Huoneistosaunan vastuunjako

Huoneistosaunan pesutilan vastuunjako noudattelee kylpyhuoneen tavanomaista vastuunjakoa. Löylyhuoneen vastuunjako sen sijaan usein askarruttaa.

Saunan näkyvimmät osat ovat lauteet ja kiuas. Ne ovat molemmat osakkaan vastuulla. Kiukaan seinärasia, eli tavanomaisesta poikkeava pistorasia johon kiuas kytketään, on taloyhtiön vastuulla kuten pistorasiat yleensäkin.

Saunan seinäpaneelit ovat osakkaan vastuulla. Toisin sanoen ne rinnastetaan huonetilojen tapetteihin ja muihin seinäpintoihin. Samoin löylytilan lattialaatat ovat osakkaan vastuulla, aivan kuten kylpyhuoneenkin.

Saunan näkyvimmät osat ovat lauteet ja kiuas. Ne ovat molemmat osakkaan vastuulla.

Löylytilan ja pesutilan välinen ovi on osakkaan vastuulla kuten muutkin huoneiston sisäovet.

Taloyhtiön vastuulla huoneistosaunassa ovat ilmanvaihtoventtiilit ja lattiakaivo. Osakas kuitenkin vastaa niiden puhdistuksesta. 

”Jälkiasennettu” sauna 

Joskus on nykyinen tai aikaisempi osakas voinut tehdä saunatilan esimerkiksi vaatehuoneeseen. Tällöin yhtiö vastaa vain alkuperäisistä rakenteista. Kaikki mikä saunaa tehtäessä on lisätty, on osakkaan vastuulla.

Toisinaan tosin taloyhtiö on voinut ottaa osakkaan rakentaman saunan vastuulleen. Kun ostaa asuntoa, johon on jälkeenpäin tehty sauna, kannattaa kysyä mitä aikoinaan on sovittu -ja tarkistaa, onko sauna merkitty yhtiöjärjestyksessä huoneistoselitelmään.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.4.2022

Ennen remonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää tarvittavat luvat

TM Rakennusmaailma: Yleisesti ottaen rakennuslupaa tarvitaan, jos tehdään uusi rakennus tai peruskorjaus. Rakennuksen laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos vaatii aina luvan. Myös kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

19.4.2022

Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola

Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä.

apua

10.8.2022

Hallitustyöhön tarjolla asiantuntija-apua

Tulevana syksynä taloyhtiöiden hallitusten edessä on vaikeita kysymyksiä esimerkiksi energiansäästöstä. Suomen Kiinteistöliitto tarjoaa jäsentaloyhtiöilleen apua ja tukea hallitustyöhön. Hallituksia palvelee maksuton lakineuvonta, ja liiton verkkosivuilta löytyy hyödyllisiä työkaluja hallitustyöhön.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti