Huolehdi omaisuudestasi – älä kerrytä korjausvelkaa

Monelle taloyhtiölle on laadittu pitkäjänteinen suunnitelma kiinteistön korjaamisesta. Käytännössä taloteknisiä korjauksia lykätään kuitenkin vuosilla eteenpäin. Lykkäyksen seurauksena vesivahinkojen riski kasvaa, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä vanhenee, energiaa valuu hukkaan ja sähkölaitteiden turvallisuus heikkenee. Korjausvelan kasvattaminen ja vetkuttelu korjausten aloittamisessa on kehno – ja kallis – tie.

Lykkäys on arkipäivää monissa remonteissa, erityisesti putkiremonteissa. Korjausten toteuttaminen ajallaan on huomattavasti hallitumpaa kuin ns. tulipalojen sammuttelu. Taloyhtiöiden kevätkokousten asialistalle on hyvä ottaa kiinteistön korjaussuunnitelma.

– Ajantasainen suunnitelma on hyvä työkalu, mutta se ei riitä, ellei remontteja käynnistetä ajallaan. Jos vaikkapa putkiremonttiin ryhdytään vasta sitten, kun putkistossa on esiintynyt tukoksia, vuotoja tai hajuhaittoja, ollaan auttamattomasti myöhässä. Silloin hanke usein tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin ajoissa aloitettu remontti, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Samoilla pölyillä sähköt kuntoon

Putkistosaneerauksen yhteydessä avataan kiinteistön rakenteita. Tässä yhteydessä on järkevää samalla uudistaa sähkö- ja televerkot.

– Vanhojen kiinteistöjen yhteisten tilojen ja huoneistojen sähköistykset voivat olla rakennusajan aikaiset eivätkä sellaisenaan täytä nykyasumisen vaatimuksia. Sähköasennuksissa voi olla myös turvallisuuspuutteita. Modernilla sähköistyksellä voi monin tavoin parantaa paitsi sähköturvallisuutta myös tilojen toimivuutta, huollettavuutta ja energiatehokkuutta, tekninen asiantuntija Henrik Rousku Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä luettelee.

Samalla kun rakennusten talotekniikka päivitetään, kannattaa miettiä muita remonttitoteutuksia kuten vaikkapa piha-alueiden valaistus ja valmius sähköautojen lataukseen.

Asumismukavuutta ja vastinetta rahalle

Kun kiinteistön talotekniikka on ajan tasalla, se lisää asumismukavuutta ja taloyhtiön arvoa. Lisäksi se lisää huoneistojen kiinnostavuutta myyntitilanteessa.

– Hoidetun rakennuksen arvo on merkittävästi parempi kuin korjausvelkaa kasvattavan talon. Hoitamattoman taloyhtiön voi olla hankalaa saada remonttilainaa, tai korvauksia vakuutusyhtiöiltä, Ylönen sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti