotietojärjestelmä sujuvoittaa asuntokauppaa monella tavalla. Sähköisessä järjestelmässä osakekirjat eivät voi enää kadota. Myös asunto-osakkeen panttaaminen lainan vakuudeksi helpottuu, kun panttaus ei enää perustu painettuun osakekirjaan.

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä huoneistotietojärjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2019 alussa. Käyttöönoton jälkeen asunto-osakeyhtiöt on perustettu sähköisessä muodossa, eikä uusia osakekirjoja enää paineta.

Tietoa huoneistotietojärjestelmästä:

 • Asunto-osakeyhtiöiden osakeluetteloiden siirtäminen huoneistotietojärjestelmään alkoi 1.5.2019.
  -Siirron jälkeen osakkeenomistaja saa hakea oikeutensa kirjaamista huoneistotietojärjestelmään.
  -Asunto-osakkeen kaupan jälkeen on kahden kuukauden kuluessa haettava saannon kirjaamista huoneistotietojärjestelmään.
  -Asunto-osakkeen tiedot siirretään sähköiseen muotoon viimeistään kymmenen vuoden kuluttua osakeluettelon siirrosta.
 • Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen siirtyivät sähköiseen muotoon marraskuussa 2019.
  -Jos taloyhtiö on jo huoneistotietojärjestelmässä, huoneiston uuden omistajan ei tarvitse toimittaa todistusta varainsiirtoveron maksamisesta, vaan tieto suoritetusta varainsiirtoverosta siirtyy sähköisesti Verohallinnosta Maanmittauslaitokselle.
 • Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtoon tarkoitettu sähköinen palvelu taloyhtiöille, joilla ei ole isännöintijärjestelmää, avataan huhtikuussa 2020.
 • Rajapintapalvelu osakeluettelon tietojen siirtämiseen isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään on tarkoitus julkaista vuoden 2020 loppupuolella.
 • Huoneistotietojärjestelmän on määrä valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä.

Lue lisää täältä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.4.2023

Huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö muuttuu

Huoneistotietojärjestelmää koskevaa lainsäädäntöä kehitetään edelleen. Järjestelmän jatkokehittäminen palvelee muun muassa positiivisen luottotietorekisterin käyttöönottoa Suomessa.

Tilaajille

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

suuret taloyhtiöt osakeluetteloiden siirto

9.8.2023

Isot taloyhtiöt kirivät kesällä osakeluetteloiden siirroissa

Noin 35 prosenttia taloyhtiöistä oli siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Maanmittauslaitos. Erityisesti isot taloyhtiöt aktivoituivat siirroissa kesällä. Siirron voi tehdä maksuttomasti tämän vuoden loppuun mennessä.

osakeluettelon siirto

29.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Osakeluetteloiden siirron takaraja lähestyy

Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille pakollista ja maksutonta vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta vasta 40 prosenttia taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa. Maanmittauslaitokselta saa tukea osakeluettelon siirtoon. Vuoden 2023 takaraja ei koske yksittäisiä osakkaita.

Maanmittauslaitos

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti