Huoneistosaunan vastuunjako

Huoneistosaunan pesutilan vastuunjako noudattelee kylpyhuoneen tavanomaista vastuunjakoa. Löylyhuoneen vastuunjako sen sijaan usein askarruttaa.

Saunan näkyvimmät osat ovat lauteet ja kiuas. Ne ovat molemmat osakkaan vastuulla. Kiukaan seinärasia, eli tavanomaisesta poikkeava pistorasia johon kiuas kytketään, on taloyhtiön vastuulla kuten pistorasiat yleensäkin.

Saunan seinäpaneelit ovat osakkaan vastuulla. Toisin sanoen ne rinnastetaan huonetilojen tapetteihin ja muihin seinäpintoihin. Samoin löylytilan lattialaatat ovat osakkaan vastuulla, aivan kuten kylpyhuoneenkin.

Saunan näkyvimmät osat ovat lauteet ja kiuas. Ne ovat molemmat osakkaan vastuulla.

Löylytilan ja pesutilan välinen ovi on osakkaan vastuulla kuten muutkin huoneiston sisäovet.

Taloyhtiön vastuulla huoneistosaunassa ovat ilmanvaihtoventtiilit ja lattiakaivo. Osakas kuitenkin vastaa niiden puhdistuksesta. 

”Jälkiasennettu” sauna 

Joskus on nykyinen tai aikaisempi osakas voinut tehdä saunatilan esimerkiksi vaatehuoneeseen. Tällöin yhtiö vastaa vain alkuperäisistä rakenteista. Kaikki mikä saunaa tehtäessä on lisätty, on osakkaan vastuulla.

Toisinaan tosin taloyhtiö on voinut ottaa osakkaan rakentaman saunan vastuulleen. Kun ostaa asuntoa, johon on jälkeenpäin tehty sauna, kannattaa kysyä mitä aikoinaan on sovittu -ja tarkistaa, onko sauna merkitty yhtiöjärjestyksessä huoneistoselitelmään.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.4.2022

Ennen remonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää tarvittavat luvat

TM Rakennusmaailma: Yleisesti ottaen rakennuslupaa tarvitaan, jos tehdään uusi rakennus tai peruskorjaus. Rakennuksen laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos vaatii aina luvan. Myös kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.

1.11.2021

Korjausvastuusta syntyy usein riita etenkin kylpyhuoneremonteissa

Asukkaan ja taloyhtiön vastuunjako määritellään asunto-osakeyhtiölaissa. Lain mukaan osakas saa tehdä huoneistossa muutostöitä tai korjauksia, kunhan ne eivät aiheuta vahinkoa tai haittaa yhtiölle ja naapureille. Kun osakas tekee remonttia kunnossa olevassa rakennuksessa ja huoneistossa, ei taloyhtiöllä ole korjausvastuuta.

28.3.2022

Taloyhtiötapahtuman täyttävät lukuisat mielenkiintoiset näytteilleasettajat sekä puhujat

Huhtikuussa järjestettävä Taloyhtiötapahtuma 2022 täyttää Helsingin Messukeskuksen Siiven kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijoilla sekä ammattilaisilla. Tilaisuuteen on ilmoittautunut lähes sata erilaista alan näytteilleasettajaa ja päivän aikana tullaan kuulemaan useita mielenkiintoisia puheenvuoroja.      Kiinteistömedialla työskentelevä Tommi Vienonen on yksi Taloyhtiötapahtuma 2022-puhujista. Vienosen nykyinen titteli on myyntijohtaja, mutta on hänelle kertynyt kira-alalta monipuolisesti kokemusta niin urakoitsijan, järjestömaaailman kuin […]

28.10.2021

Kiinteistömessut järjestetään tammikuussa Messukeskuksessa

Erityisesti isännöitsijöille ja taloyhtiön hallitusten jäsenille suunnattu Kiinteistömessut tarjoaa kävijöilleen kiinnostavia seminaareja ja asiantuntevia puheenvuoroja. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana voi myös tutustua alan palvelutarjontaan sekä hankkia hyviä kontakteja tulevia remontti- ja palvelutarpeita silmällä pitäen. Kiinteistömessujen ohjelma nostaa keskiöön aina ajankohtaiset energia-asiat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti